„Am luat toate măsurile care sunt printre atribuţiile Primarului general, am dat o dispoziţie ca reprezentanţii Corpului de Control al primarului general să înceapă o verificare a celor întâmplate. Am solicitat Apa Nova informaţii suplimentare. (…) Fac apel la toate autorităţile statului (…) să aflu mai multe informaţii despre poluator, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns ca Apa Nova să fie nevoită să cureţe apa cu clor, de ce nu am fost informaţi? Instituţiile să meargă şi la cauză”, a declarat primarul Gabriela Firea, în şedinţa CGMB de joi.
La rândul său, directorul adjunct al Apa Nova, Mihai Savin, a spus, tot în şedinţa CGMB, că apa de la robinet este potabilă.
„Rezultatele probelor prelevate începând cu 29 ianuarie – 29, 30 şi 31 ianuarie nu indică depăşiri ale clorului. (…) În fapt, a existat, într-adevăr o depăşire pe Argeş a indicatorului amoniu, (…) iar măsura cea mai rapidă a fost o creştere a dozei de clor, dar nu peste limitele admise de lege. Această doză de clor un pic crescută a dat, în anumite puncte din Sectorul 6, un miros de clor. Ulterior, în secunda 2, am trecut la alimentarea oraşului Bucureşti preponderent din Dâmboviţa, am atenuat orice altă posiblă poluare a surselor de apă din Argeş. Monitorizăm încontinuu tot ce se întâmplă în reţeaua de distribuţie, apa este potabilă”, a spus directorul adjunct al Apa Nova.
Referitor la recomandarea Ministerului Sănătăţii, potrivit căreia trebuie evitată folosirea apei publice, reprezentantul Apa Nova a spus că nu cunosc informaţiile pe care instituţia se bazează.
„Nu cunoaştem pe ce se bazează Ministerul Sănătăţii, nu am primit nicio notificare legată de o eventuală problemă în reţeau de distribuţie. Noi vă garantăm că tot ce facem, facem cu profesionalism şi nu există niciun pericol”, a mai spus Savin.
Precizările vin după ce Apa Nova a informat joi dimineaţă că rezultatele analizelor efectuate reconfirmă şi atestă potabilitatea apei distribuită de companie consumatorilor. Distribuitorul de apă mai menţionează că a crescut concentraţia de clor din cauza topirii zăpezii şi a gheţii, însă valorile sunt în limitele normale.
Iniţial, miercuri seară, Ministerul Sănătăţii a recomandat bucureştenilor să nu folosească apa din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei.