Şeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca: Incidente precum cel din Colectiv ridică probleme supra-acute pentru orice sistem de sănătate

Un incident precum cel din clubul Colectiv ridică probleme supra-acute pentru orice sistem de sănătate, pentru că niciun sistem de sănătate din lume nu este proiectat pentru dezastre, a declarat, vineri, la Ambasada Franţei, profesorul Ioan Lascăr.

185 afișări
Imaginea articolului Şeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca: Incidente precum cel din Colectiv ridică probleme supra-acute pentru orice sistem de sănătate

Şeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca: Incidente precum cel din Colectiv ridică probleme supra-acute pentru orice sistem de sănătate (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Niciun sistem de sănătate din lume nu este proiectat pentru dezastre. În astfel de cazuri, spiritul umanitar şi cel de colegialitate acţionează întotdeauna şi ţările vecine, prietene, partenerii de lungă durată îşi acordă ajutorul pe care noi, iată, îl simţim ca deosebit de valoros. Colegii francezi ne-au oferit expertiza dumnealor. Pe lângă colegii din Franţa, noi, medicii din România, ne-am bucurat şi de ajutorul colegilor din Israel, din Belgia, din Turcia, care şi-au oferit disponibilitatea pentru a ajuta sistemul de sănătate din România", a spus Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie plastică din Spitalul Floreasca.

Acesta a mai precizat că o bună parte dintre răniţi sunt încă în stare critică, evoluţia lor fiind determinată de circumstanţele producerii accidentului, cu totul şi cu totul deosebit.

"Circumstanţele producerii accidentului au generat un anume tip de leziuni, în care leziunea de suprafaţă sau tegumentară nu este cea dominantă. Azi suntem în a şaptea zi de la producerea tragediei şi cred că la 99 la sută dintre pacienţii care au necesitat intervenţii chirurgicale, mă refer la intervenţii care vizează leziuni aparente la nivelul tegumentului, acestea au fost deja rezolvate. Aceşti pacienţi au fost, chirurgical, rezolvaţi, însă rămân problemele legate de arsurile inhalatorii, care generează o evoluţie cu totul particulară şi cu o imprevizibilitate în ce priveşte prognostivul evolutiv. Prognosticul de gravitate este dat, în cea mai mare parte a cazurilor, de amploarea şi de gravitatea leziunilor respiratorii. Complicaţiile respiratorii majore sunt abia la început. Începâd din ziua a conea, a şasea, îşi arată «colţii» şi sigur că este de aşteptat să ne confruntăm în continuare cu creşterea numărului de decese", a mai spus profesorul Lascăr.

El a mai spus că toţi pacienţii intubaţi, care reprezintă cea mai mare parte a pacienţilor critici şi care au necesitat în proporţie aproape de 100% şi traheosteomii, au indicele de gravitate dat de arsura respiratorie.

"Leziunile inhalatorii, respectiv arsura dar şi inhalarea de substanţe toxice, au fost prezente şi demonstrate prin analizele efectuate la Institutul de Medicină Legală la cei care au decedat, deci prezenţa acestei duble afectări a aparatului respirator face ca dinamica complicaţiilor să fie una specifică. Complicaţiile respiratoprii pe care nu le putem controla chirurgical se evidenţiază începând cu ziua a patra, a cincea, a şasea, până în ziua a 10-a. De asemenea, tot acum îşi face prezenţa şi insuficienţa renală şi apar şi celelalte complicaţii, acestea fiind primele şi cele mai grave, dar care sunt legate şi de particularităţile individuale", a mai spus Lascăr.

El a mai afirmat că este prematur să spună cineva câţi pacienţi au şanse de supravieţuire, dar medicii le acordă toată îngrijirea necesară pentru a le spori şansele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici