Şeful Clinicii de Neurochirurgie a SJ Timişoara despre demiterea sa: "Raportul Ministerului Sănătăţii se referă la date dinaintea numirii mele"

Şeful Clinicii de Neurochirurgie a SJ Timişoara, Horia Pleş, spune că raportul Corpului de control al MS, invocat de ministrul Eugen Nicolăescu la demiterea sa pentru confict de interese, se referă la date anterioare numirii sale în funcţie şi că societatea sa a prestat ocazional servicii pentru spital.

Urmărește
1162 afișări
Imaginea articolului Şeful Clinicii de Neurochirurgie a SJ Timişoara despre demiterea sa: "Raportul Ministerului Sănătăţii se referă la date dinaintea numirii mele"

Şeful Clinicii de Neurochirurgie a SJ Timişoara: Raportul MS se referă la date dinaintea numirii mele (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Medicul Horia Pleş, şef al Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după ce acesta anunţa, marţi, demiterea lui pentru conflict de interese, în urma unei verificări făcute de Corpul de Control al ministerului la clinică.

În scrisoare, Pleş afirmă că, personal, nu a fost înştiinţat despre raportul Corpului de Control şi, în consecinţă, i-au fost încălcate drepturile la apărare.

De asemenea, Pleş precizează că a fost numit şef al Secţiei de Neurochirurgie în luna decembrie 2011, iar raportul face referire la date anterioare numirii sale în funcţie.

"Eventuale incompatibilităţi sau conflicte de interese se pot analiza doar începând cu acea lună. Nu înţeleg motivele pentru care vă referiţi la fapte anterioare care ar releva un conflict de interese în care m-aş fi aflat, deşi nu intram sub incidenţa dispoziţiilor legale privitoare la conflictele de interese", arată medicul în scrisoare.

Horia Pleş întreabă, în acelaşi document, care este dispoziţia legală care îl pune în vreun conflict de interese începând cu decembrie 2011 şi care este situaţia vizată de acea dispoziţie.

"Pentru o corectă informare a dumneavoastră asupra faptelor pe care le-aţi făcut deja publice, având încredere deplină în Corpul de control: SCM Neuromed nu este nici societate comercială şi nici organizaţie nonguvernamentală, după cum nu este nici unitate spitalicească. SCM Neuromed este o formă de exercitare a profesiunii prevăzută de lege, SCM însemnând, atenţie! societate civilă medicală, fără personalitate juridică", se mai arată în scrisoare.

Pleş explică faptul că Neuromed este un centru de diagnostic imagistic şi de ambulanţă privată, "singurul din zonă" cu activitate non-stop.

"Neuromed a realizat diagnostic imagistic pentru pacienţi la solicitarea Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean, în anul 2012, doar cu totul ocazional, mai exact 12 cazuri în întregul an, cu excepţia următoare: în luna martie 2012, aparatura de diagnosticare imagistică a Spitalului Judeţean Timişoara a fost defectă, neputând fi utilizată şi, în aceste condiţii, pentru a rezolva situaţia de urgenţă în care se afla Spitalul Judeţean, SCM Neuromed a acceptat preluarea, chiar fără contract, a 200 de pacienţi trimişi pentru diagnosticare de medici angajaţi ai Spitalului Judeţean Timişoara, în perioada 14-26 martie 2012. Din cei 200 de pacienţi examinaţi, 163 erau solicitări ale serviciului de urgenţă pentru bolnavi în stare critică, care nu permitea o programare ulterioară. Dintre cei 37 de bolnavi care nu erau aduşi la urgenţă, doar câţiva erau internaţi la Secţia de Neurochirurgie", se mai arată în scrisoare.

Potrivit lui Pleş, între Spitalul Judeţean şi Neuromed s-a încheiat un singur contract de servicii imagistice, în luna aprilie 2012, cu durata de o lună, iar ulterior nu au fost încheiate alte contracte.

"Achiziţia serviciilor de transport pacienţi s-a făcut legal şi sunt uimit de afirmaţia că tariful de transport nu ar fi fundamentat. Sau, poate, Corpul de Control v-a informat că transportul a fost făcut cu maşini de oraş, nu cu ambulanţe?! SCM Neuromed a efectuat transporturi cu ambulanţe dotate cu toată aparatura necesară, cu asistenţă medicală, la un preţ de 1,8 lei/kilometru, adică mult sub tariful de taximetrie. Preţul nu este fundamentat: da, este prea mic! Pe de altă parte, pe toata perioada 2008-2013, la care faceţi referire, Spitalul Judeţean Timişoara a avut, în paralel, contract pentru transport pacienţi şi cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă Timiş. Prin urmare, informaţia că nu au existat oferte de preţ ale altor operatori de transport este falsă", susţine medicul.

Horia Pleş îi transmite, în încheierea scrisorii, ministrului Sănătăţii, că va lupta pentru dreptatea sa prin toate formele legale.

"Nu voi renunţa să lupt pentru dreptatea pe care ştiu că o am şi mă voi apăra cu toate formele legale de care dispun, fiind cetăţean al acestei ţări care este încă, din fericire, democratică", îşi încheie Pleş scrisoarea, pe care o semnează "Dr. Horia Pleş - şef, încă, al Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara".

Ministrul Eugen Nicolăescu anunţa, marţi, citând din raportul Corpului de control al MS, că şeful Clinicii de Neurologie a Spitalul Judeţean Timişoara, Horia Pleş, a fost eliberat din funcţie, întrucât era asociat într-o firmă care a încheiat un contract cu unitatea sanitară.

"În perioada 21- 24 mai, am trimis Corpul de Control la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Spitalul a avut relaţii contractuale cu SCM Neuromed Timişoara, care a prestat servicii medicale de imagistică medicală similare cu cele efectuate de spital. Domnul conferenţiar doctor Horia Pleş s-a aflat în poziţia în care a recomandat bolnavilor internaţi examinări tomografice care au fost efectuate la firma la acesta este asociat, rezultând astfel un eventual conflict de interese al acestuia. De aceea, în urma raportului pe care l-am primit, îi cer managerului spitalului să îl înlocuiască din funcţie pe medicul Horia Pleş", spunea ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul mai afirma, în acelaşi context, că va sesiza Curtea de Conturi Timiş, pentru nerespectarea prevederilor legale în vigoare privitoare la încheierea şi derularea contractelor încheiate de spital cu SCM Neuromed Timişoara. "Voi sesiza şi ANI, în privinţa eventualului conflict de interese al domnului Horia Pleş, ca şef Secţie Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care este şi asociat la SCM Neuromed Timişoara. Concomitent, voi trimite acest raport de control către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara", spunea Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii detalia verificările Corpului de control.

"Raportul primit de la Corpul de control arată că în ultimii cinci ani, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi firma SCM Neuromed Timişoara, unde şeful clinicii era asociat, au fost încheiate atât contracte de servicii de transport, cât şi contracte de prestări servicii medicale de diagnostic imagistic. Valoarea totală a facturilor în perioada 2008-2013 a fost de 899.823 lei pentru contractele de servicii de transport şi 3.068.966 lei pentru serviciile de diagnostic imagistic, bani achitaţi de spital din sumele alocate de către CJAS Timiş, conform contractelor încheiate pentru prestarea serviciilor medicale", preciza Nicolăescu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, conform declaraţiilor de avere şi de interese pe 2012, conf. dr. Horia Pleş, şeful Clinicii Neurologie din cadrul spitalului începând din decembrie 2011, este asociat la SCM Neuromed Timişoara, adică acea firmă care a încheiat contractele cu spitalul, şi al SC Neuromed Sistem SRL Timişoara.

Alte nereguli descoperite în urma controlului la spitalul din Timişoara au fost decontarea serviciilor medicale efectuate şi a transportului pacienţilor fără a fi verificată realitatea efectuării serviciilor.

"În majoritatea dosarelor achiziţiei publice de transport pacienţi, nu au fost identificate oferte de preţ ale altor operatori economici şi nici notele de fundamentare privitoare la stabilirea tarifului pe kilometru", spunea Nicolăescu.

De asemenea, în perioada ianuarie - iulie 2010, prestatorul a emis facturi spitalului pentru servicii prestate cu mult anterior datei de încheiere a contractelor, respectiv cu trei-şapte luni înainte, mai spunea ministrul Sănătăţii, citând din raportul Corpului de control.

Pe de altă parte, se mai arăta în raport, în foile de observaţie clinică generală ale pacienţilor pentru care au fost realizate de prestator servicii medicale de diagnostic imagistic, s-a constatat, în majoritatea cazurilor, lipsa recomandărilor medicilor specialişti pentru efectuarea investigaţiilor specifice de diagnostic imagistic, nefiind consemnate nici rezultatele investigaţiilor de tomografie computerizată efectuate de prestator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici