Şeitan: Plata CAS se va aplica celor care au doar drepturi de autor, nu şi contracte de muncă

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, luni, la Parlament, că plata CAS, prin propunerea din legea pensiilor, se va aplica doar celor care au exclusiv venituri din drepturi de autor, şi nu celor care au şi contracte de muncă, precizând că această prevedere ar putea fi aplicată din 2011.

Urmărește
58 afișări
Imaginea articolului Şeitan: Plata CAS se va aplica celor care au doar drepturi de autor, nu şi contracte de muncă

Şeitan: Plata CAS se va aplica celor care au doar drepturi de autor, nu şi contracte de muncă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Este vorba despre drepturile exclusive de autor, nu este vorba şi de cei care au şi contracte de muncă, de creatorii care fac cărţi sau spectacole. Este vorba despre cei care sunt plătiţi exclusiv pe drepturi de autor sau convenţii civile", a declarat Mihai Şeitan.

Ministrul Muncii a precizat că este un proiect de lege care se va discuta în Guvern în săptămânile următoare şi va intra în dezbaterea Parlamentului în februarie.

"O să fie dezbătută în Parlament o perioadă destul de lungă, pentru că legea pensiilor este o lege mare, după care o să aibă o perioadă şi de stabilire a unor norme. Probabil că începând din 2011 se va aplica", a mai spus Şeitan.

El a explicat necesitatea aplicării acestei măsuri prin faptul că se referă la oamenii care nu au dreptul la pensie, aceasta fiind o asigurare pentru pensie, iar noua lege a pensiilor trebuie să stabilească drept principiu de bază, între altele, obligativitatea participării la sistemul de pensii a celor care realizează venituri profesionale.

"O să urmeze nişte discuţii. O să avem discuţii cu patronatele din presă, artă, cu sindicatele, să vedem cum se aplică. Nu este nicio sperietură. Va începe pe principiul că toţi oamenii trebuie să-şi asigure prin contribuţia lor o pensie. Dacă nu, o să intre în ajutor social. Nu vreau să duc în ajutor social oamenii care fac câştiguri, totuşi", a mai declarat Mihai Şeitan.

Ministrul Muncii a declarat, tot la Parlament, că este "foarte de acord" cu o eventuală măsură de plată a CAS pentru drepturilor de autor, el subliniind că nu se referă la drepturile de autor ale scriitorilor, artiştilor, ci la persoanele active care nu au alt venit decât sumele plătite pentru drepturile de autor.

"Nu se referă lucrul acesta la drepturile de autor ale scriitorilor, artiştilor, ci la persoanele active care nu au alt venit, acesta e venitul lor şi nu au, din motivul lipsei acestei asigurări de pensie, o pensie peste câţiva ani, cum nu au acum, când ziarele se închid, unele dintre ele, ajutor de şomaj, pentru că nu plătesc ajutor de şomaj", a explicat Şeitan.

Întrebat câţi bani vor fi strânşi la bugetul de stat prin aplicarea acestei măsuri, Şeitan a răspuns că urmează să se facă o astfel de analiză, dar că nu acest lucru este important.

"O să facem analiza să vedem câţi bani o să strângem. Problema e nu câţi bani o să strângem, problema e de ce bani o să luaţi dumneavoastră când o să ieşiţi la pensie, dacă nu aveţi astfel de pensie", le-a spus ministrul Muncii ziariştilor.

Întrebat dacă a discutat şi cu ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, despre introducerea CAS pentru drepturi de autor, Şeitan a subliniat că este o discuţie pe rol la Guvern, nu este o hotărâre luată încă, el reiterând faptul că susţine o astfel de măsură.

Ministrul Muncii a adăugat că acest subiect a ajuns în presă în urma prezentării, în Guvern, a unei note prin care se propune un nou proiect de lege al pensiilor, "în care se include ideea că toată lumea care face venit profesional să contribuie pentru pensie".

"S-a creat un fals sentiment împotriva unui astfel de sistem care este în favoarea oamenilor şi nu al altcuiva. Nu vrea nimeni să distrugă nici presă, nici oameni", a ţinut să precizeze Mihai Şeitan.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan a declarat, duminică, pentru "Gândul", că este posibil ca măsură să nu fie adoptată deloc. El a spus, pe de altă parte, că, dacă va fi inclusă în proiectul noii legii a sistemului public de pensii, nu va intra în vigoare decât odată cu aceasta, deci cel mai devreme începând din 2011.De asemenea, Şeitan a declarat că plata asigurărilor sociale nu va fi obligatorie pentru deţinătorii contractelor de drepturi de autor care au şi contracte de muncă.

"Consider că unii s-au inflamat în necunoştinţă de cauză. Deocamdată, s-a discutat doar o notă în Guvern, care propune ca toţi cei care realizează venituri profesionale plătite regulat să contribuie la asigurările sociale, pentru a se proteja în caz de boală, de şomaj şi pentru a avea asigurată o pensie. Nu discutăm aici de creatori. Ce încasează un romancier din ceea ce scrie e drept de autor. Dar s-a ajuns ca mulţi dintre cei care n-au nicio legătură cu creaţia să încaseze venituri lunare ca drepturi de autor. Aici intră jurnaliştii. Nici măcar în cazul acestora plata asigurărilor sociale nu va fi obligatorie, dacă au şi un contract de muncă, pentru că, astfel, sunt deja asiguraţi. Vrem să evităm însă situaţii ca cele care s-au produs chiar şi recent în mass-media, când jurnaliştii rămaşi fără locuri de muncă nu au beneficiat de ajutor de şomaj, având, cred, serios de suferit din cauză că nu aveau niciun contract de muncă, nici măcar pe salariul minim pe economie", a declarat ministrul Muncii.

Şeitan a susţinut că, fiind vorba despre o "sim¬plă notă", nu s-a analizat impactul măsurii.

"Sigur că, atunci când se va contura un proiect, va trebui să aibă şi o notă de fundamentare. Deocamdată, nu sunt date clare în privinţa numărului contractelor de drepturi de autor, fiindcă acestea nu se înregistrează la Inspecţia Muncii", a declarat Şeitan.

Întrucât măsura nu va fi aplicată anul acesta, ministrul Muncii a apreciat că se elimină şi acuza că autorităţile ar vrea să plătească o poliţă presei critice, introducând noi biruri într-un an de criză, "chiar dacă abordarea corectă nu pune problema situaţiei presei, ci a drepturilor angajaţilor". Şeitan a mai precizat că în toate statele europene sunt stabilite contribuţii de asigurări sociale pentru veniturile profesionale regulate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici