- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (09.09.2011, 13:14)
- Pacala Dana , Vasile Magradean ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sistem special de contorizare a căldurii la un clujean. Cum poţi să plăteşti doar 30 de lei pe lună pentru agentul termic
Un fost lider sindical de la Regia de Termoficare din Cluj-Napoca are instalat în apartament, care e racordat la reţeaua centralizată de încălzire, un sistem de distribuţie pe orizontală a agentului termic şi contorizare individuală, astfel că iarna plăteşte în medie 30 de lei lunar pentru căldură.
Urmărește
3282 afișări
Sistem special de contorizare a căldurii la un clujean. Cum poţi să plăteşti doar 30 de lei pe lună pentru agentul termic (Imagine: Mediafax Foto)
Ioan Vilt, fost angajat al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) din Cluj-Napoca, susţine că instalaţia din apartamentul său de trei camere este o soluţie pentru persoanele care sunt racordate la reţeaua centralizată de termoficare şi care au posibilitatea de a plăti agent termic exact cât consumă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Plata facturii de încălzire pe baza repartitoarelor, de către abonaţi, nu este corectă, pentru că abonatul suportă şi pierderile din ţevile neizolate din beciuri, holurile blocurilor şi apartamentele celor debranşaţi. De fapt, se plăteşte toată energia termică intrată în bloc. Soluţia este ca locatarilor care sunt branşaţi la RAT să li se facă o contorizare individuală, prin distribuţia pe orizontală a căldurii în apartamente. Numai aşa clujenii racordaţi la reţeaua centralizată vor plăti facturi de peste 20 de ori mai mici decât în prezent. Eu am acest sistem, unic în Cluj-Napoca, din 2006 şi plătesc pe lună de iarnă facturi la încălzire de 30 de lei în medie, faţă de 400 de lei cât plăteam înainte. Economia e fantastică", a spus Vilt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Potrivit acestuia, sistemul montat pentru apartamentul familiei sale l-a costat circa 2.000 de lei şi include ţevi, racorduri şi două contoare.
"Am văzut un astfel de sistem instalat la nişte colegi din Brăila şi l-am propus conducerii RAT ca soluţie la debranşările de la reţeaua centralizată de termoficare. Răspunsul a fost: cine plăteşte pierderile? Pierderile de la centrala termică din cartier până la bloc sunt plătite de cei care sunt branşaţi şi au repartitoare, or eu nu plătesc, câtă vreme contorul e instalat la intrarea în apartament. Legea spune că sistemul e, până la contor, al RAT, de la contor - al clientului. Acest sistem de distribuţie pe orizontală m-a costat circa 2.000 de lei şi constă din ţevi, racorduri şi două contoare", a explicat Ioan Vilt.
El a precizat că de la subsolul blocului, de la conducta de furnizare a agentului termic, şi-a instalat două ţevi care urcă pe casa scărilor până în apartamentul său, acestea fiind racordate la un contor, cumpărat de la RAT, care înregistrează consumul de gigacalorii şi care, la alte blocuri, este montat la intrarea în imobil.
"În apartament mai sunt ţevi de cupru care duc agentul termic la calorifere, doi senzori care dau diferenţa dintre tur şi retur şi un alt contor care înregistrează temperatura, cantitatea şi presiunea apei. Dacă plec de acasă şi vreau să nu mai folosesc agent termic, pur şi simplu închid robinetul. Când vin acasă, îl deschid", a detaliat Ioan Vilt.
El a afirmat că i-a propus, în 2007, fostului primar Emil Boc extinderea acestui sistem la nivelul municipiului Cluj-Napoca, dar nu a primit niciun răspuns.
"Eu sfătuiesc Consiliul Local Cluj-Napoca să ia măsuri de introducere a acestui sistem la cei branşaţi încă la reţeaua de termificare pentru a preveni noi debranşări ale celor care au venituri mici", a spus Vilt.
Purtătorul de cuvânt al RAT Cluj-Napoca, Raimonda Boian, a declarat, vineri, că valoarea facturii emisă către Ioan Vilt nu reprezintă cantitatea minimă de energie termică ce se consumă pentru un apartament cu trei camere, în medie de 1,6 gigacalorii pe lună.
"Imobilele de locuinţe din Cluj-Napoca au fost construite şi sistemul de încălzire a fost proiectat pentru distribuţia pe verticală. Cazul lui Ioan Vilt este unul particular, în condiţiile în care sistemul prezentat de dânsul este tot unul racordat la reţeaua centralizată de termoficare, fiind un apendice al acestuia. Valoarea facturii emisă către dânsul nu reprezintă cantitatea minimă de energie termică ce se consumă pentru un apartament cu trei camere, în medie de 1,6 gigacalorii pe lună. Cel mai probabil, dacă se intră iarna în locuinţa domnului Vilt, temperatura este una minimă, deci nu se poate vorbi de un confort termic cu 30 de lei pentru o factură", a spus Boian.
Ea a precizat că RAT oferă un confort termic de circa 24 de grade Celsius în locuinţele racordate la reţeaua centralizată de termoficare, la un consum mediu de 1,6 gigacalorii pentru un apartament de trei camere, "temperatură care este puţin probabil să se regăsească în apartamentul lui Ioan Vilt, unde s-au înregistrat consumuri de 0,13 sau 0,18 gigacalorii".
Ioan Vilt a fost lider de sindicat în cadrul RAT Cluj-Napoca şi a părăsit instituţia în urma unor neînţelegeri cu conducerea.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe