Sesizarea MEDIAFAX pe protocolul SRI - Parchet, dezbătută şi votată marţi în Comisia pentru drepturile omului şi în cea pentru cercetarea abuzurilor, din Senat

Comisia pentru drepturile omului şi cea pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii a Senatului vor dezbate şi decide, marţi, asupra sesizării MEDIAFAX S.A. în legătură cu posibile încălcări ale legii prin aplicarea protocolului SRI-Parchetul General încheiat în anul 2009.

Urmărește
632 afișări
Imaginea articolului Sesizarea MEDIAFAX pe protocolul SRI - Parchet, dezbătută şi votată marţi în Comisia pentru drepturile omului şi în cea pentru cercetarea abuzurilor, din Senat

Sesizarea MEDIAFAX pe protocolul SRI - Parchet, dezbătută şi votată în Comisia pentru drepturile omului şi în cea pentru cercetarea abuzurilor, din Senat

Şedinţa Comisiei pentru drepturile omului a Senatului va începe la ora 12.30, sesizarea MEDIAFAX fiind discutată ultima, după dezbaterea şi votul asupra proiectelor legislative înscrise pe ordinea de zi.

În ceea ce priveşte Comisia pentru cercetarea abuzurilor a Senatului, şedinţele forului legislativ au de obicei loc cu uşile închise. Şedinţa de marţi a fost stabilită pentru ora 14.00.

Pe 5 aprilie, Administraţia Prezidenţială a confirmat primirea sesizării MEDIAFAX S.A. în legătură cu posibile infracţiuni comise prin încheierea şi aplicarea protocolului SRI-Parchetul General în anul 2009, precizând că documentul se află în analiză la nivelul instituţiei.

"Ca urmare a solicitării dumneavoastră făcute în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm că sesizarea adresată de către MEDIAFAX SA Preşedintelui României, în legătură cu posibile infracţiuni comise prin semnarea şi punerea în aplicare a Protocolului SRI – Parchetul ÎCCJ, a fost înregistrată la Administraţia Prezidenţială cu nr. 2671 din 03.04.2018. Menţionăm că documentul se află în analiză la nivelul Administraţiei Prezidenţiale", se arată în răspunsul de la Cotroceni.

Şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a declarat, pe 4 aprilie, că a primit sesizarea MEDIAFAX SA şi că urmează ca, după sărbătorile pascale, să ceară date de la instituţiile implicate. Întrebat dacă instituţia pe care o reprezintă va sesiza Curtea Constituţională, Ciorbea a spus: "Putem cere punct de vedere de la toate instituţiile posibile să ne spună în ce măsură au fost afectate drepturile omului. În funcţie de răspunsuri şi de toate celelalte vedem dacă se impune sesizarea CCR".

În urmă cu două săptămâni, şi conducerea Comisiei de control a SRI a confirmat primirea sesizării, şeful forului legislativ, Claudiu Manda, spunând că sesizarea va fi analizată de membrii Comisiei.

Parchetul General, Ministerul Justiţiei sau Consiliul Superior al Magistraturii, principalii responsabili în a acţiona în virtutea prevederilor legale privind Protocolul SRI-Parchetul General, nu au făcut acest lucru. Ministerul Justiţiei nu a avut nicio reacţie la sesizarea MEDIAFAX.

La două săptămâni după sesizarea făcută de MEDIAFAX, Parchetul General nu a deschis nicio anchetă penală în cazul protocolului dintre SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

MEDIAFAX SA a transmis, în data de 2 aprilie 2018, Procurorului General, sesizarea în legătură cu posibile infracţiuni comise prin semnarea şi punerea în aplicare a Protocolului SRI- Parchetul ÎCCJ, cu următoarele suspiciuni: uzurparea funcţiei, abuz în serviciu, compromiterea intereselor justiţiei, delapidare, deturnare de fonduri.

Documentul îi cere, totodată, lui Augustin Lazăr să dispună desecretizarea şi cercetarea celorlalte protocoale semnate de către Serviciul Român de Informaţii cu alte instituţii ale statului şi aducerea lor la cunoştinţa publicului.

Sesizarea MEDIAFAX SA a fost transmisă şi Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrului Justiţiei, Avocatului Poporului, Preşedinţiei, Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Preşedintelui Senatului, Comisiilor judice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, Comisiilor de abuzuri a Senatului şi Camerei Deputaţilor, Comisiilor parlamentare de control al SRI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici