Şeful Salvamont Alba, despre operaţiunea de salvare din peşteră: Dacă nu s-ar fi oprit ruperile de nori, apa i-ar fi zburat de pe piatra pe care stăteau izolaţi

Şeful Salvamont Alba, Lucian Forda, spune, la o zi după misiunea de salvare a persoanelor rămase blocate în peştera din Munţii Apuseni, că turiştii şi salvatorii au fost ajutaţi de natură: "Dacă nu s-ar fi oprit ruperile de nori, apa i-ar fi zburat de pe piatra pe care stăteau izolaţi".

Urmărește
2481 afișări
Imaginea articolului Şeful Salvamont Alba, despre operaţiunea de salvare din peşteră: Dacă nu s-ar fi oprit ruperile de nori, apa i-ar fi zburat de pe piatra pe care stăteau izolaţi

Şeful Salvamont Alba, despre operaţiunea de salvare din peştera: Dacă nu s-ar fi oprit ruperile de nori, apa i-ar fi zburat de pe piatra pe care stăteau izolaţi

Lucian Forda a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că apelul primit la 112 în privinţa oamenilor blocaţi în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni era ferm, persoana care alertase specialiştii fiind hotărâtă în ce priveşte dispariţia turiştilor.

”S-a dat un apel ferm pe 112, nu că e o presupunere. Persoana de afară ştia de acel grup că este înăuntru şi că trebuia să iasă şi nu a ieşit. Între timp apa crescuse enorm, enorm de mult, era prăpăd pe acolo. Era clar că acel grup nu mai poate ieşi. Ei s-au înţeles; <intrăm la ora cutare şi ieşim la ora cutare>, iar persoana respectivă a văzut că a trecut o oră, două şi nu au mai ieşit. Între timp, apa a făcut ravagii pe acolo. I-a fost clar la om că treaba e groasă. A dat apelul pe 112 şi ne-am alertat toţi”, a spus salvatorul speolog.

Potrivit acestuia, drumul către Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni a fost blocat în două locuri: "S-a rupt, s-a surpat, abia am trecut o autospecială de intervenţie. Şi aceea a fost o piedică în plus. Ne-am descurcat. Au venit şi colegii în sprijin. Drumurile au fost nivelate cu un buldoexcavator. Înainte să fie această alarmă, cei de la ISU interveneau şi pe naţional şi pe comunal pentru că a fost dezastru drumul. Se ştia că accesul e foarte greu. Colac peste pupăză a venit şi treaba aceasta”.

Dacă nu s-ar fi oprit ruperile de nori, apa i-ar fi zburat de pe piatra pe care stăteau izolaţi

Şeful Salvamont Alba adaugă că în momentul în care reprezentanţii ISU au ajuns la peşteră au crezut că vor petrece acolo cel puţin două zile.

"Din fericire, ne-a ajutat şi natura, a scăzut apa şi am schimbat tactica de strategie de intrare, tehnic mă refer. Dacă nu s-ar fi oprit ruperile de nori, nu am fi ajuns în timp util la ei şi ar mai fi crescut debitul cu încă un metru, i-ar fi zburat de pe piatra aceea unde au stat ei izolaţi, unde au reuşit să se refugieze. Atunci era o tragedie totală. Atunci cu toate echipamentele din lume nu se mai putea face absolut nimic", spune Forda.

Potrivit acestuia, cele 11 persoane au reuşit să se refugieze la câteva sute de metri de la intrare, pe o stâncă foarte mare, însă dacă ar mai fi plouat o jumătate de oră apa ar fi ajuns la ele.

"Apa vine cu o forţă de rostogoleşte bolovani. Dacă mai ploua cu rupere de nori nu se mai putea face nimic pentru că ajungeam mult mai târziu şi ei nu mai erau acolo, îi arunca de pe insulă, ajungea apa la ei”, a adăugat şeful Salvamont Alba.

Oamenii nu ar fi putut ieşi din peşteră, în care au intrat "ca în maşina de spălat"

Acesta adaugă, râzând, că cele 11 persoane "nu au multe păcate", pentru că natura a fost de partea lor.

”Nu erau foarte speriaţi pentru că au văzut că scade apa, iar cei doi speologi, fiind experimentaţi, i-au calmat, i-au liniştit. Erau bine, dar în jumătate de oră se putea schimba totul la 180 de grade, dacă natura nu ţinea cu ei… înseamnă că nu au multe păcate", spune Forda.

Salvatorul susţine că turiştii nu ar fi putut ieşi singuri din peşteră, "pentru că acolo e un relief cu cascade, te bagi ca în maşina de spălat, nu ai nicio şansă. Sunt diferenţe mari de nivel, curent, pietre”.

Întrebat cum s-a desfăşurat procedura de salvare, Forda a răspuns că primul a intrat în peşteră un reprezentant al Salvaspeo Cluj. "După care am intrat noi, Salvamont, au intrat băieţii mei, iar eu am coordonat cu cei de la ISU. Băieţii au intrat în mai multe etape, în mai multe echipe, câte doi, cu rucsaci, bormaşini, am montat tiroliana, am dus hamuri şi i-am luat pe fiecare în parte, am pus hamuri şi uşor, pe rând, i-am evacuat. Nu poţi pune doi pe tiroliană. A durat, până am dus echipamentul, până am dat găuri, până am întins corzile, a durat”, spune salvatorul speolog.

Potrivit acestuia, şansa turiştilor a fost că au avut costume bune, pentru că dacă nu ar fi fost echipaţi corespunzător, ar fi fost găsiţi în hipotermie.

"Nu ar fi rezistat atâtea ore. Sunt între două şi patru grade acolo, umezeală şi vânt", povesteşte salvamontistul.

Cele 11 persoane au rămas blocate luni în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni după ce accesul a fost blocat de o viitură produsă în urma unei ploi puternice, fiind scoase la suprafaţă în circa şapte ore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici