Silviu Ionescu: Justiţia a ajuns ca pe vremea inchiziţiei. Vom face recurs, deşi speranţele sunt mici

Fostul diplomat Silviu Ionescu, condamnat miercuri la trei ani de închisoare cu executare pentru accidentul rutier din 2009, a declarat că va ataca decizia cu recurs şi că este dezamăgit de Justiţie, care acţionează "ca pe vremea Inchiziţiei", comparând dosarul său cu cel al lui Adrian Năstase.

Urmărește
634 afișări
Imaginea articolului Silviu Ionescu: Justiţia a ajuns ca pe vremea inchiziţiei. Vom face recurs, deşi speranţele sunt mici

Silviu Ionescu (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

"Sunt dezamăgit - nu atât pentru mine, pentru că, din nefericire, m-am obişnuit cu regimul de arest, unde sunt tot oameni, nu este Vestul Sălbatic -, însă îmi pare rău pentru România, pentru Justiţia românească, pentru că mi se confirmă şi mie ce am văzut în cazul lui Adrian Năstase, şi anume că s-a ajuns ca pe vremea Inchiziţiei, când puteai fi condamnat fără nicio probă reală. Bineînţeles că vom face recurs, chiar dacă speranţele sunt mici ca Justiţia să-şi revină în perioada următoare", a declarat, pentru MEDIAFAX, Silviu Ionescu.

Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost condamnat miercuri, de Judecătoria Sectorului 3, la trei ani de închisoare cu executare pentru accidentul pe care l-ar fi produs în decembrie 2009, în Singapore, care s-a soldat cu decesul unei persoane şi rănirea alteia.

Judecătoria Sectorului 3 l-a mai condamnat pe Ionescu la trei ani de închisoare pentru ucidere din culpă, un an de închisoare pentru vătămare corporală din culpă şi trei ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului.

Instanţa a decis să îl achite pe fostul diplomat pentru fals în declaraţii, pe motiv că faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii, iar în final a dispus ca acesta să execute în regim de detenţie cea mai grea dintre pedepse, respectiv cea de trei ani de închisoare.

Din pedeapsa de trei ani de închisoare cu executare aplicată, instanţa a dispus scăderea perioadei 7 mai 2010 - 25 noiembrie 2010, respectiv cea a reţinerii şi arestării preventive.

Instanţa admis, în parte, acţiunea părţii civile Ministerul Afacerilor Externe şi a obligat societatea Carpatica Asig la plata către instituţie a 15.986 SGD (moneda statului Singapore - n.r.) cu titlu de despăgubiri civile, care se vor achita în lei la cursul BNR de la data plăţii, şi a respins cererea MAE de reparare a autoturismului Audi, până la data rămânerii definitive a acestei hotărâri.

De asemenea, Judecătoria a revocat măsura sechestrului asigurator pus asupra imobilului lui Ionescu şi a stabilit restituirea către autorităţile din Singapore a înscrisurilor originale de la dosar, după rămânerea definitivă a acestei hotărâri.

Instanţa a mai respins ca neîntemeiată cererea martorului Tamilarasan Gnanasundaram de obligare a autorităţilor judiciare din România de achitare a contravalorii zilelor de lucru în care acesta s-a prezentat în faţa autorităţilor judiciare din Singapore, pentru audierea prin video-conferinţă.

Silviu Ionescu este obligat de instanţă la plata a 38.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Decizia Judecătoriei Sectorului 3 nu este definitivă, putând fi contestată la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii au cerut în 13 martie, la ultimul termen de judecată, condamnarea la închisoare cu executare a lui Silviu Ionescu, arătând că declaraţiile făcute de acesta la urmărirea penală şi în faza judecăţii conţin numeroase inadvertenţe. Procurorul a mai cerut interzicerea mai multor drepturi civile în cazul fostului diplomat, precum şi menţinerea sechestrului pe un apartament ce îi aparţine acestuia.

Potrivit procurorilor, întreg ansamblul probator combate apărarea lui Ionescu şi dovedeşte realitatea, respectiv că s-a aflat la volanul maşinii care a produs accidentul, că el este autorul direct al acestuia şi că a dat o declaraţie falsă în perioada în care nu fusese încă pus sub urmărire penală, în speranţa de a îndrepta atenţia autorităţilor judiciare singaporeze către un presupus alt făptuitor.

Avocaţii lui Silviu Ionescu au arătat în instanţă că procurorii îl acuză pe clientul lor doar pe baza unor probe indirecte, că momentele accidentului şi cele de după acesta nu au fost surprinse de camerele de filmat publice aflate pe acea arteră şi care se presupune că erau funcţionale atunci.

În final, Ionescu s-a declarat nevinovat, dar compromis din punct de vedere al imaginii personale, şi a cerut instanţei să ia o decizie în favoarea imaginii României, şi nu a sa.

"Nu m-am bătut pentru mine. Eu am fost deja «aranjat». M-am reprofilat. Lucrez într-un cu totul alt domeniu şi îmi place. Am făcut deja un an de închisoare. Acum pot fi numit puşcăriaş sau cum cum mi s-o mai spune. Eu acum mă bat, de fapt, fără a folosi cuvinte mari, pentru imaginea României. Mie, oricum, mi-au stricat imaginea", declara Ionescu, în ultimul său cuvânt.

Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost acuzat de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa. Ionescu a fost trimis în judecată în 1 iulie 2010, de către procurorii Parchetului instanţei supreme, care îl acuză de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

Potrivit acuzării, în 15 decembrie 2009, în jurul orei 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri "ad interam" al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecţie semaforizată, două persoane în vârstă de 30 şi, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.

Ionescu a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă maşina până la următoarea intersecţie semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând maşina într-o zonă industrială a oraşului Singapore, potrivit procurorilor.

Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni.

Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Silviu Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României, după ora 2.00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze, au mai arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe de altă parte, Înalta Curte din Singapore i-a acordat despăgubiri în valoare de 360.000 de dolari lui Bong Hwee Haw - una dintre cele trei victime. Bong, care la vremea accidentului din decembrie 2009 avea 24 de ani, a fost prima victimă care a primit compensaţii pentru rănile suferite.

Prietenul său, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a murit după zece zile de la accident, iar o a treia victimă, Muhammad Haris Abu Talib, care avea 18 ani, a suferit răni uşoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici