- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.11.2017, 15:59)
- Iasmina Ardelean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şerban Nicolae vrea să îi invite la audieri în Comisia SIPA pe directorul EVZ Dan Andronic, dar şi pe jurnaliştii Mirel Curea şi Dan Tapalagă / Macovei refuză să se prezinte la Comisia SIPA
Preşedintele Comisiei de anchetă a arhivei SIPA, senatorul PSD Şerban Nicolae, a declarat, miercuri, că intenţionează să îi invite la audierile de săptămâna viitoare pe jurnaliştii Dan Andronic, Mirel Curea şi Dan Tapalagă.
Urmărește
349 afișări
Şerban Nicolae vrea să îi invite la audieri în Comisia SIPA pe directorul EVZ Dan Andronic, dar şi pe jurnaliştii Mirel Curea şi Dan Tapalagă
„Pentru săptămâna viitoare, nu am stabilit încă un program, o dată şi o oră, pentru întâlnire, dar - voi transmite tuturor membrilor comisiei - probabil că vor fi invitaţi în faţa comisiei trei ziarişti. Mă gândesc la Dan Andronic, la Mirel Curea şi Dan Tapalagă”, a precizat Nicolae, după vizita făcută la arhiva SIPA.
Senatorul USR a susţinut că aceştia cunosc „fenomenul”, că au scris despre SIPA şi le-ar putea oferi membrilor comisiei o altă bază de anchetare în ceea ce priveşte persoanele cu funcţii publice care şi-au desfăşurat activitatea în această Direcţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
„Am constatat că foştii miniştrii, foştii şefi din aparatul administrativ au o oarecare reţinere ca nu cumva să se înţeleagă că ar fi avut un interes deosebit dau ar fi avut vreo implicare în această chestiune. Ziariştii sunt ceva mai liberi din punctul ăsta de vedere pentru că au făcut investigaţii din exterior în numele dreptului la informare şi pot să vină cu informaţii mult mai bine informate”, a afirmat senatorul PSD.
Pe de altă parte, senatorul USR Mihai Goţiu a declarat că nu este de acord cu decizia de a invita jurnalişti la comisie.
„Ca fost jurnalist ştiu că atunci când am o informaţie, fac tot ce este posibil să o verific şi să o fac publică. Aşadar, jurnaliştii care au informaţii legate de arhiva SIPA, care sunt verificate, trebuie să le facă publice sau le-au făcut deja publice. Nu vreau ca această comisie să vină şi să valideze sau să pună în circulaţie informaţii neverificate (...) Practic, prin această comisie s-ar ajunge la situaţia în care informaţii care nu sunt verificate vor fi puse în circulaţie publică şi vor fi validate”, a susţinut Goţiu.
Şerban Nicolae spune că Macovei refuză să se prezinte la Comisia SIPA: Nu văd ce ar avea de ascuns
Preşedintele Comisiei de anchetă a arhivei SIPA, Şerban Nicolae, a precizat, miercuri, că fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a refuzat invitaţia de a se prezenta la audieri şi că membrii comisiei vor decide ce urmează să facă în cazul în care aceasta nu se va prezenta la audieri.
„Din păcate, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, ne-a trimis un răspuns pe mail la solicitarea de a fi prezentă în faţa comisiei în care a spus că nu îşi dă acordul conform legii, ca să citez. Nu am înţeles ce acord, conform legii. «Nu îmi dau acordul de voinţă în temeiul Legii 96/2006». Nu există niciun fel de acord de voinţă. Legea 96/2006 este Statutul deputaţilor şi senatorilor (...) Nu văd la ce s-ar referi şi nu văd ce ar avea de ascuns”, a susţinut senatorul PSD.
Şerban Nicolae a mai spus că Macovei ar trebui să dea explicaţii despre cum a intrat noaptea, în ianuarie 2005, în arhiva SIPA.
„Ar fi foarte util să clarifice, pentru opinia publică, dar şi pentru această comisie parlamentară, cum a ajuns să intre noaptea, ca oamenii civilizaţi şi ca oamenii cinstiţi, în birourile DGPA în ianuarie 2005. Ar fi putut să clarifice care au fost resorturile de raţiune pentru care au desfiinţat această structură a Ministerului Justiţiei în 2006. Îmi pare rău că înţelege să-şi exercite mandatul de ales al poporului român cu lipsă de loialitate şi cu lipsă de bună-credinţă”, a precizat Nicolae.
Întrebat ce vor face membrii comisiei dacă Macovei nu se va prezenta la audieri, preşedintele acesteia a spus că urmează să decidă ce vor face şi că nu se gândeşte la represalii.
„Domnul Ion Iliescu era preşedinte al României şi a fost prezent la comisiile parlamentare de anchetă privind Revoluţia din decembrie şi privind Mineriada din iunie 1990, deci nu cred că cineva ar putea să invoce vreo justiticare temeinică şi raţională de a refuza prezenţa în comisiile de anchetă parlamentară, mai ales că nu suportă niciun fel de repercusiuni, nu există niciun fel de răspundere, ci totul se face transparent şi de bună credinţă”, a conchis Şerban Nicolae.
Comisia de anchetă privind arhiva SIPA intenţiona să audieze toţi miniştrii de Justiţie din 2004 încoace, până acum fiind audiaţi Cristian Diaconescu, Titus Corlăţean, Tudor Chiuariu şi Tudorel Toader.
Şerban Nicolae: Avem de clarificat accesul intempestiv în arhiva SIPA în ianuarie 2005
Preşedintele Comisiei de anchetă a arhivei SIPA, Şerban Nicolae, a declarat, după vizita făcută la arhivă, că este neclar ce au vrut să spună cei care au afirmat că documentele erau împrăştiate pe jos, deoarece, în 2005, la ANP nu era o arhivă.
„Nu e foarte clar ce au vrut să spună cei care au afirmat că documentele erau împrăştiate pe jos sau că au fost atacate, pentru că în 2005 nu era arhivă aici. Spaţiile în care se află documentele SIPA au aparţinut direcţiei care funcţiona atunci, nu era desfiinţată, erau birouri de lucru al unor persoane din cadrul DGPA. Nu era stocată aici toată baza arhivistică. Serviciile teritoriale deţineau, la rândul lor, toate documentele care aveau legătură cu activitatea din teritoriu. Deci, avem de clarificat şi chestiunea acelui acces intempestiv în luna ianuarie a anului 2005, când ministrul Justiţiei de la acea vreme a spus că ar fi fost sesizată în legătură cu un incident şi ar fi venit aici ca să vadă despre ce e vorba şi că ar fi cerut să se sigileze toate încăperile ca să nu se sustragă documente”, a susţinut Şerban Nicolae.
Întrebat dacă nu se putea tehnic întâmpla asta, pentru că nu erau documentele, el a răspuns că nu exista o arhivă, pentru că Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie era funcţională şi nu mai era necesară o arhivă.
„Încăperile unde acum este arhiva erau birouri de lucru ale salariaţilor de la această direcţie, iar cea mai mare parte a documentelor nu se găseau aici, pentru că erau la serviciile teritoriale, erau la sediile ANP din teritoriu, nu funcţionau ca un punct central de documente ale întregii direcţii”, a adăugat Nicolae.
El a descris spaţiul de depozitare ca fiind două birouri mici.
„Nu are nişte măsuri deosebite, pentru că nu a fost gândit în termeni de buncăr. Dar sunt toate măsurile luate, în aşa fel încât prin camere de supraveghere, prin coduri de acces, prin senzori de mişcare şi prin alarme să nu existe un acces neautorizat şi nici nu au fost tentative în această privinţă”, a precizat Nicolae.
Senatorul PSD a spus că vizita nu a durat mult, deoarece membrii nu au fost interesaţi de documente, iar comisia numită de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, lucra acolo şi continua activitatea de inventariere şi sistematizare a documentelor.
Senatorul USR, Mihai Goţiu, a spus, după vizită, că membrii comisiei nu au fost interesaţi de conţinutul dosarelor din arhivă. „Ultimul lucru pe care mi l-aş fi dorit era să văd vreun dosar deschis sau o informaţie care să fie disponibilă. Nu ăsta este scopul acestei comisii, cel puţin din punctul meu de vedere, să preia informaţii din această arhivă, ci să documenteze şi să vadă tot ce s-a întâmplat cu ea, eventual să propună nişte lucruri. Cred că este mai degrabă un exerciţiu de imagine, să vedem că este acolo un bec care acum funcţionează. Am înţeles că ar mai fi fost o perioadă în care acel bec a fost ars dar nu s-a deschis arhiva. Nu ştiu care era rostul. Poate că au fost colegi care au vrut să se convingă, să vadă, să-şi imagineze cum arată două camere care sunt sigilate, pline cu dosare. Am stat 3-4 minute, mai mult a fost discuţia din biroul directorului ANP. Am aflat că a mai fost o perioadă de 2 săptămâni în care celebrul bec de acolo a fost ars şi neexistând un ordin de ministru care să permită accesul în arhivă a rămas ars până s-a intrat acolo”.
Membrii comisiei au vizitat din nou arhiva SIPA, depozitată la sediul central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aceştia dorind acces în interior. Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă a arhivei SIPA, Şerban Nicolae, a precizat, săptămâna trecută, că va face o solicitare către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a vizita, din nou, arhiva, de data aceasta cu acces la spaţiile de depozitare, dar fără acces la documente.
„Am întocmit un proiect de solicitare către Ministrul Justiţiei. Aş vrea să refacem vizita la arhiva SIPA, de data aceasta să solicităm acces şi în interiorul spaţiilor depozitare, fără acces la documente, că nu asta ne interesează, doar pentru a elimina orice fel de speculaţii şi pentru a vedea noi, fără niciun fel de alte restricţii care erau spaţiile depozitare, cum este organizată”, a anunţat Şerban Nicolae.
Nicolae a declarat, după ce a vizitat prima dată locul unde este depozitată arhiva SIPA, că în prezent măsurile de securitate sunt stricte, cu senzori de mişcare şi de alarmare şi cartele de acces, ceea ce face imposibil accesul neautorizat.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe