Situaţie alarmantă: Numărul urşilor din pădurile din Bistriţa-Năsăud este de patru ori mai mare decât efectivul optim

Numărul urşilor din pădurile din Bistriţa-Năsăud a crescut, conform ultimei evaluări făcute de specialiştii Agenţiei de Protecţie a Mediului, cu 50 de exemplare într-un an, ajungând la 682. Numărul este de patru ori mai mare decât efectivul optim, stabilit pentru judeţ la 156 de exemplare.

Urmărește
1329 afișări
Imaginea articolului Situaţie alarmantă: Numărul urşilor din pădurile din Bistriţa-Năsăud este de patru ori mai mare decât efectivul optim

Situaţie alarmantă: Numărul urşilor din pădurile din Bistriţa-Năsăud este de patru ori mai mare decât efectivul optim

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, au anunţat, miercuri, că în pădurile din Bistriţa-Năsăud sunt 682 de urşi bruni, în creştere cu 50 faţă de evaluarea din 2018.

Potrivit acestora, efectivul optim pentru judeţ este de 156 de urşi, 30 de exemplare de râs şi 116 de pisică sălbatică, însă numărul de animale din păduri este mai mare, fiind în creştere de la un an la altul.

„Acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv urs brun, râs şi pisică sălbatică pentru anul 2019, a fost finalizată. (…) În urma centralizării datelor din teren, la nivelul judeţului Bistriţa–Năsăud, au fost evaluate un număr de 682 exemplare din specia urs, 76 exemplare din specia râs şi 325 exemplare din specia pisică sălbatică, în creştere comparativ cu anii precedenţi”, a declarat Sever Roman, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

Din 2015 şi până acum, din pădurile din Bistriţa-Năsăud nu au mai fost recoltaţi urşi, după ce ordinul prin care se aprobau cotele de recoltare a fost suspendat. Sigurele exemplare de urs care au fost vânate sunt cele pentru care s-a aprobat o cotă de intervenţie, în regim de urgenţă, după ce au produs pagube sau au atacat animale şi chiar oameni.

„În judeţul Bistriţa-Năsăud, în baza Ordinul ministrului Mediului nr. 1169/2017 pentru aprobarea nivelului de intervenţie în cazul speciilor de urs în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante, în perioada septembrie 2017–mai 2019, au fost aprobate spre recoltare un număr de 7 exemplare din specia urs. Nu mai avem o cotă de recoltare, s-a intervenit numai în situaţii de urgenţă, pentru siguranţa publică. La nivelul judeţului s-a aprobat un număr foarte, foarte mic, aşa că efectivul este în creştere”, a spus Sever Roman.

În ultimul an şi jumătate, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost reclamate peste 100 de incidente în care animalele sălbatice au produs pagube însemnate pentru populaţie.

Ultimul caz în care Ministerul Mediului a aprobat împuşcarea unui urs s-a înregistrat în luna aprilie, când un urs bătrân a omorât 12 porci din gospodăriile sătenilor din comunele Milaş şi Urmeniş.

Taguri:
urşi,
optim,
efectiv

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici