- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicatele acceptă un salariu minim de 705 lei
Sindicatele acceptă ca salariul minim pe economie să fie 705 lei în 2010, cerând însă respectarea prevederilor Contractului colectiv de muncă, iar patronatele spun că vor analiza această variantă, dar cer Guvernului asigurarea unor deductibilităţi pentru această majorare.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, joi, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că sindicatele au făcut un compromis acceptând valoarea de 705 lei pentru salariul minim, iniţial cerând 740 de lei, având în vedere criza economică, dar îşi menţin ţinta potrivit căreia salariul minim să ajungă, în 2014, 50% din salariu mediu, respectiv 1.300 de lei.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus, de asemenea, că acceptă 705 lei pentru salariul minim în 2010, dar cu condiţia respectării Contractului colectiv de muncă, respectiv a coeficienţilor de pornire pentru diferitele praguri de pregătire profesională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Ion Cristoiu: Politicienii noştri sînt în viaţa ţării ceea ce sînt instalatorii în baie
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează onomastica
-
Războiul intră într-un nou an. Ucraina pierde teren în faţa Rusiei, dar Zelenski promite rezistenţă totală în 2025
Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat că patronatele vor analiza până săptămâna viitoare varianta de 705 lei pentru salariul minim în 2010, precizând însă că o creştere de la 600 la 705 lei "este inacceptabilă în condiţiile actuale ale economiei".
"Noi propunem să rămânem într-o zonă a conservării salariilor sau o creştere foarte mică a acestora, eventual doar pentru salariile de jos", a spus Corâci.
Secretarul general al Confederaţiei Patronatelor din Industrie, Dan Matei Agathon, a spus că patronatele sunt de acord cu creşterea salariului minim, dar nu pot accepta majorarea tuturor salariilor cu acelaşi procent, deoarece această măsură ar duce la creşterea inflaţiei.
"Corect ar fi să nu crească fondul de salarii, şi mai cerem Guvernului un ajutor privind asigurarea unei deductibilităţi, astfel încât angajatorii să nu plătească decât CAS, fără alte taxe, la suma între salariul minim şi o mie de lei, pentru următoarele şase luni", a mai spus Agathon.
Bogdan Hossu a afirmat însă că prin acordarea acestor deductibilităţi ar putea exista pericolul să nu fie plătite de către angajatori contribuţiile pentru salariaţi.
Atât sindicatele cât şi patronatele au spus că speră ca la următoarea întâlnire, care va avea loc luni, să fie finalizate discuţiile privind salariul minim.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO