Şerban Mihăilescu, audiat la DNA în dosarul Microsoft: Nu am offshore-uri, nu am conturi în străinătate, nu am încasat nimic

Senatorul PSD Şerban Mihăilescu a venit, joi, la DNA pentru a fi audiat în dosarul licenţelor Microsoft, în care este suspectat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani, faptele fiind din perioada în care acesta era ministru coordonator al SGG.

Urmărește
579 afișări
Imaginea articolului Şerban Mihăilescu, audiat la DNA în dosarul Microsoft: Nu am offshore-uri, nu am conturi în străinătate, nu am încasat nimic

Şerban Mihăilescu, audiat la DNA în dosarul Microsoft

Senatorul PSD Şerban Mihăilescu a declarat joi, la ieşirea de la DNA, că procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirile în dosarul Microsoft şi că va da noi declaraţii la un termen ce urmează să fie stabilit, subliniind că nu are offshore-uri şi conturi în străinătate şi că nu a încasat nimic.

"Nu am offshore-uri, nu am conturi în străinătate, nu am încasat nimic. (...) Pot să repet asta la nesfârşit", a susţinut Mihăilescu, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Întrebat de ce crede că i se spune Miki Şpagă, senatorul a spus: "Reţin întrebarea, dar răspunsul, mai târziu".

În dosarul licenţelor Microsoft, Şerban Mihăilescu este suspectat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani, faptele fiind din perioada în care acesta era ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Mihăilescu a declarat, la intrarea în sediul DNA, că a venit conform procedurilor, să vadă ce vor procurorii de la el. Fostul şef al Secretariatului General al Guvernului a precizat că nu a comis niciuna din faptele prezentate în referatul DNA prin care s-a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea sa penală în dosarul Microsoft.

Întrebat dacă se teme că va fi arestat, senatorul a spus că "legea permite orice" şi a arătat că este neplăcut să ai calitatea de urmărit penal.

Şerban Mihăilescu a fost citată să se prezinte joi la DNA, după ce Senatul a avizat, în 19 noiembrie, începerea urmăririi penale a acestuia.

În acelaşi dosar, la DNA a venit, joi dimineaţă, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, în prezent senator PSD. Ea a declarat, după ce i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile, că este suspectată doar de abuz în serviciu, precizând că nu a primit niciodată nimic şi nu a condiţionat niciodată pe nimeni.

Procurorii susţin că Şerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 - octombrie 2003, ar fi determinat un alt ministru să semneze HG 1473/2003, HG 470/2004 şi respectiv Contractul de licenţiere Microsoft, în condiţiile pe care le negociase în perioada în care îşi desfăşurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, respectiv acceptând oferta tehnică şi financiară transmisă de firma Fujitsu Siemens Computers, fără a-i aduce la cunoştinţă existenţa unor impedimente juridice decurgând din faptul că această firmă nu era unic distribuitor de licenţe Microsoft (pentru a beneficia de încheierea contractului prin încredinţare directă) şi fără a detalia modalitatea de stabilire a preţului, respectiv preţul practicat de Microsoft, discount-ul acordat în considerarea Guvernului României şi preţul de vânzare al Fujitsu Siemens Computers.

De asemenea, potrivit procurorilor, în perioada aprilie - noiembrie 2004, Mihăilescu ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off-shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Preşedintele Traian Băsescu a avizat, în 3 octombrie, cererea DNA, pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.

În 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat începerea urmării penale în cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Contractul cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate, susţin anchetatorii.

Potrivit DNA, contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se, în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40 la sută mai mare faţă de cel real, având la bază un necesar nefundamentat, susţin procurorii.

Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici