Sibiu: Depozite neconforme de deşeuri, închise în cadrul unui proiect în valoare de 80 milioane lei

Cinci mari depozite neconforme de deşeuri din judeţul Sibiu, cu peste 380.000 de metri cubi de gunoaie, au fost închise, în cadrul unui proiect în valoare de 80 milioane de lei, cel mai mare proiect cu fonduri europene derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
579 afișări
Imaginea articolului Sibiu: Depozite neconforme de deşeuri, închise în cadrul unui proiect în valoare de 80 milioane lei

Sibiu: Depozite neconforme de deşeuri, închise în cadrul unui proiect în valoare de 80 milioane lei (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că cea mai importantă parte a proiectului "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu”, respectiv închiderea depozitelor neconforme de deşeuri, construirea a două staţii de compost şi a unei staţii de sortare, s-a încheiat.

"Este cel mai mare proiect realizat din fonduri europene la nivelul judeţului Sibiu. A fost şi proiectul cu cele mai mari probleme. L-am găsit la stadiu de implementare de cinci la sută, când trebuia să fie la 55 la sută. Anul viitor, judeţul Sibiu va avea un sistem modern de colectare, selectare şi valorificare a deşeurilor în toate localităţile, pornind de la cele mai mici şi până la municipiul Sibiu. Rezultatul final este acela că, pe lângă un mediu mai curat, locuitorii judeţului vor plăti mai puţin pentru deşeuri deoarece acestea vor fi valorificate la maxim, aşa cum se întâmplă acum în toate ţările Uniunii Europene”, a declarat Ioan Cindrea.

În cadrul proiectului au fost închise şi ecologizate cinci mari depozite de deşeuri neconforme (Avrig, Cisnădie, Agnita, Remetea şi Tălmaciu), s-au construit două staţii de compostare a deşeurilor biodegradabile, la Şura Mică şi Târnava, şi s-a ridicat o staţie sortare a deşeurilor reciclabile la Şura Mică.

Potrivit datelor oferite de reprezentanţii CJ Sibiu, în cele cinci depozite s-au aflat peste 380.000 de metri cubi de deşeuri.

“Depozitele neconforme conţineau mari cantităţi de deşeuri, acumulate în ani de zile. Ele reprezentau grave surse de poluare a solului, aerului, apelor freatice, fiind uneori situate la distanţe de numai câteva zeci de metri faţă de zonele locuite sau alte obiective importante. Cel mai mare depozit neconform, cel de la Remetea, acoperea o suprafaţă de circa 120.000 de metri pătraţi, cât 17 terenuri de fotbal. Prin lucrările de închidere şi ecologizare, poluarea şi disconfortul cauzate de aceste mari depozite neconforme de deşeuri au devenit istorie”, au precizat reprezentanţii CJ Sibiu.

Staţiile de compostare vor produce îngrăşământ natural pentru agricultură, în special pentru horticultură, prin compostarea deşeurilor biodegradabile: menajere, cele din grădini, parcuri şi pieţe. În acest scop, au fost construite cele două mari staţii de compostare, la Şura Mică, pentru municipiul Sibiu, cu o capacitate anuală de prelucrare de 18.600 de tone de deşeuri, şi la Târnava, pentru municipiul Mediaş, de 6.500 de tone.

De asemenea, a fost construită o staţie de sortare a deşeurilor reciclabile cu o capacitate de 20.000 tone pe an an.

Potrivit oficialilor CJ Sibiu, au fost, de asemenea, achiziţionate 96.370 de recipiente pentru colectarea separată a deşeurilor reciclabile şi a deşeurilor biodegradabile pentru întreg judeţul, precum şi unităţi de compostare individuală.

Recipientele au culori diferite în funcţie de deşeurile colectate separat: albastru - pentru hârtie şi carton; galben - pentru plastic şi metal; verde - pentru sticlă; maro - pentru deşeuri biodegradabile. Pentru locuitorii din mediul rural şi cei din zonele periurbane au fost achiziţionate 25.500 de unităţi de compostare individuală. Procesul de livrare a recipientelor a început în luna iunie 2014 şi se va încheia în octombrie 2014.

Cindrea a precizat că următoarea etapă constă în organizarea de licitaţii pentru a allege firmele care vor colecta, transporta şi gestiona deşeurile din judeţ, urmând ca întreg sistemul de colectare selectivă a deşeurilor din judeţul Sibiu să fie funcţional din trimestrul trei al anului 2015.

Proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu” are o valoare totală de 80.298.789,07 lei fără TVA. Valoarea eligibilă, conform Programului Operaţional Sectorial Mediu, este de 70.982.057,94 lei, din care contribuţia Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 56.785.646,35 lei, adică 80% din valoarea eligibilă, restul fiind acoperit de CJ Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici