Şeful CEDO, Guido Raimondi: Numărul cazurilor legate de condiţiile de detenţie din România a crescut cu 108% în anul 2016

Guido Raimondi, preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) a declarat că numărul cazurilor împotriva României a crescut cu 108% în anul 2016, adăugând că este vorba de cazuri repetitive care reflectă dificultăţi de ordin sistemic sau structural şi cere găsirea unor soluţii la nivel naţional.

Urmărește
6893 afișări
Imaginea articolului Şeful CEDO, Guido Raimondi: Numărul cazurilor legate de condiţiile de detenţie din România a crescut cu 108% în anul 2016

Şeful CEDO afirmă că speţele împotriva României reflectă dificultăţi sistemice ori structurale

"În primul rând, în privinţa Ungariei şi României, unde numărul cazurilor a crescut cu 95%, respectiv 108% în 2016, această situaţie vizează cauze legate de condiţiile de detenţie. Indiscutabil, acestea sunt cazuri prioritare, pentru că intră sub incidenţa Articolului 3 din Convenţie, dar sunt cazuri repetitive, ceea ce reflectă dificultăţi sistemice sau structurale şi necesită găsirea unor soluţii interne", a declarat Raimondi în discursul susţinut cu ocazia ceremoniei oficiale de început de an judiciar.

"În domeniul penitenciar, Curtea defineşte principii care au fost clar stipulate în decizia din cazul Muršić din anul 2016. Pe baza acestor principii se diagnostichează o situaţie specifică dintr-un stat membru. Totuşi, repet, o soluţie trebuie găsită la nivel naţional. Acest lucru este posibil, aşa cum a arătat exemplul Italiei, în cazul căreia numărul cazurilor a fost mai mult decât înjumătăţit în doi ani şi jumătate. Acesta este rezultatul politicii Guvernului Italian, în primul rând ca răspuns la hotărârea-pilot Torreggiani, care se referea la supraaglomerarea din închisori, iar în al doilea rând, în ceea ce priveşte durata proceselor. Aceasta arată că acolo unde Guvernul are voinţa de a rezolva o situaţie şi impune măsurile necesare, rezultatele vin rapid", a mai declarat Raimondi.

Decizia-pilot Torreggiani la care face referire preşedintele CEDO a fost pronunţată în ianuarie 2013. CEDO a stabilit atunci ca supraaglomerarea şi condiţiile din penitenciarele italiene reprezintă o problemă "endemică şi structurală incompatibilă cu Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului".

În septembrie 2014, la peste un an de la pronuntarea deciziei-pilot Torreggiani, CEDO a constatat că Guvernul de la Roma a realizat progrese notabile prin adoptarea unor măsuri menite să soluţioneze problema supraaglomerării din închisori, printre care şi plata unor compensaţii financiare, utilizarea alternativelor la detenţie şi reducerea sentinţelor în cazul infracţiunilor minore, dar şi renovarea penitenciarelor deja existente şi construcţia unor centre de detenţie noi.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici