SCRISOARE DESCHISĂ adresată premierul şi ministrului Educaţiei: Elevii consideraţi slabi NU au voie să se înscrie la Evaluarea Naţională

Într-o scrisoare deschisă adresată premierul şi ministrului Educaţiei, Asociaţia Human Catalyst atrage atenţia că există şcoli în care elevilor slabi le este interzis să se înscrie la Evaluarea Naţională, solicitând sancţionarea cadrelor didactice care fac acest lucru.

Urmărește
5628 afișări
Imaginea articolului SCRISOARE DESCHISĂ adresată premierul şi ministrului Educaţiei: Elevii consideraţi slabi NU au voie să se înscrie la Evaluarea Naţională

SCRISOARE DESCHISĂ către premier şi ministrul Educaţiei: Elevii consideraţi slabi nu au voie să se înscrie la Evaluarea Naţională

„Există dovezi ce ne arată că nota medie pe şcoală / judeţ la evaluarea naţională este ridicată artificial de o prezenţă redusă a elevilor de clasa a 8-a la testări – ca urmare a unei „selecţii” impuse la nivel de clasă, management al şcolii sau inspectorat şcolar. Această situaţie rezultă în urma unei practici abuzive la nivel de sistem educaţional, prin care elevilor consideraţi slabi le este interzisă înscrierea la Evaluarea Naţională pentru a nu „trage în jos” media pe şcoală/judeţ. În practică, am întâlnit astfel de cazuri în toată ţara, cu preponderenţă în comunităţi sărace, marginalizate şi/sau cu procent mare de romi”, se arată în scrisoarea deschisă remisă MEDIAFAX de Asociaţia Human Catalyst.

Autorii scrisorii deschise susţin că acest fenomen este observat în special în judeţul Brăila, unde nota medie la Evaluarea Naţională a fost una mare, iar numărul elevilor care au susţinut acest examen este cel mai mic.

„Cel mai reprezentativ exemplu în acest sens este ilustrat în cazul unităţilor de învăţământ din judeţul Brăila. Deşi aici în 2016-2017 nota medie la evaluarea naţională a fost a doua cea mai mare din ţară (7,29), după Municipiul Bucureşti (7,35), ponderea elevilor din clasa a 8-a care nu au susţinut evaluarea naţională a fost cea mai crescută din România (36,5%), mai mult cu 3% faţă de anul şcolar anterior. Important de precizat că „fenomenul Brăila” este practicat şi la nivel de liceu, în cazul examenului de Bacalaureat”, se arată în sursa citat.

Asociaţia solicită de la oficiali adoptarea de urgenţă a unor măsuri legale prin care să asigure participarea elevilor absolvenţi la examenele menţionate şi sancţionarea responsabililor din educaţie care pun presiune pe elevii cu note joase.

„Dat fiind că ne aflăm în perioada premergătoare evaluării naţionale la clasa a 8-a şi a examenului de Bacalaureat – când aceste practici se intensifică în şcoli – solicităm adoptarea de urgenţă a unor măsuri legale prin care să asiguraţi participarea elevilor absolvenţi la examenele menţionate conform legii şi să descurajaţi, respectiv sancţionaţi, responsabilii din educaţie (cadre didactice, directori, inspectori şcolari) care împiedică accesul absolvenţilor la participarea la evaluări şi pun presiune pe unii elevi, în mod profund abuziv, pentru a crea o imagine favorabilă falsă a şcolii sau a judeţului şi a promova o performanţă fabricată prin astfel de mijloace”, mai reiese din scrisoarea asociaţiei.

Scrisoarea deschisă este adresată premierului, Viorica Dăncilă, ministrului Educaţiei, Valentin Popa, dar şi altor reprezentanţi ai învăţământului, cum ar fi preşedintelui Comisiei de Învăţământ din Senat, Liviu Pop.

Citeşte şi: Spitalul Gomoiu

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici