- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicaliştii au încheiat mitingul de la Parlament. Liderii sindicali au făcut apel la grevă generală - GALERIE FOTO
Sindicaliştii au încheiat mitingul de la Parlament, liderii confederaţiilor spunându-le să nu plece dezamăgiţi, pentru că acesta este doar începutul şi făcând apel la grevă generală.
Miting cu 8.000 de sindicalişti în Piaţa Constituţiei. Un protestatar a fost dus la spital (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Mitingul organizat de cele cinci confederaţii sindicale, la care au participat sindicalişti din toată ţara, s-a încheiat cu două ore mai devreme decât era programat.
Înainte de a anunţa încheierea protestului de la Parlament, unde a început dezbaterea moţiunii de cenzură a opoziţiei la adresa Guvernului Boc, liderii sindicali au făcut apel la grevă generală, spunându-le oamenilor să nu fie dezamăgiţi după acţiunea de miercuri, pentru că aceasta reprezintă doar începutul în lupta împotriva Executivului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Sindicaliştii au fost apoi anunţaţi că mitingul s-a încheiat şi că îi aşteaptă autocarele pe Splaiul Unirii.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Florin Hulea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în jurul orei 15.30 protestatarii au început să plece în număr mare din Piaţa Constituţiei.
El a precizat că, la momentul de vârf al manifestaţiei, în Piaţa Constituţiei au fost prezenţi peste 8.000 de sindicalişti.
Acesta a mai spus că, pe parcursul mitingului, opt persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care două au fost duse la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. El a precizat că o persoană a leşinat lângă scena de unde liderii sindicali le-au vorbit manifestanţilor, fiind inconştientă în momentul în care a fost dusă la spital. De asemenea, un bărbat de 33 de ani, aflat cel mai probabil în stare avansată de ebrietate, a fost transportat la spital pentru că i s-a făcut rău. Celelalte şase persoane au acuzat ameţeli sau stări de leşin, însă după ce li s-a acordat primul ajutor s-au întors la miting.
Mitingul din Piaţa Constituţiei a început la ora 12.30, cu aproape trei ore înainte de dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură depuse de opoziţie, după ce Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea pe Codul Muncii. Potrivit liderilor sindicali, la protest au participat aproximativ 12.000 de oameni.
14:06 - Liderii sindicali le spun protestatarilor că singura soluţie este greva generală
Liderii confederaţiilor sindicale le-au spus protestatarilor din Piaţa Constituţiei că singura soluţie pentru a scăpa de "Guvernul incompetent" este greva generală, iar pentru a învinge în lupta împotriva Cabinetului Boc trebuie să fie solidari.
Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a spus, de la tribuna din Piaţa Constituţiei, că sindicatele sunt singurele care fac opoziţie adevărată, iar singura soluţie pentru îndepărtarea Cabinetului Boc este greva generală.
"Nu mai putem învinge decât cu singura armă pe care o avem. Solidaritate!", a mai spus Petcu.
El a adăugat că bucureştenii ar trebui să vină la protest şi să îşi ia revanşa. "Am aşteptat momentul acesta, pentru ca bucureştenii să îşi ia revanşa, să nu mai stea la TV. Ruşine! Şi mai ruşine ar trebui să le fie celor din spatele nostru, parlamentarii", a mai spus Petcu.
Şi vicepreşedintele "Cartel Alfa" Liviu Apostoiu le-a spus protestatarilor că trebuie să facă toţi grevă generală, pentru că altfel nu mai scapă de actualii guvernanţi.
El i-a atenţionat pe sindicalişti să aibă grijă "să nu calce pe Boc, pentru că a spus că vine în Piaţă".
Liderul Sindicatului Forţa Legii, Ringo Dămureanu, le-a cerut protestatarilor să păstreze un moment de reculegere pentru doi foşti români, Băsescu şi Boc. "Nu vă fie frică, şi Băsescu pică", le-a spus Dămureanu.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, le-a spus protestatarilor că a venit vremea să termine cu Băsescu, Boc şi "toate Elenele din istoria României".
"Ştiţi unde l-a găsit Băsescu pe Boc? Într-un ou kinder. Era surpriza neplăcută", le-a mai spus Dragoş Frumosu protestatarilor din Piaţa Constituţiei.
Mesajele liderilor sindicali sunt primite cu urale de protestatari, care strigă "Grevă generala", "Pe ei, pe ei, pe ei, pe mama lor!".
Secretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor a spus că a venit la protestul din Bucureşti pentru a aduce suportul sindicatelor europene în lupta sindicaliştilor români cu Guvernul.
"Acum, că sunteţi în UE, guvernul vostru face tocmai pe dos. Astăzi suntem cu toţii români", le-a transmis secretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor participanţilor la protestul din Piaţa Constituţiei.
13:33 - Un protestatar a fost dus al Spitalul Universitar de Urgenţă
Un protestatar a fost dus al Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, după ce i s-a făcut rău, medicii de la punctul de prim ajutor din Piaţa Constituţiei constatând că are o lipotimie, dar şi că ar fi băut.
Bărbatul a fost adus la punctul de prim ajutor după ce a căzut în Piaţa Constituţiei, la mitingul sindicaliştilor.
Potrivit medicilor, bărbatului i s-a făcut rău şi din cauza căldurii, dar şi pentru că acesta ar fi consumat alcool. În Capitală sunt aproximativ 20 de grade Celsius.
Alte două persoane au venit la punctul de prim ajutor spunând că se simt rău, acestea primind îngrijiri de la echipajul medical aflat în Piaţa Constituţiei.
Aproximativ 8.000 de sindicalişti participă la mitingul din Piaţa Constituţiei, potrivit jandarmilor.
Sindicaliştii susţin însă că în Piaţa Constituţiei sunt aproximativ 12.000 de oameni. Coloanele de sindicalişti continuă să vină în Piaţa Constituţiei, atât dinspre Parcul Izvor, cât şi dinspre Piaţa Unirii.
13:00 - Sindicaliştii au început protestul de la Parlament cântând "Deşteaptă-te, române"
Sindicaliştii au început protestul de la Parlament, unde în mai puţin de trei ore va fi dezbătută moţiunea de cenzură depusă de opoziţie, cântând "Deşteaptă-te, române", liderii confederaţiilor făcând apel la bucureşteni să iasă în stradă, pentru că astăzi trebuie schimbat Guvernul.
Potrivit jandarmilor, în Piaţa Constituţiei s-au adunat aproximativ 5.000 de oameni. Sindicaliştii spun însă că în Piaţa Constituţiei vor fi 50.000 de oameni.
După intonarea Imnului Naţional, liderii celor cinci confederaţii le-au spus protestatarilor că astăzi trebuie schimbat "Guvernul incompetent" şi au făcut apel la bucureşteni să iasă în stradă, alături de sindicalişti, pentru că şi ei sunt afectaţi de noul Cod al Muncii.
"Avem un guvern incompetent, care mimează dialogul şi a demonstrat că-şi dispreţuieşte cetăţenii. De azi ar trebui să schimbăm salutul pe stradã, la locul de muncă - jos Guvernul Boc, pentru că ne urăşte sincer", le-a spus liderul BNS, Dumitru Costin protestatarilor adunaţi în Piaţa Constituţiei.
"Decât să plecăm noi, mai bine să plece ei. Jos Guvernul!", a mai spus Costin.
Sindicaliştii au bannere pe care scrie "Salvaţi Codul Muncii", "Jos sclavia lui Băsescu! Ne întoarcem la Ceauşescu?", "Băsescu, Boc, România / Codul muncii e sclavia; să vă scufundaţi bine!" şi scandează "Demisia", "Jos Băsescu", "Jos Guvernul Boc", "Lăsaţi-ne", "Jos, jos, jos guvernul mincinos".
În spatele scenei amplasate în Piaţa Constituţiei este un banner cu siglele celor cinci confederaţii sindicale, pe care scrie "Nu sclaviei la locul de muncă".
Unul dintre protestatari a venit la miting îmbrăcat în sperietoare de ciori, cu lanţuri legate de mâini, cu o hârtie prinsă de brâu pe care scrie "profesor de română" şi cu un banner cu mesajul "Să muriţi bine!", iar un altul este costumat în moarte şi are o coasă în mână.
Înaintea începerii mitingului, liderii sindicali le-au cerut protestatarilor să facă linişte pentru a asculta "marşul funebru pentru Boc".
La protest participă şi Joseph Niemtz, secretar general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor. Acesta a spus că a venit să sprijine sindicaliştii români, pentru că noul Cod al Muncii este împotriva legislaţiei europene şi Guvernul s-a grăbit în cazul adoptării acestuia, precizând că vor fi făcute plângeri la CE.
Coloanele de sindicalişti continuă să vină în Piaţa Constituţiei, atât dinspre Parcul Izvor, cât şi dinspre Piaţa Unirii.
Vicepreşedintele "Cartel Alfa" Liviu Apostoiu le-a spus manifestanţilor care se îndreaptă spre zona de protest să intre în Piaţa Constituţiei pentru că "vine Boc să îi numere".
Peste 2.000 de jandarmi, poliţişti şi pompieri asigură ordinea la mitingul din Piaţa Constituţiei, dar şi pe trasele pe care vin sindicaliştii.
Între Piaţa Constituţiei şi Parcul Izvor sunt 10 maşini de pompieri, opt ambulanţe prim ajutor, trei ambulanţe cu medic, două spitale mobile şi un echipaj de descarcerare.
Liderii celor cinci confederaţii sindicale au spus că la protestul de miercuri, din Piaţa Constituţiei, care are loc în ziua dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură depuse de opoziţie, după ce Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea pe Codul Muncii, sunt aşteptaţi să participe peste 50.000 de sindicalişti din toate domeniile.
Unii sindicalişti din ţară au plecat spre Bucureşti în noaptea de marţi spre miercuri. Autocarele şi microbuzele care îi aduc pe sindicaliştii din ţară au început să intre în Bucureşti în jurul orei 9.00, prin şase puncte, pe la autostrăzile A1 şi A2, DN1 (Fântâna Mioriţa), DN2 (şoseaua Colentina), DN6 (şoseaua Alexandriei) şi Şoseaua Chitila.
Coloanele de manifestanţi sunt escortate de jandarmi şi poliţişti până în Piaţa Constituţiei, unde între orele 12.00 şi 18.00 are loc mitingul de protest.
Traficul rutier a fost restricţionat de miercuri, la ora 5.00, până joi, la ora 3.00, pe Bulevardul Libertăţii, sensul dinspre bulevardul Naţiunile Unite către Calea 13 Septembrie. Totodată, miercuri, de la ora 9.00 până la ora 22.00 este restricţionat în totalitate traficul rutier pe Bulevardul Libertăţii, între Bulevardul Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie şi pe Bulevardul Unirii, între Piaţa Constituţiei şi intersecţia cu Bulevardul Regina Maria.
Mitingul de la sediul Parlamentului vizează modificările aduse de Guvern la Codul Muncii şi asumate prin angajarea răspunerii, şi se doreşte a fi un sprijin în încercarea parlamentarilor din opoziţie de a demite Guvernul, prin moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate".
Sindicaliştii spun că le rezervă parlamentarilor o surpriză referitoare la nişte pietre de mărimea ouălor XXL. Ca "bonus", aproximativ 300 de angajaţi din penitenciare, îmbrăcaţi în uniforme, vor veni la mitingul de la Palatul Parlamentului cu un set complet de gratii, în mărime naturală.
Liderii sindicali i-au chemat la protest pe toţi cetăţenii nemulţumiţi de locul de muncă, întrucât Codul Muncii asumat de Guvern îi va afecta pe toţi angajaţii.
Apelul sindicatelor a fost dublat de cel făcut de Uniunea Social Liberală, care a solicitat susţinerea publică a moţiunii de cenzură pe Codul Muncii, astfel încât toţi cei interesaţi sau afectaţi de proiectul propus de Guvern să răspundă chemării la proteste a sindicatelor.
La protest şi-au anunţat participarea şi copreşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta.
Liderii confederaţiilor sindicale susţin că această zi, în care Parlamentul dezbate şi votează moţiunea de cenzură depusă de opoziţie, este ultima şansă pentru a împiedica "dezastrul, dezechilibrarea forţată şi rău-intenţionată a pieţei muncii din ţara noastră".
Aceştia le cer parlamentarilor, printr-o scrisoare deschisă, să voteze moţiunea de cenzură, pentru a demonstra că le pasă de oamenii care i-au trimis în Parlament.
"Vă îndemnăm cu tărie să refuzaţi acceptarea unei asemenea situaţii. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să puneţi mai presus de interesele de partid, pe cele ale omului, ale simplului cetăţean care are nevoie de ajutorul dumneavoastră. Nu suntem singuri împotriva noului cod al Muncii. Lucrătorii spun nu, patronatele spun nu, Organizaţia Internaţională a Muncii spune nu instituirii sclaviei!", arată liderii celor cinci confederaţii sindicale în documentul adresat parlamentarilor care urmează să dezbată şi să voteze moţiunea de cenzură.
Sindicaliştii spun că în noul Cod al Muncii sunt mai multe modificări "aberante":
-
se pune accent pe instituirea contractelor individuale de muncă pe perioada determinată, prin descurajarea încheierii contractelor de muncă pe perioada nedeterminată;
-
salariaţii vor putea fi disponibilizaţi colectiv fără nici o perspectivă de reangajare;
-
prelungirea perioadei de probă a salariaţilor la 90 de zile, respectiv 120 de zile;
-
criterii de performanţă în caz de disponibilizare colectivă care nu ţin cont decât de performanţa individuală a lucrătorului stabilită de angajatori pe criterii pur subiective şi ignoră cu totul nevoia analizării situaţiei sociale a salariatului;
-
delegarea se va putea face pe o perioadă de două luni, în loc de 30 de zile cum este în prezent;
-
salarizarea angajaţilor cu contract temporar de muncă va fi mai mică decât a celor cu contract pe o perioada determinată;
-
în privinţa muncii suplimentare, în loc ca timpul liber să fie acordat în următoarele 30 de zile, el va fi acordat într-o perioadă de 60 de zile conform variantei Guvernului;
-
reabilitarea profesională a salariaţilor sancţionaţi se va dubla, de la 6 la 12 luni;
-
stabilirea normelor de muncă vor fi posibile a se efectua discreţionar, legea prevăzând doar posibilitatea consultării sindicatelor, nu şi obligaţia de a ţine cont de punctul acestora de vedere exprimat pentru protejarea drepturilor lucrătorilor;
-
contractele colective de muncă vor fi la dispoziţia şi bunul plac al patronului, cunoscut fiind că «reprezentanţii salariaţilor» în majoritatea cazurilor sunt numiţi de patron şi nu aleşi de oameni;
-
din Codul Muncii dispar principiile care stau la baza contractelor colective de muncă.
"Concluzia este extrem de tristă: noţiuni precum democraţie şi libertăţi pe piaţa muncii prin creşterea rolului Contractelor Colective de Muncă şi al negocierilor colective şi individuale ca reguli de stabilire a unor drepturi vor dispărea complet din legislaţia românească. Practic, dintr-un condei, sunt radiate din Noul Cod al Muncii toate posibilităţile pe care le are la îndemână un salariat pentru a se simţi protejat din punct de vedere social", mai spun sindicaliştii.
Aceştia mai arată că Guvernul îl abandonează pe lucrătorul român şi le cer parlamentarilor ca ei să nu lase milioanele de salariaţi fără posibilitatea de a fi apăraţi, "expuşi în vremuri de criză posibilităţii de a fi exploataţi prin muncă, de a fi transformaţi în sclavi".
Guvernul şi-a asumat, în 8 martie, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cenzură, care a fost citită săptămâna trecută şi care va fi dezbătută şi votată miercuri, de la ora 15.00.
PDL şi UDMR au anunţat că au decis ca parlamentarii lor să nu-şi exprime votul la moţiunea de cenzură.
Liderii PSD, PNL şi PC au anunţat că parlamentarii Opoziţiei vor fi prezenţi cu toţii şi vor vota moţiunea de cenzură.
Preşedintele a declarat, luni seară, la TVR 1, că alianţa la guvernare tratează moţiunea de cenzură pe Codul Muncii cu "oarecare uşurinţă", menţionând că a chemat PDL la "atenţie şi responsabilitate" şi că speră să nu existe parlamentari PDL care să voteze moţiunea "de dragul populismului". El a mai spus că dacă moţiunea nu va trece, atunci, România are premier.
Precedentele două moţiuni de cenzură ale opoziţiei au fost respinse în 15 şi 16 decemebrie 2010. Moţiunea de miercuri este cea de a opta cu care se confruntă un Cabinet condus de Emil Boc. Cea de a treia moţiune împotriva Guvernului Boc, "11 împotriva României", iniţiată de PNL şi UDMR, a fost adoptată în 13 octombrie 2009, însă după mai multe tentative de desemnare a unui nou Cabinet, tot Boc a fost numit premier.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO