Senatul a respins moţiunea simplă a PNL pe agricultură

Plenul Senatului a respins, marţi, moţiunea simplă a PNL pe agricultură, în care se cerea demisia premierului Victor Ponta şi a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Urmărește
317 afișări
Imaginea articolului Senatul a respins moţiunea simplă a PNL pe agricultură

Senatul a respins moţiunea simplă a PNL pe agricultură (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Moţiunea simplă a PNL cu tema: "Să oprim jaful! Agricultura ţării şi peste un milion de fermieri se zbat între secera lui Daniel Constantin şi ciocanul lui Victor Ponta!" a fost respinsă cu 43 de voturi "pentru", 84 "împotrivă" şi două abţineri.

Votul a fost secret şi electronic.

"După aderarea României la UE, agricultura noastră, cea despre care s-a spus pe bună dreptate că poate hrăni peste 80 de milioane de oameni, ar fi trebuit să devină motorul principal de dezvoltare economică a ţării. Din păcate, după opt ani de la aderare, agricultorii români sunt cei mai săraci din UE. Cei care au negociat aderarea au făcut-o în genunchi şi cu gândul la interesele lor de grup şi de partid, pe vremea când Ion Iliescu şi Adrian Năstase conduceau ţara şi o pregăteau de aderare. Efectele se văd acum când continuatorii echipei de aur Iliescu-Năstase, pe numele lor Victor Ponta şi Daniel Constantin mint agricultorii cu subvenţii, care nu sunt nici pe sfert suficiente ca să-i protejeze în lupta cu agricultorii din UE, iar mafia politică încearcă să transforme fermierul român în slugă a intereselor străine", se arată în textul moţiunii.

Senatorul Vlad Nicolae a susţinut că sute de mii de fermieri trăiesc o dramă şi sunt lipsiţi de şanse "în războiul economic pe care-l pierd" în faţa fermierilor din UE.

El a cerut parlamentarilor "să treacă de partea fermierilor români" şi a solicitat demisia premierului Victor Ponta şi a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, pentru dispariţia agricultorului român prin pierderea pieţei şi decapitalizarea agriculturii româneşti.

Totodată, autorii moţiunii reclamă legislaţia din domeniul agricol din ultimii trei ani, care este "o frână în dezvoltarea agriculturii".

"În toată Europa se dă o luptă acerbă pentru stoparea bolii Bluetongue - boala limbii albastre. În timp ce alte state europene cheltuiesc zeci de milioane de euro pentru stoparea bolii, ANSVSA, sub secera lui Constantin şi ciocanul lui Ponta, nu întreprinde nicio acţiune. Boala acţionează asupra rumegătoarelor şi creează, pe lângă mortalităţi şi mari suferinţe, pierderi economice imense", se mai arată în textul moţiunii.

Senatorii PNL au criticat faptul că ANSVSA nu vaccinează animalele, susţinând că se opun fermierii, şi au cerut DNA să se sesizeze.

Vlad Nicolae a reamintit şi episodul din 30 aprilie când ministrul Daniel Constantin a verificat preţurile într-un supermarket, însoţit de televiziuni.

"Măsura reducerii TVA la alimente a generat o mărire a preţurilor cu scopul vădit de mărire a profitului comercianţilor. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în loc să verifice influenţa scăderii TVA în ferme şi în fabricile de prelucrare, făcea vizite de lucru în supermarket. Ipocrizie maximă: deşi ştie că nu are ce să le facă în ceea ce priveşte preţul la raft, Constantin îi cheamă la minister pentru discuţii pe reprezentanţii supermarketurilor de la care obţine promisiuni de îngheţare a preţurilor", a spus Nicolae.

Senatorul PNL a prezentat şi o serie de calcule, din care reiese că adaosul comercial al supermarketului este de 121% faţă de preţul fermierului sau de 90% faţă de preţul fabricii de procesare.

Ministrul Daniel Constantin a acuzat opoziţia că nu este constructivă şi nu are inspiraţie, deoarece în ziua moţiunii Comisia Europeană a anunţat aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Constantin a prezentat facilităţile şi fondurile acordate fermierilor şi a cerut opoziţiei să trateze agricultura "cu responsabilitate".

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici