- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatorii jurişti acordă condiţii speciale pentru magistraţi în Legea unitară a pensiilor
Comisia juridică a avizat, cu amendamente, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, judecătorii şi magistraţii beneficiind de condiţii speciale şi posibilitatea de a se pensiona cu maxim cinci ani înaintea celorlalte categorii profesionale.
Senatorii jurişti acordă condiţii speciale pentru magistraţi în Legea unitară a pensiilor
"Judecătorii şi procurorii beneficiază de nişte condiţii speciale. Ei să beneficieze de condiţii speciale, să nu piardă la pensii prin actualul proiect al legii, întrucât România dintotdeauna, de când s-a născut sistemul juridic, aşa cum a fost el creat, ei să rămână nu în afara legii, ci să rămână pe un statut privilegiat. Până la urmă, toate rufele murdare ale celorlalte trei puteri în acest stat sunt duse spre a fi spălate în Justiţie. Justiţia este cea care dă echilibrul unei democraţii, cea care reprezintă pilonul principal al fundamentului statului de drept", a declarat pentru MEDIAFAX vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, Iulian Urban.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
El a mai spus că pentru a cere performanţă de la cineva, trebuie să-i oferi toate condiţiile necesare.
"Îi satisfac pretenţiile pe care le are, dar apoi urmăresc cu exigenţă deosebită ca el să returneze societăţii performanţa pe care i-o cer. În ultima vreme Justiţia a demonstrat faptul că, într-adevăr, este în stare să echilibreze mecanismele care duc în derizoriu şi în zona de corupţie societatea românească", a adăugat Urban.
Potrivit amendamentelor aprobate, judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. De asemenea, judecătorii şi procurorii pot fi pensionaţi anticipat, cu reducerea vârstei de pensionare prevăzute de proiectul legislatriv cu până la cinci ani.
Un alt amendament prevede eliminarea articolului 175 din proiect, referitor la recalcularea pensiilor prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii deoarece sunt încălcate prevederile articolului 15, alineat 2, din Constituţie.
Legea a fost avizată cu patru voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO