- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.06.2015, 21:04)
- Ana Borlescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul a aprobat proiectul de lege privind planificarea apărării, iniţiat de Guvern
Senatul a aprobat, luni, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege referitor la planificarea apărării, iniţiat de Guvern, fiind înregistrate 118 voturi "pentru".
Urmărește
239 afișări
Senatul a aprobat proiectul de lege privind planificarea apărării, iniţiat de Guvern (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Potrivit proiectului de lege, planificarea apărării se realizează prin integrarea coerentă a mai multor domenii: planificare forţe, planificare armamente, C3 – comandă, control, comunicaţii, logistică, urgenţe civile, resurse, apărare aeriană, management al traficului aerian, informaţii, medical, cercetare – dezvoltare şi standardizare.
Construirea capabilităţilor non-militare poate reveni şi altor ministere şi agenţii guvernamentale, sub conducerea Consiliului Naţional de Apărare a Ţării (CSAT), iar Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va asigura asistenţă de specialitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Proiectul de lege prevede că documentele pentru planificarea apărării iau în considerarea procesul de planificare a apărării în NATO, conceptul strategic al NATO, strategia de securitate a Uniunii Europene, alte documente NATO şi UE de planificare în domeniul apărării şi scenariile strategice de planificare a operaţiilor.
"Planificarea apărării se realizează pe baza deciziilor preşedintelui României şi Guvernului României, cu avizul CSAT, potrivit legii, şi aprobarea Parlamentului, după caz, precum şi a măsurilor şi acţiunilor întreprinse la nivelul celorlalte instituţii publice, care, potrivit legii, au atribuţii în domeniul apărării", prevede proiectul de lege adoptat de Senat.
Proiectul mai prevede că preşedintele ţării, în cel mult 6 luni de la depunerea jurământului, prezintă în Parlament Strategia naţională de apărare a ţării, care se dezbate şi se aprobă în şedinţa comună a celor două Camere. Preşedintele poate iniţia procesul de modificare a Strategiei, pe perioada valabilităţii acesteia – durata unui mandat prezidenţial, dacă intervin modificări ale mediului de securitate.
Carta albă a apărării, elaborată de MApN pentru îndeplinirea prevederilor Strategiei naţionale de apărare a ţării, stabileşte obiectivele politicii de apărare, măsurile şi acţiunile avute în vedere pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare, misiunile şi cerinţele specifice pentru Armata Românei, principalele direcţii de dezvoltare a capabilităţilor, politicile privind managementul integrat al resurselor pentru apărare şi resursele financiare care urmează să fie asigurate pe durata mandatului Guvernului, sub forma unui plan strategic de cheltuieli.
Strategia militară este elaborată de MApN şi cuprinde potenţialele riscuri şi ameninţări identificate, obiectivele militare naţionale, capabilităţile de apărare şi priorităţile realizării acestora, detalierea structurii de forţe a armatei şi direcţionări pentru configurarea, dimensionarea, pregătirea şi înzestrarea Armatei României şi conceptele operaţionale stabilite pentru îndeplinirea acestor obiective şi a misiunilor armatei.
MApN trebuie să prezinte anual CSAT o informare pe tema stadiului îndeplinirii obiectivelor şi priorităţilor ministerului prin Directiva de planificare a apărării, la nivelul anului precedent. De asemenea, concluziile, rezultate în urma analizei şi planificării apărării la nivelul NATO, vor face obiectul unei informări a CSAT în termen de 3 luni de la finalizarea acestora.
După ce proiectul de lege va fi publicat în Monitorul Oficial, Legea nr. 473/2004 privind planificarea apărării va fi abrogată.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe