Sistem anti-rachetă THAAD, adus în România: Scutul de la Deveselu intră într-un proces de actualizare

Sistemul anto-rachetă Aegis Ashore din baza militară de la Deveselu planificat încă din septembrie 2009, capacitatea de apărare urmând a fi asigurată temporar de sistemul de apărare anti-rachetă Terminal High Altitude Air Defence (THAAD) care aparţine SUA, transmite Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
1593 afișări
Imaginea articolului Sistem anti-rachetă THAAD, adus în România: Scutul de la Deveselu intră într-un proces de actualizare

Scutul de la Deveselu, actualizat cu sistem de apărare anti-rachetă THAAD, adus din Statele Unite

În conformitate cu deciziile adoptate la nivel NATO şi cu acordul bilateral încheiat între România şi Statele Unite ale Americii, sistemul anti-rachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge, în perioada următoare, un proces de actualizare, planificat anterior, transmite sursa citată.

În perioada planificată pentru executarea lucrărilor la Deveselu, care va dura câteva săptămâni, NATO va asigura o capacitate alternativă de apărare împotriva rachetelor balistice, prin desfăşurarea în ţara noastră a unui sistem de apărare anti-rachetă Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), se mai spune în document.

THAAD este un sistem defensiv, ce va fi încadrat în arhitectura capabilităţii Alianţei de apărare împotriva rachetelor balistice şi se va afla, ca şi sistemul Aegis Ashore, sub controlul operaţional al NATO şi controlul politic deplin al Consiliului Nord-Atlantic, mai spune sursa citată.

Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului şi nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia, avertizează MApN.

Lucrările de actualizare au fost prevăzute încă din septembrie 2009, când a fost anunţat calendarul de implementare a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense). Desfăşurarea sistemului defensiv THAAD în România va avea caracter temporar, acesta fiind planificat să rămână operaţional doar până la finalizarea lucrărilor de actualizare a sistemului anti-rachetă Aegis Ashore.

La Summit-ul NATO de la Lisabona, din anul 2010, Alianţa a decis să dezvolte o capabilitate de apărare împotriva rachetelor balistice pentru a proteja teritoriile, populaţiile şi forţele sale din Europa.

Sistemul Aegis Ashore din România este parte componentă a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, fiind sub controlul operaţional al autorităţilor militare aliate.

Sistemul Aegis Ashore desfăşurat la Deveselu reprezintă un element-cheie al sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), având un caracter strict defensiv, fiind capabil să lanseze numai interceptori defensivi. Natura defensivă a acestui sistem este confirmată în Acordul de bază încheiat între România şi Statele Unite ale Americii, de angajamentele SUA faţă de NATO şi de declaraţiile Alianţei în acest sens.

Sistemul defensiv THAAD care va fi desfăşurat temporar în România, în cadrul capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, va avea acelaşi obiectiv ca şi sistemul Aegis Ashore, respectiv apărarea populaţiei, forţelor şi teritoriului european al NATO împotriva ameninţărilor cu rachete balistice venite din afara spaţiului Euro-Atlantic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici