Şeful ISJ Iaşi: Femeile sunt socotite bibelouri. În zona politică rezistă cine e mai tare

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Camelia Gavrilă, a declarat joi, la Conferinţa de lansare a campaniei de promovare a poveştilor de succes ale femeilor, organizată de MEDIAFAX şi SIVECO, că există discriminare în zona politică şi că femeile trebuie să fie de trei ori mai perseverente decât bărbaţii

Urmărește
493 afișări
Imaginea articolului Şeful ISJ Iaşi: Femeile sunt socotite bibelouri. În zona politică rezistă cine e mai tare

Camelia Gavrilă (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Camelia Gavrilă a spus, la conferinţă, că pentru femei există o dificultate de a accede într-o funcţie, precizând că se poate vorbi de discriminare în zona politică.

"Pe educaţie nu putem vorbi despre dscriminare. Chiar voi vedea la nivelul judeţului Iaşi câte femei sunt director de şcoală, dar cred că mergem spre 70 la sută. Putem însă vorbi despre discriminare în zona politică. Ca femeie trebuie să fii de trei ori mai perseverentă decât un bărbat. Suntem socotite bibelouri, suntem drăguţe, dar în zona politică rezistă cine e mai tare. Există o dificultate de a accede într-o funcţie şi mi-aş dori ca în politică o femeie să promoveze fără a avea un bărbat în spate", a declarat Gavrilă.

Ea a precizat că nu s-a simţit discriminată în cariera sa profesională, dar că, în cariera sa politică, acest lucru s-a întâmplat.

La rândul său, Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a declarat că adesea în funcţiile de conducere sunt preferaţi bărbaţii.

"Lupta noastră, a femeilor, trebuie să fie mai energică", a spus Dorobăţ.

Ea a precizat că ocupă postul de manager al spitalului ieşean din anul 2004 şi că a rezistat în timp indiferent de puterea politic.

Preşedintele Fundaţiei Şanse Egale pentru Femei (ŞEF) Iaşi, Dina Loghin, a precizat, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că inclusiv numele fundaţiei pe care o conduce a intrigat şi indignat multă lume.

"Numele de ŞEF a fost o găselniţă de marketing, dar a trebuit în diverse situaţii să-mi găsesc cu mare atenţie cuvintele. Acest nume a indignat şi intrigă multă lume", a afirmat Loghin.

Ea a spus că în cariera sa a trecut prin suficiente momente de discriminare, inclusiv atunci când s-a pus problema promovării sale la societatea unde lucra.

"Se înfiinţa un nou departament, iar eu m-am dus la inginerul-şef să-i spun că sunt interesată să-l conduc. S-a uitat la mine şi mi-a spus: «Vai dragă, dar tu eşti tânără mămică, cum să umbli atâta pe teren?». Era discriminare, fie şi cu bune intenţii, dar eu îmi asumam postul respectiv. Câştigam 300 de lei în plus la salariu, ceea ce era ceva, pentru că abia mă căsătorisem şi nu aveam casă", a spus Dina Loghin.

La evenimentul de la Iaşi a participat şi Violeta Zenovia Ţăran, primarul localităţii sucevene Berchişeşti, care se află printre femeile intervievate în cartea "Cariera - substantiv feminin".

Aflată la al patrulea mandat, Violeta Zenovia Ţăran a spus că a intrat în administraţie la numai 27 de ani, când a câştigat postul de primar.

"Aveam atunci 27 de ani şi câştigasem primul mandat de primar. A fost greu pentru că aveam acasă un copil de trei ani. Sunt mulţumită de ceea ce am realizat până acum. Ultimele alegeri le-am câştigat cu aproape 80 la sută", a spus Ţăran.

Joi, la Iaşi, a avut loc ultima din seria de conferinţe destinate promovării poveştilor de succes ale femeilor, grupate în cartea "Cariera - substantiv feminin", în cadrul proiectului european "Şanse egale pentru cariere de succes" implementat de Agenţia MEDIAFAX şi SIVECO.

Proiectul este derulat de SIVECO România S.A., Agenţia de presă Mediafax şi Academia de Studii Economice Bucureşti şi finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

În cadrul proiectului s-a desfăşurat o campanie de informare şi promovare a poveştilor de succes ale femeilor, implementată de SIVECO şi Mediafax, iar conferinţa de la Iaşi a marcat finalul acestei campanii.

Partenerii au analizat în cadrul proiectului poveştile de succes ale femeilor aflate în funcţii de conducere în instituţii publice, companii, consilii de administraţie, asociaţii patronale şi neguvernamentale, precum şi ale unor personalităţi publice recunoscute. În urma acestei analize au fost realizate interviuri cu 32 de femei de succes care au fost grupate în cadrul unei cărţi, intitulată "Cariera - substantiv feminin". Cartea are scopul de a invalida stereotipurile legate de femei şi rolul femeilor în societate şi de a insufla tinerelor atitudinile necesare pentru o carieră de succes.

În cadrul acestei etape a proiectului a fost realizat şi un spot TV de promovare a poveştilor femeilor de succes ce are ca mesaj cheie faptul că orice femeie poate să aibă atât o carieră de succes, cât şi o viaţă de familie împlinită.

Conferinţele din cadrul campaniei de promovare a cărţii şi a spot-ului TV au fost organizate în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării şi au avut drept scop prezentarea cărţii, a spotului TV, precum şi discutarea unor subiecte ca: şansele de afirmare profesională a femeilor, modalităţi concrete de asigurare a egalităţii de şanse, modalităţi de reconciliere a carierei cu viaţa de familie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici