- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (30.03.2018, 14:46)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scandalul neurotoxinei. Diplomatul expulzat de la Ambasada Rusiei la Bucureşti este un consilier/ Bulgaria face opinie separată şi nu se alătură ţărilor UE şi NATO
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, la Timişoara, că decizia de a expulza un diplomat rus a fost luată ca o “manifestare a solidarităţii României pentru gravele incidente” din Marea Britanie şi nu a dorit să facă public numele persoanei.
Urmărește
1350 afișări
Scandalul neurotoxinei. Diplomatul expulzat de la Ambasada Rusiei la Bucureşti este un consilier
“Decizia de expulzare a diplomatului rus a fost o manifestare a solidarităţii şi sprijinului României pentru gravele incidente petrecute în Marea Britanie. Decizia a fost de a expulza un diplomat din Ambasada Rusiei la Bucureşti, e vorba de un consilier, numele nu pot să vi-l dau din motive de păstrare a caracterului datelor personale”, a afirmat Teodor Meleşcanu, la Timişoara.
De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a mai precizat că discuţia cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti a fost “foarte simplă”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
“Noi am prezentat cererea de expulzare şi domnul ambasador ne-a spus că nimic din ceea ce se zice nu e adevărat, că Rusia nu a făcut aşa ceva şi că nu există nicio dovadă. I-am răspuns că suntem într-o perioadă în care se efectuează tot felul de examene, se pare că provenienţa este din Rusia, iar lucrul cel mai important este că nu există nicio altă explicaţie logică de a avea pe altcineva care a folosit acest gaz neuro-paralizant. A fost o o discuţie foarte clară de pe poziţia noastră ca ţară membră NATO şi a UE şi poziţia Federaţiei Ruse”, a explicat Teodor Meleşscanu.
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, luni, că a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, ca urmare a atacului de la Salisbury.
Bulgaria nu va expulza diplomaţi ruşi, după atacul neurotoxic din Marea Britanie
Bulgaria nu va expulza diplomaţi ruşi ca răspuns la atacul cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia în oraşul englez Salisbury, a anunţat vineri premierul bulgar Boiko Borisov, relatează site-ul agenţiei Reuters.
Borisov susţine că Bulgaria, care deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, trebuie să menţină un dialog deschis cu Rusia, în contextul crizei internaţionale izbucnite după incidentul din Marea Britanie
"Din poziţia preşedinţiei Consiliului UE, trebuie să păstrăm deschis canalul de comunicare, aşa cum am făcut în mai multe momente tensionate în regiunea noastră ... în prezent, în cazul Turciei. Trebuie să facem acelaşi lucru cu Rusia. În acest moment, nu credem că ar trebui să expulzăm diplomaţi şi oficiali ruşi", a spus premierul bulgar, după o întrunire a consiliului de securitate al guvernului de la Sofia.
Borisov a mai precizat că ambasadorul bulgar în Rusia, chemat temporar pentru consultări la Sofia, va reveni în Rusia după Paştele ortodox din 8 aprilie.
Bulgaria şi-a exprimat solidaritatea cu UE şi NATO, dar Boiko Borisov a subliniat că sunt necesare mai multe dovezi în cazul Skripal pentru acţiuni ulterioare împotriva Rusiei.
Mesajele primite de Bulgaria pentru a expulza diplomaţii ruşi au generat o puternică opoziţie atât din partea guvernului de coaliţie, cât şi a altor partide din Parlament care susţin stabilirea unor relaţii bune cu Rusia. Bulgaria se bazează aproape în totalitate pe gazele ruseşti, dar şi pe echipamente militare şi venituri din turism.
SUA, Canada, Australia şi 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova. Alte ţări din UE, precum Grecia, Cipru, Portugalia, Slovenia şi Austria, nu au luat măsuri similare.
La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică şi se află în stare gravă. Rusia a respins toate acuzaţiile.
Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe