Senatul respinge menţinerea în Codul Penal a incriminării presiunilor asupra justiţiei, cerută de Traian Băsescu

Senatorii au respins, marţi, cererea de reexaminare prin care preşedintele Traian Băsescu solicită menţinerea în noul Cod Penal a articolului prin care se incriminează presiunile asupra justiţiei.

Urmărește
301 afișări
Imaginea articolului Senatul respinge menţinerea în Codul Penal a incriminării presiunilor asupra justiţiei, cerută de Traian Băsescu

Senatul respinge menţinerea în Codul Penal a incriminării presiunilor asupra justiţiei (Imagine: Shutterstock)

Membrii Comisiei juridice şi-au menţinut punctul de vedere potrivit căruia au considerat necesară abrogarea articolului 276 având în vedere că, aşa cum este formulat textul în vigoare, declaraţiile oricărei persoane ar putea fi interpretate ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui alt organ de urmărire penală, dându-de în acest fel posibilitatea pronunţării unor soluţii arbitrare care să aducă atingere libertăţii de exprimare.

Senatul a dezbătut cererea de reexaminare, pe care a respins-o cu 93 de voturi ”pentru”, 10 voturi ”împotrivă” şi două abţineri, în calitate de primă Cameră sesizată.

Propunerea legislativă pentru abrogarea art. 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penala fost iniţiată de mai mulţi parlamentari PNL, printre care Crin Antonescu, Sebastian Grapă, Akos Mora, Marius Obreja, Ion Popa, Ovidiu Saghian, Dorin Păran, Ştefan Tomoioagă, Mircea Dolha, Mihai Donţu, Relu Fenechiu, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Eugen Nicolăescu, Cristina Pocora, Petre Roman, Adrian Scutaru şi Radu Zlati.

Preşedintele Băsescu a trimis o cerere de reexaminare Parlamentului în care solicită menţinerea infracţiunii de la articolul 276 din Codul Penal, care incriminează fapta persoanei ce face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de judecător sau de organele de urmărire a unei infracţiuni

"Această infracţiune face parte din categoria infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei şi instituie o protecţie atât pentru judecător, cât şi pentru organele de urmărire penală", scrie Băsescu în cererea de reexaminare.

El menţionează că introducerea acestei infracţiuni în Codul Penal a avut în vedere, potrivit Expunerii de motive la Legea 286/2009 privind Codul Penal, "asigurarea şi protejarea imparţialităţii şi libertăţii judecătorilor şi organelor de urmărire penală în exercitarea atribuţiilor judiciare conferite de lege faţă de încercările de intimidare sau influenţare a acestora".

Băsescu mai arată că faptele incriminate sunt inspirate din realităţile practicii judiciare, dar, mai ales, de frecvenţa, intensitatea şi de modul de manifestare a acestor fapte în ultimii ani, constând în încercările de influenţare sau intimidare din partea părţilor sau a reprezentanţilor acestora, în modalităţile arătate, pe durata desfăşurării unui proces, obţinându-se astfel o atmosferă de natură să vicieze grav imparţialitatea judecătorilor sau procurorilor, atmosferă care poate fie să profite celor ce recurg la asemenea mijloace în cazul obţinerii efectului scontat, fie să-i dezavantajeze prin obţinerea unei atitudini ostile din partea magistraţilor.

Şeful statului subliniază că raţiunile care au justificat introducerea acestei infracţiuni persistă şi, în consecinţă, abrogarea articolului ce sancţionează presiunile asupra justiţiei nu este oportună.

Potrivit şefului statului, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credinţe.

Acesta arată că menţinerea în Codul Penal a infracţiunii de ”Presiuni asupra justiţiei” are un efect descurajant pentru posibilele încercări de a influenţa sau a intimida magistraţii, prin declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare gravă legată de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare în curs", afirmă preşedintele.

Băsescu arată că dispoziţia legală prevăzută la Articolul 276 din Codul Penal se opune declaraţiilor publice neadevărate făcute cu rea-credinţă şi nu are efecte asupra declaraţiilor prin care se spune adevărul, se reclamă un abuz, în interes public, legitim.

Potrivit acestuia, incriminarea anumitor fapte ce au rolul de a influenţa sau intimida magistratul este în acord cu recomandarea Comisiei Europene privind introducerea unui cadru clar privind interdicţia de a critica hotărâri judecătoreşti şi de a submina activitatea magistraţilor sau de a face presiuni asupra acestora (Raportul din ianuarie 2013 al Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici