- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şcolile se închid în cazul confirmării a 3 cazuri de gripă porcină în clase diferite
Ministerul Sănătăţii a decis, joi, ca Direcţiile de Sănătate Publică să suspende, pentru şapte zile, activitate în unităţile de învăţământ în care se confirmă, prin analize de laborator, trei cazuri de îmbolnăvire cu gripă AH1N1 în clase diferite ale aceleiaşi instituţii şcolare.
Şcolile se închid în cazul confirmării a 3 cazuri de gripă porcină în clase diferite (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)
Totodată, în cazul confirmării unei singure îmbolnăviri într-o clasă autorităţile vor dispune închiderea clasei şi izolarea colectivului timp de şapte zile.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, Comitetul de Coordonare şi acţiune al MS pentru noua formă de gripă pandemică a finalizat, joi, un plan special de monitorizare, prevenire şi acţiune în cazul îmbolnăvirilor cu virusul AH1N1 în unităţile de învăţământ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Strategia pe care se axează planul vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor până la demararea campaniei de vaccinare din decembrie şi acţiuni rapide pentru limitarea răspândirii virusului în şcoli pe toată durata pandemiei.
Măsurile vor fi comunicate în teritoriu de către Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Guvernului şi sunt obligatorii pentru personalul din învăţământ, putând atrage răspunderea conform legii în cazul neîndeplinirii lor, a precizat sursa citată.
Planul stabileşte în mod clar obligativitatea implicării, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii, a unităţilor de învăţământ, prin conducătorii acestora şi a corpului profesoral. Unităţile de învăţământ îşi vor organiza Comitete de gripă, care vor fi responsabile cu informarea şi educarea părinţilor şi a elevilor privind prevenţia îmbolnăvirii, cu monitorizarea şi raportarea cazurilor cu simptome ale afecţiunilor respiratorii şi cu aplicarea de măsuri în cazul suspiciunilor de infectare cu AH1N1.
Astfel, în fiecare zi, unităţile şcolare sunt obligate să realizeze chestionarea elevilor şi evidenţa simptomelor respiratorii. Cazurile cu astfel de simptome sunt raportate Comitetului de gripă, izolate şi consultate de către medicul şcolar (sau, în lipsa acestuia, de către medicul de familie ce are în arondare şcoala respectivă), care confirmă sau infirmă simptomele şi contextul epidemiologic (a călătorit sau a luat contact cu persoane care au călătorit în ţări care au raportat prezenţa AH1N1).
În cazul îndeplinirii celor două condiţii, va fi anunţată Direcţia de Sănătate Publică (DSP) judeţeană, care aplică măsurile standard în cazul suspiciunilor de îmbolnăvire cu AH1N1, respectiv preluare, testare şi internare sub tratament antiviral în urma confirmării de laborator, a precizat sursa citată
În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ şi de a se prezenta la medicul de familie sau la spitalul de boli infecţioase, pentru diagnostic şi conduită terapeutică.
Planul de acţiune definit de Ministerul Sănătăţii prevede şi condiţiile suspendării cursurilor şcolare sau închiderii unităţilor de învăţământ.
Potrivit documentului, în cazul confirmării unei singure îmbolnăviri într-o clasă va fi dispusă închiderea acesteia şi izolarea colectivului pe o durata de şapte zile.
DSP va dispune suspendarea activităţii unităţii de învăţământ pe o perioadă de şapte zile, dacă se confirmă, prin analize de laborator, un număr de trei cazuri de îmbolnăvire prin gripa AH1N1 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ.
În perioada 15-30 septembrie, fiecare şcoală va organiza întâlniri cu părinţii pentru le prezenta măsurile care trebuie respectate pentru prevenirea îmbolnăvirilor în unitatea de învăţământ, precum şi ore de dirigenţie pentru informarea şi educarea elevilor. DSP judeţene vor distribui către Inspectoratele Şcolare materiale informative pentru elevi, părinţi şi cadre didactice privind gripa şi măsuri de prevenire.
Planul de acţiune şi responsabilitatea aplicării lui vizează întreg sistemul de învăţământ românesc, toate nivelurile de şcolarizare şi preşcolarizare, precum şi toate formele de învăţământ privat.
Ministerul Sănătăţii face apel la cadrele didactice şi părinţi, în egală măsură, să trateze cu maximă responsabilitate starea de sănătate a copiilor, precum şi măsurile de prevenţie şi acţiune în cazul noii forme de gripă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO