- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.04.2013, 15:30)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sfatul ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu de Ziua Mondială a Sănătăţii: Să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni un infarct
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, îndeamnă oamenii, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni riscul de infarct miocardic sau accident vascular.
Urmărește
804 afișări
Nicolăescu: Oamenii să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni un infarct (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)
Din 1950, Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare an pe 7 aprilie, cu o temă care evidenţiază un domeniu prioritar. În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă "Hipertensiunea arterială".
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, consideră că prevenţia este o investiţie pe termen lung în sănătatea populaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
"De aceea, îndemnul meu către cetăţeni este să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni riscul de infarct miocardic şi accident cerebral", a spus Eugen Nicolăescu, citat într-un comunicat de presă al Ministerul Sănătăţii.
Ministrul a adăugat că va acorda o mare atenţie programelor de prevenţie primară, respectiv combaterea factorilor de risc înainte de apariţia bolilor, precum şi de prevenţie secundară, care presupune depistarea precoce a maladiilor deja instalate.
Hipertensiunea arterială este o boală cronică care se manifesta prin înregistrarea de valori crescute ale tensiunii arteriale, peste limitele normale. Boala nu are simptome specifice, de aceea se mai numeşte "ucigaşul tăcut", fiind un factor de risc major pentru creier, accidente vasculare sau atacuri ischemice tranzitorii, pentru inimă, angină, infarctul de miocard, insuficienţa cardiacă sau alte boli cardiace, renale, dar şi pentru diabetul zaharat, a precizat ministerul Sănătăţii în comunicatul citat.
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un control al factorilor de risc, cum ar fi dieta nesănătoasă, consumul de alcool şi tutun şi lipsa de activitate fizică. Dacă nu se iau măsuri la momentul potrivit pentru a reduce expunerea la aceşti factori, incidenţa bolilor cardiovasculare poate creşte.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, unul din trei adulţi cu vârsta peste 25 de ani are tensiunea arterială ridicată. Peste nouă milioane de decese apar anual în lume din cauza complicaţiilor hipertensiunii arteriale.
Medicii de familie depistează anual numeroase cazuri noi de hipertensiune arterială şi monitorizează pacienţi deja diagnosticaţi, 12 la sută din consultaţiile oferite de aceştia fiind pentru controlul hipertensiunii arteriale.
Hipertensiunea poate fi depistată dacă oamenii merg la medicii de familie pentru a-şi măsura corect tensiunea arterială, a spus preşedinte Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu.
"Dacă în familie există cel puţin un caz de hipertensiune arterială, dacă nu ţi-ai măsurat niciodată tensiunea arterială, dacă nu eşti sigur că nu ai hipertensiune, fă un gest simplu, o vizită în cabinetul medicului tău de familie şi măsoară-ţi corect tensiunea arterială! Cheia succesului este depistarea precoce a hipertensiunii", a adăugat Rodica Tănăsescu, citată într-un comunicat de presă al SNMF.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a spus că dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp pentru toată populaţia, dacă s-ar respecta tratamentul corect, complicaţiile acestui "ucigaş în serie" ar fi incomparabil mai mici.
"Ca profesionişti, suntem îngrijoraţi de ignorarea acestui adevăr simplu. Economiile se fac prin profilaxie şi prin creşterea complianţei la tratament", a precizat Doina Mihăilă.
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Nicolăescu şi CMR vor să scoată salarizarea medicilor din sistemul bugetar. Câmpeanu cere prudenţă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe