Senatul a RESPINS înfiinţarea Colegiului Naţional al Moaşelor

Senatul a respins, luni, proiectul de lege care prevede înfiinţarea Colegiului Naţional al Moaşelor din România (CNMR) şi recunoaşterea prin lege a profesiei de moaşă pe întreg teritoriul ţării. Asociaţia Moaşelor Independente şi Asociaţia Moaşelor din România cer reevaluarea propunerii legislative.

Urmărește
460 afișări
Imaginea articolului Senatul a RESPINS înfiinţarea Colegiului Naţional al Moaşelor

Senatul a RESPINS înfiinţarea Colegiului Naţional al Moaşelor.

Senatorii au adoptat raportul comun de respingere al Comisiei pentru sănătate şi Comisiei pentru muncă, cu 73 de voturi „pentru” respingerea iniţiativei, 17 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Guvernul a anunţat că nu susţine propunerea legislativă, prevederile in cadrul acesteia fiind deja reglementate prin alte ordonanţe în vigoare.

Şi senatorul PNL Carmen Hărău a susţinut, în plen, că liberalii nu susţin iniţiativa legislativă.

"În prezent reglementările existente cu privire la exercitarea profesiei de moaşă nu sunt armonizate cu reglementările Uniunii Europene în domeniu. Aproximativ 1000 de moaşe au obţinut licenţă de moaşă prin absolvirea de programe universitarea de stat acreditate dar sunt neintegrate adecvat sau deloc în sistemul de sănătate. Posturile care ar trebui să fie deţinute de moaşe sunt ocupate de alţi lucrători din sănătate care nu au competenţele necesare. Absolventele facultăţilor se află în imposibilitatea de activare şi deci de practicarea profesiei pentru care statul le-a finanţat", precizează iniţiatorii în expunerea de motive.

Proiectul arată şi ce implică această profesia şi scopul principal al unei moaşe.

"Profesia de moaşă este o profesie liberală, în domeniul sănătaţii materno-infantile ce se extinde la îngrijirea femeii de vârstă fertilă, sănătate sexuală, consiliere şi planning familial şi este furnizoare de servicii de sănătate, servicii medicale şi servicii conexe actului medical. Profesia de moaşă are ca scop principal asigurarea unei stări de sănătate de calitate în domeniul materno-infantil, a familiei şi femeii de vârstă fertilă în general şi a gravidei/mamei şi copilului ei în special, prin asigurarea accesului la îngrijiri de sănătate corespunzatoare şi/sau asistenţă medicală, furnizând servicii de specialitate individualizate, centrate pe femeie, copil şi familie precum şi practici preventive cu îndeplinirea măsurilor de urgenţă la nevoie", se arată în textul proiectului, al cărui principal iniţiator este deputatul PSD, Tamara Ciofu.

Propunerea legislativă detaliază şi principalele atribuţii ale unei moaşe: "asigurarea unei bune informări, consilierea în materie de planificare familială şi prescrierea de metode contraceptive adecvate; diagnosticarea sarcinii, supravegherea sarcinii normale, efectuarea examinărilor necesare pentru supravegherea evoluţiei sarcinii normale, prescrierea şi consilierea privind testele necesare monitorizării sarcinii normale, recoltarea de probe biologice şi interpretarea rezultatelor; prescrierea şi consilierea privind examinările necesare diagnosticării sarcinilor cu risc; îngrijirea şi asistarea mamei în timpul travaliului şi monitorizarea stării fătului in utero prin mijloace clinice şi tehnice adecvate; monitorizarea şi asistarea naşterii normale inclusiv, la nevoie, efectuarea epiziotomiei şi în cazuri de urgenţă practicarea naşterii în prezentaţie pelviană; recunoaşterea, la mamă şi la copil, a semnelor care anunţă anomalii ce necesită intervenţia unui medic şi, după caz, asistarea acestuia", potrivit sursei citate.

Controlul şi supravegherea exercitării profesiei de moaşă sunt realizate de Ministerul Sănătăţii şi de CNMR. Moaşa nu este funcţionar public, având în vedere natura profesiei şi obligaţiile fundamentale ale acesteia.

"Moaşele îşi desfăşoară activitatea în sistem public şi/sau în sectorul privat, precum şi în regim independent în colaborare cu furnizorii de servicii de îngrijiri de sănătate. Activitatea moaşelor se desfăşoară în cadrul echipei de îngrijire materno-infantilă şi sănătate reproductivă sau independent, ca titulari ori asociaţi ai cabinetelor de practică independentă", mai propun parlamentarii PSD în proiect.

Proiectul are şi un capitol care se referă la incompatibilitatea profesiei.

Astfel, "este nedemnă" şi nu pot exercita profesia de moaşe persoanele "care au fost condamnate definitiv pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni contra umanităţii sau vieţii în împrejurări legate de exercitarea profesiei şi pentru care nu a intervenit reabilitarea; moaşele cărora li s-a aplicat pedeapsa interdicţiei de-a exercita profesia pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă".

"Exercitarea profesiei de moaşă este incompatibilă cu orice acţiune de natură a aduce atingere demnităţii profesionale de moaşă sau bunelor moravuri, conform Codului de etică şi deontologie al profesiei de moaşă, emis de CNMR. Pe timpul stării de incompatibilitate se suspendă dreptul de exerciţiu al profesiei. În termen de 10 zile de la apariţia situaţiei de incompatibilitate moaşa este obligată să anunţe filiala CNMR a cărei membru este. La solicitarea moaşei si, respectiv la sesizarea oricărei persoane, instituţii sau autorităţi interesate, preşedintele filialei CNMR din care face parte persoana aflată în stare de incompatibilitate poate constitui o comisie pentru fiecare caz în parte, alcătuită din 3 membri, pentru a constata existenţa sau inexistenţa stării de incompatibilitate", prevăd reglementările care vizează incompatibilitatea profesiei de moaşă.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor având rol decizional în acest caz.

Asociaţia Moaşelor Independente şi Asociaţia Moaşelor din România solicită reevaluarea propunerii legislative.

„Asociaţia Moaşelor Independente şi Asociaţia Moaşelor din România solicită Senatului României reevaluarea propunerii legislative privind exercitarea profesiei de moaşă, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Naţional al Moaşelor din România , în contextul în care presa suedeză a relatat că unii dintre asistenţii medicali români care lucrează acolo nu au pregătirea necesară, deşi au diplome eliberate de şcoli postliceale din România şi autorizaţie de liberă practică eliberată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România. Având în vedere dezbaterile publice pe tema diplomelor false de care ar fi beneficiat unele asistente medicale, Asociaţia Moaşelor Independente şi Asociaţia Moaşelor din România îşi exprimă îngrijorarea faţă de acest fenomen şi aduce la cunoştinţă că acesta este unul din motivele pentru care moaşele din România doresc infiinţarea propriului Colegiu care să asigure aplicarea regulamentelor şi normelor care organizează şi reglementează exercitarea profesiei de moaşă. ”, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Asociaţiile susţin că România are cea mai mare rată de mortalitate materno-infantilă din Europa.

„Atenţionăm Senatul României că fenomenul diplomelor fără acoperire elaborate de unele şcoli postliceale poate avea implicaţii în egală măsură asupra sistemul public de sănătate din România, mai ales în sistemul de asistenţă comunitară în care moaşa, deşi prevăzută de legislaţia în vigoare, este înlocuită cu absolvente ale acestor scoli postliceale. România are cea mai mare rată de mortalitate materno-infantilă din Europa, de sarcini nesupravegheate şi de sarcini în rândul adolescentelor. Toate ţările care afişează indici favorabili în acest domeniu acordă servicii preventive şi de specialitate bazate pe moaşe.
Refuzul nostru de a face parte din OAMGMAMR are la bază şi faptul că reprezentantul Guvernului care a facut precizari de respingere a proiectului de act normativ este tocmai D-l Mircea Timofte ( angajat in functia de asistent şef in cadrul Ministerului Sănătăţii) , preşedintele OAMGMAMR, care se află în stare vădită de incompatibilitate şi, în acest caz, aceste precizări nu pot fi primite”, transmite Asociaţia Moaşelor din România.

Propunerea legislativă privind exercitarea profesiei de moaşă, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Naţional al Moaşelor din România respinsă, luni, de Senat urmează să fie dezbătută şi votată în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici