- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (19.11.2014, 17:03)
- Adina Oşan , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şef serviciu la Ministerul Finanţelor: Statul plăteşte un miliard lei pentru servicii medicale pentru persoane asistate şi mame
Statul plăteşte peste un miliard de lei pentru a asigura servicii medicale pentru persoanele asistate, pensionarii cu venituri mici şi femeile aflate în concediu pentru creşterea copilului, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Doina Lică, şef serviciu la Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Urmărește
221 afișări
Şef serviciu la Ministerul Finanţelor: Statul plăteşte un miliard lei pentru servicii medicale pentru persoane asistate şi mame (Imagine: Shutterstock)
Doina Lică, şef serviciu în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, la prima ediţie a Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar, la care participă aproximativ o sută de specialişti din România şi Ungaria, că sumele plătite de stat pentru ca anumite categorii de persoane care nu achită contribuţii de asigurări de sănătate să beneficieze de servicii medicale "nu sunt mici".
"Există situaţia în care bugetul de stat plăteşte aceste contribuţii, adică se virează transferuri din bugetul de stat, respectiv din bugetul Ministerului Muncii sau al altui minister către Fond, reprezentând spre exemplu contribuţii de asigurări de sănătate pentru pensionarii cu venituri sub o anumită limită. Şi sumele nu sunt mici, la nivelul anului 2013 sunt aproape 800 de milioane. Pe urmă, mai sunt categorii de persoane care intră, spre exemplu, în concediu medical pentru creşterea copilului. Nemaiavând venituri profesionale, statul suportă, prin Ministerul Muncii, şi contribuţiile de asigurări de sănătate, astfel încât mămica respectivă să poată beneficia de asistenţă medicală. Şi mai sunt iarăşi beneficiarii de ajutor social, iarăşi în situaţia de asistaţi, pentru care se fac nişte eforturi de la bugetul de stat, se suportă şi contribuţia de asigurări de sănătate, pentru a fi o echitate, oarecum. Cineva plăteşte pentru el, care are calitatea de asigurat. Şi acestea ar fi circa 200-300 de milioane, cele două categorii", a arătat Lică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Ea a precizat că şi copiii sunt asiguraţi în sistemul de sănătate, dar nu plăteşte nimeni pentru ei. Contribuţii de sănătate nu se plătesc nici în cazul unor persoane care au calitatea de coasigurat, în baza plăţii titularului, a mai arătat reprezentantul MFP.
Potrivit lui Lică, "contribuţiile clare", încasate efectiv, se ridică la circa 15,7 miliarde de lei, care sunt reţinute la angajator sau angajat şi care mai pot proveni din activităţi independente, de la persoanele fizice autorizate sau cu profesii liberale.
În anul 2013, contribuţiile plătite de cei cu profesii liberale s-a ridicat la aproape 700 de milioane de lei, a precizat ea.
Reprezentantul MFP a arătat că Ministerul Sănătăţii a realizat în anul 2013 venituri proprii de 1,3 miliarde de lei, din accizele pe tutun şi alcool, destinaţia fiind legată de programe de sănătate şi investiţii, şi a primit din bugetul de stat încă 2,6 miliarde de lei, cu acelaşi scop. În acelaşi timp, cinci miliarde de lei au fost direcţionaţi ca transferuri de echilibrare către Casa de Asigurări de Sănătate, inclusiv pentru plata unor arierate, a mai arătat ea.
Întrebată dacă există o intenţie de a se lărgi baza de impozitare, pentru strângerea mai multor bani la bugetul asigurărilor de sănătate, Lică a răspuns că acesta nu constituie domeniul său de expertiză.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe