- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (19.11.2014, 17:03)
- Adina Oşan , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şef serviciu la Ministerul Finanţelor: Statul plăteşte un miliard lei pentru servicii medicale pentru persoane asistate şi mame
Statul plăteşte peste un miliard de lei pentru a asigura servicii medicale pentru persoanele asistate, pensionarii cu venituri mici şi femeile aflate în concediu pentru creşterea copilului, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Doina Lică, şef serviciu la Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Urmărește
221 afișări
Şef serviciu la Ministerul Finanţelor: Statul plăteşte un miliard lei pentru servicii medicale pentru persoane asistate şi mame (Imagine: Shutterstock)
Doina Lică, şef serviciu în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, la prima ediţie a Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar, la care participă aproximativ o sută de specialişti din România şi Ungaria, că sumele plătite de stat pentru ca anumite categorii de persoane care nu achită contribuţii de asigurări de sănătate să beneficieze de servicii medicale "nu sunt mici".
"Există situaţia în care bugetul de stat plăteşte aceste contribuţii, adică se virează transferuri din bugetul de stat, respectiv din bugetul Ministerului Muncii sau al altui minister către Fond, reprezentând spre exemplu contribuţii de asigurări de sănătate pentru pensionarii cu venituri sub o anumită limită. Şi sumele nu sunt mici, la nivelul anului 2013 sunt aproape 800 de milioane. Pe urmă, mai sunt categorii de persoane care intră, spre exemplu, în concediu medical pentru creşterea copilului. Nemaiavând venituri profesionale, statul suportă, prin Ministerul Muncii, şi contribuţiile de asigurări de sănătate, astfel încât mămica respectivă să poată beneficia de asistenţă medicală. Şi mai sunt iarăşi beneficiarii de ajutor social, iarăşi în situaţia de asistaţi, pentru care se fac nişte eforturi de la bugetul de stat, se suportă şi contribuţia de asigurări de sănătate, pentru a fi o echitate, oarecum. Cineva plăteşte pentru el, care are calitatea de asigurat. Şi acestea ar fi circa 200-300 de milioane, cele două categorii", a arătat Lică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Ea a precizat că şi copiii sunt asiguraţi în sistemul de sănătate, dar nu plăteşte nimeni pentru ei. Contribuţii de sănătate nu se plătesc nici în cazul unor persoane care au calitatea de coasigurat, în baza plăţii titularului, a mai arătat reprezentantul MFP.
Potrivit lui Lică, "contribuţiile clare", încasate efectiv, se ridică la circa 15,7 miliarde de lei, care sunt reţinute la angajator sau angajat şi care mai pot proveni din activităţi independente, de la persoanele fizice autorizate sau cu profesii liberale.
În anul 2013, contribuţiile plătite de cei cu profesii liberale s-a ridicat la aproape 700 de milioane de lei, a precizat ea.
Reprezentantul MFP a arătat că Ministerul Sănătăţii a realizat în anul 2013 venituri proprii de 1,3 miliarde de lei, din accizele pe tutun şi alcool, destinaţia fiind legată de programe de sănătate şi investiţii, şi a primit din bugetul de stat încă 2,6 miliarde de lei, cu acelaşi scop. În acelaşi timp, cinci miliarde de lei au fost direcţionaţi ca transferuri de echilibrare către Casa de Asigurări de Sănătate, inclusiv pentru plata unor arierate, a mai arătat ea.
Întrebată dacă există o intenţie de a se lărgi baza de impozitare, pentru strângerea mai multor bani la bugetul asigurărilor de sănătate, Lică a răspuns că acesta nu constituie domeniul său de expertiză.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe