Sindicatele din industrie ies în stradă, pentru a cere oprirea suprataxării energiei electrice

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională şi joi în Piaţa Victoriei, pentru a cere soluţionarea urgenţă a OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din industrie ies în stradă, pentru a cere oprirea suprataxării energiei electrice

Sindicatele din industrie ies în stradă, pentru a cere oprirea suprataxării energiei electrice (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

Sindicaliştii Cartel Alfa şi cei ai federaţiilor membre din industrie au anunţat marţi protestele, spunând că vor să solicite premierului să convoace de urgenţă o şedinţă comună cu toţi factorii implicaţi, pentru a stabili modificările legislative referitoare la regimul energiei regenerabile şi liberalizarea preţului la gaze şi energie.

Astfel, miercuri, între orele 12.00 şi 15.00, mai multe persoane vor picheta sediul Curţii Constituţionale, pentru a solicita judecătorilor CC soluţionarea în regim de urgenţă a problemelor Ordonanţei de Urgenţă 57/2013. Aproape 1.000 de sindicalişti vor participa joi la un miting în Piaţa Victoriei, pentru a cere Guvernului urgentarea tuturor actelor normative care vor urma după rezolvarea de către Curtea Constituţională a OUG 57/2013.

Protestele au fost anunţate de preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Solidaritatea Metal, Gheorghe Sora, care a precizat că, simultan, la Slatina, angajaţi din industrie vor protesta în faţa sediului Consiliului Judeţean Olt.

"Dacă cele două acţiuni anunţate pentru zilele de miercuri şi joi nu-şi vor atinge scopul, calendarul protestelor va continua şi în următoarele săptămâni", a spus Gheorghe Sora.

Potrivit sindicaliştilor, lipsa de acţiune a Guvernului duce la pierderi deosebit de mari prin închiderea sau restrângerea activităţilor sectoarelor de producţie industrială, care vor avea ca efect pierderea a mii de locuri de muncă.

"Semnalul nostru de alarmă este faptul că neluarea măsurilor în ceea ce priveşte regimul energiei regenerabile şi liberalizarea preţului la gaze naturale va avea ca şi consecinţă o delocalizare masivă a unităţilor din domeniu, ceea ce înseamnă peste 150.000 de locuri de muncă pierdute pe un termen foarte scurt. Deja sunt anunţuri atât la Alro, cât şi la nivelul MittalSteel legate de intenţia patronatului, a angajatorului de a începe să delocalizeze oameni, din cauza preţurilor la energie electrică şi la gaz metan, care fac ca unităţile de pe teritoriul României să nu mai fie cometitive, comparativ cu alte ţări", a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

El a precizat că distorsiunile provocate de politicile privind energia electrică şi gazele naturale au avut un impact negativ asupra competitivităţii industriei energo-intensive din România.

"Liberalizarea pieţei gazelor naturale, care nu face decât să alinieze preţul gazului din producţia internă la cel de import, fără să ofere consumatorilor posibilitatea alegerii furnizorului, duce la o creştere de aproximativ 160 la sută a preţului gazului din producţia internă, adică la o majorare a facturii cu peste 70 la sută în mai puţin de doi ani", a spus Marius Cornenco, vicepreşedintele Federaţiei Metarom.

În ceea ce priveşte procesul subvenţionării energiei regenerabile, sindicaliştii au arătat că aceasta a crescut explozitv într-o perioadă scurtă de timp, consumatorii industriali plătind anul trecut cu 21 la sută pentru fiecare megawatt pe oră, comparativ cu 2010, "ceea ce face ca întreprinderile din România să fie necompetitive pe plan mondial".

"Normele europene stipulează deja posibilitatea ca statele membre să ofere exceptări de la plata ecotaxelor de 80-85 la sută, ca parte a programului de reindustrializare a Europei. Astfel, Spania a suspendat schema de sprijin încă de la începutul anului 2012, iar Germania a exceptat de la plata acestor taxe marii consumatori de energie electrică. România trebuie să se alinieze la actualele tendinţe din UE şi să ofere industriilor locale un tratament corect care să vină în sprijinul competitivităţii acestora", a mai spus Bogdan Hossu.

Sindicaliştii au precizat că deşi au făcut demersurile necesare atât la primul ministru, ministrul delegat pentru Energie şi ceilalţi factori de decizie implicaţi, până în prezent cererile lor nu au primit un răspuns.

Sindicaliştii au atenţionat că, dacă România nu va implementa rapid măsuri substanţiale pentru rezolvarea situaţiei din domeniile energiei electrice şi al gazelor naturale, riscul relocării se va transforma în realitate în scurt timp.

"În prezent, după părerea noastră, se produce o a doua dezindustrializare a României, prima fiind în perioada 1997-2004, respectiv momentul marilor privatizări. Dacă nu se rezolvă cele două probleme, respectiv taxa pentru energia regenerabilă care creşte foarte mult preţul energiei electrice şi creşterea exponenţială a preţului la gaze naturale, România se va dezindustrializa şi problabil vom rămâne doar cu agricultura", a mai spus Marius Cornenco, care a precizat că deşi anul trecut sindicatele din metalurgie, chimie au ieşit în stradă de trei ori, pentru aceleaşi probleme, în prezent se află în aceeaşi situaţie.

În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Preşedintele a precizat că OUG 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

"Guvernul României a emis această Ordonanţă de Urgenţă în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat", a arătat preşedintele în sesizare.

Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, precizând că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul "date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici