- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.06.2017, 15:50)
- Andreea Traicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scandal în DNA, după înregistrările cu Kovesi privind ordinele pe care le dădea procurorilor. Trei procurori DNA au sesizat Inspecţia Judiciară după ce au fost citaţi în dosar şi s-ar fi cerut testul poligraf. Codruţa Kovesi a solicitat CSM revocarea din funcţie a doi dintre ei
Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară după ce ar fi primit citaţii în dosarul deschis ca urmare a apariţiei înregistrărilor cu Codruţa Kovesi, în care li se solicita efectuarea testului poligraf, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. În paralel, procurorul şef al DNA a cerut Secţiei pentru procurori a CSM revocarea din funcţie a magistraţilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, urmând a se lua în discuţie în şedinţa din 4 iulie. Cererea de revocare vine după înregistrările făcute publice din cadrul unei şedinţe a DNA.
Urmărește
5285 afișări
Codruţa Kovesi a solicitat CSM revocarea din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga. Cererea vine după ce înregistrări dintr-o şedinţă a DNA au fost făcute publice
Sesizarea făcută de Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin a fost înregistrată săptămâna aceasta, fiind vizată conducerea DNA, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Inspecţiei Judiciare. Pentru doi dintre cei trei procurori, şefa DNA a cerut revocarea din funcţie.
Testul poligraf ar fi fost solicitat în dosarul penal deschis de DNA după apariţia înregistrărilor cu şefa DNA. Dosarul vizeaza folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Sesizarea a fost făcută pe motiv că şedinţele cu procurorii din secţii nu sunt publice. Sesizarea din oficiu a fost întemeiată "pe faptul că la şedinţele cu procurorii din secţiile operative se discută aspecte ce ţin de managementul intern al acestei unităţi de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicităţii", transmite DNA. În plus, Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în acest caz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Procurorul şef al DNA a cerut Secţiei pentru procurori a CSM revocarea din funcţie a magistraţilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, urmând a se lua în discuţie în şedinţa din 4 iulie. Cererea de revocare vine după înregistrările făcute publice din cadrul unei şedinţe a DNA.
DNA: Mihaela Iorga nu a repartizat un denunţ. Tuluş, suspiciuni de imparţialitate
DNA explică motivele pentru care procurorul şef a cerut revocarea din funcţie a doi procurori, precizând că Mihaela Iorga nu a înregistrat un denunţ potrivit procedurii şi nu l-a repartizat, iar Doru Ţuluş ar fi suspectat de imparţialitate.
"La data de 29 iunie 2017, procurorul şef al DNA a transmis Secţiei de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a doamnei Moraru Iorga Mihaiela, pentru faptul că nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate", explică DNA.
De asemenea, Mihaela Iorga nu mai este şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii economico – financiare din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, după ce, joi, Augustin Lazăr a aprobat încetarea delegării pe aceasta funcţie.
"La aceeaşi dată, a fost transmisă Secţiei de procurori a CSM şi cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a domnului Doru Florin Ţuluş pentru existenţa unei suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile", precizează parchetul.
Şi în cazul acestuia a fost aprobată încetarea delegării pentru funcţia de şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.
"Prin urmare, s-a apreciat că aceştia nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aşa cum rezultă din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr. 328 din 24 august 2005 a Consiliului Superior al Magistraturii", mai spune DNA.
Totul ar fi început odată cu apariţia în presă a înregistrărilor cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a discuţiilor a fost deschis un dosar penal pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şedinţele cu procurorii nefiind publice.
Secţia pentru procurori va lua o decizie pe 4 iulie.
În această cauză, au fost audiaţi toţi magistraţii care au participat la şedinţele respective, solicitându-se şi realizarea testului poligraf, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
Ca urmare a acestei solicitări, Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară. Sesizarea a fost înregistrată săptămâna aceasta, fiind vizată conducerea DNA, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.
Doru Ţuluş a fost şef al Secţiei a II a din DNA în perioada în care parchetul era condus de Daniel Morar. Ulterior, după ce conducerea instituţiei a fost preluată de Laura Codruţa Kovesi, acesta a fost înlocuit de Claudiu Dumitrescu. Surse din sistem susţin că Doru Ţuluş este considerat a fi un apropiat al lui Daniel Morar, fost şef DNA, în prezent judecător CCR.
Surse din sistem au explicat că după sesizarea făcută de Ţuluş la Inspecţia Judiciară, ar fi avut loc discuţii aprinse cu procurorul şef al DNA, în care a fost informat că se va cere revocarea.
Mihaela Iorga este printre procurorii care au semnat petiţia prin care se solicita ca şef al DNA să fie un procuror din cadrul acestei structuri, petiţie iniţiată înainte ca Laura Codruţa Kovesi să fie numită şef al DNA. De asemenea, Mihaela Iorga a susţinut şi public acestă cauză, la momentul respectiv, în 2013, fiind prezentă într-un studio de televiziune, alături de un alt procuror, Marius Vartic.
Ulterior, după ce Laura Codruţa Kovesi a fost numită procuror şef al DNA, Mihaela Iorga a devenit unul din procurorii care s-au bucurat de susţinerea noului şef, au precizat pentru MEDIAFAX surse din sistem. Mihaela Iorga a instrumentat dosarul Microsoft, dar şi una dintre cauzele care o vizează pe Elena Udrea.
La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : "Ştiţi ce-mi doresc: să 'decapaţi' instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , “ Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“. În replică, DNA susţine că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi "conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere".
Citeşte şi: Românul arestat pentru terorism. INTERCEPTĂRI despre modul cum se pregăteşte un atac terorist: "Când simţi pornirea interioară că eşti gata să acţionezi, o faci pur şi simplu"
Citeşte şi: Schimbări majore privind examenul auto. Proba practică de conducere a autovehiculului va fi înregistrată video şi audio
Citeşte şi: Sterilizarea animalelor domestice din Bucureşti se poate face gratuit. Câinii comunitari, adopaţi la distanţă în schimbul sumei de 195 de lei pe lună
Citeşte şi: EVALUAREA NAŢIONALĂ 2017: Elevii vor afla vineri rezultatele finale, în urma soluţionării contestaţiilor depuse
Citeşte şi: ALERTĂ | Cod ROŞU de caniculă sâmbătă. Restricţii de circulaţie, în 20 de judeţe. Măsurile luate de primării şi recomandările medicilor | LIVE evoluţia temperaturilor
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: VIDEO | Schimbări majore privind examenul auto. Proba practică de conducere a autovehiculului va fi înregistrată video şi audio
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe