Senatul a adoptat un proiect de lege pentru finanţarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi din alte surse

Senatorii au adoptat joi, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege care vizează finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate şi din alte surse de venit pe care le pot realiza închisorile din activităţile deţinuţilor.

Urmărește
238 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat un proiect de lege pentru finanţarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi din alte surse

Senatul a adoptat un proiect de lege pentru finanţarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi din alte surse

Proiectul iniţiat de către Guvern propune abrogarea Legii 48/2012 privind finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate, din cauza apariţiei unor reglementări distincte de legea-cadru, cât şi apariţiei altor surse de venituri realizate de penitenciarele care nu îşi găsesc reglementarea în legislaţia în vigoare.

"Proiectul de lege are ca obiect reglementare detalierea tuturor surselor de venituri ale sistemului administraţie penitenciarelor, pe tipuri de unităţi, după cum urmează: venituri obţinute de unităţile penitenciare din folosirea la muncă a persoanelor private de libertate:

- venituri din prestări servicii cu deţinuţii în interiorul sau exteriorul locului de deţinere. Venituri din prestări servicii cu deţinuţii în interiorul locului de deţinere sunt cele precum serviciile de spălătorile, reparaţii auto, preparare hrană pentru arestaţii preventiv aflaţi în arestul poliţiei, precum şi pentru persoanele private de libertate din alte unităţi ale sistemului administraţiei penitenciare; venituri din valorificarea produselor obţinute din activitatea proprie, precum produse vegetale, produse animaliere, preparate din carne/lapte, produse de panificaţie, patiserie, mic mobilier, articole tâmplărie; alte venituri, conform legii;

- Alte venituri obţinute de unităţile penitenciare: venituri din chirii şi arenzi; venituri din alte activităţi, precum transportul către terţi, copiere documente în baza cererilor personale ale deţinuţilor, tratamentente protetice; taxele de participare la concurs; servicii de cazare şi masă în centrele de pregătire proprii, organizarea şi funcţionarea punctelor de desfacere ale popotelor şi bucătăriilor de unite; cota aplică meniurilor servite persoanelor din afara sistemului administraţiei penitenciare; venituri din valorificări de bunuri scoase din funcţiune; refacturare unităţi din spaţii închiriate; penalităţi; deşeuri; despăgubiri; subvenţii pentru agricultură, garanţii de participare, garanţii de bună execuţie; venituri din vânzarea caietelor de sarcini; venituri din donaţii şi sponsorizări; venituri din transferuri voluntare; alte venituri, confirm legii;

- Finanţarea penitenciarelor – spital", se arată în raportul comun al comisiei juridice şi comisiei de administraţie publică adoptat de senatori.

"Conform prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, penitenciarele, penitenciarele pentru tineri, cele pentru femei, centrele educative şi cele de detenţie pot realiza venituri proprii din munca persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate", potrivit expunerii de motive a iniţiativei.

Proiectul urmează să fie votat de Camera Deputaţilor, for decizional pentru această iniţiativă legislativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici