SJU Bacău primeşte bani de la Guvern pentru a plăti despăgubirile câştigate de un fost pacient

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău primeşte 2,3 milioane de lei de la Guvern pentru a putea plăti despăgubirile de peste 500.000 de euro câştigate în instanţă de un fost pacient, care ar fi contractat stafilococul auriu pe perioada internării în unitatea medicală.

Urmărește
239 afișări
Imaginea articolului SJU Bacău primeşte bani de la Guvern pentru a plăti despăgubirile câştigate de un fost pacient

SJU Bacău primeşte bani de la Guvern pentru a plăti despăgubirile câştigate de un fost pacient (Imagine: Shutterstock)

Guvernul României a aprobat alocarea sumei de 2,323 de milioane de lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău în vederea plăţii de către unitatea medicală a despăgubirilor de peste jumătate de milion de euro câştigate în instanţă de un fost pacient, care a avut de suferit din cauza unui stafilococ pe care l-ar fi contractat pe perioada internării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Alocarea sumei s-a făcut în urma unei solicitări înaintate de Consiliul Judeţean Bacău, instituţie în administrarea căreia se află spitalul respectiv.

"În momentul de faţă, se aşteaptă publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial şi apoi virarea banilor în contul Consiliului Judeţean. Ulterior, se va face transferul de fonduri către spital şi astfel vom putea achita despăgubirile câştigate în instanţă de către respectivul pacient", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SJU Bacău, Mirela Romaneţ.

În ianuarie anul acesta, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău a fost obligat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) să plătească despăgubiri de peste 500.000 de euro unui pacient care ar fi contractat stafilococul auriu pe perioada internării în unitatea medicală, infecţie care i-ar fi provocat acestuia infirmitate fizică.

Ovidiu Istrati, în vârstă de 27 de ani, a câştigat, în urma unei decizii irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), procesul intentat Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău în anul 2011, după ce, pe perioada cât a fost internat în unitatea medicală, ar fi suferit o infecţie nosocomială care i-ar fi provocat infirmitate fizică.

Astfel, SJU Bacău este obligat să-i plătească tânărului, în urma deciziei ICCJ, despăgubiri morale şi materiale în valoare de 521.600 de euro.

În fapt, magistraţii instanţei supreme au menţinut sentinţele date de Tribunalul Bacău şi apoi de Curtea de Apel Bacău, respingând recursul formulat de unitatea medicală băcăuană.

În schimb, ICCJ a admis, în parte, recursul făcut de Ovidiu Istrati la decizia Curţii de Apel Bacău, prin care solicita plata cheltuielilor medicale în sumă de 8.300 de euro. Această solicitare a fost trimisă spre rejudecare la prima instanţă, respectiv Tribunalul Bacău.

Reprezentanţii SJU Bacău spuneau că nu înţeleg decizia dată de ICCJ, în condiţiile în care nu s-a dovedit, prin expertize medicale, că tânărul de 27 de ani ar fi contractat infecţia pe perioada internării în spitalul băcăuan.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău căuta soluţii pentru a pune în aplicare hotărârea instanţei.

Ovidiu Istrati a fost internat la SJU Bacău în 25 august 2008, în urma unui accident rutier, în care a suferit multiple traumatisme, inclusiv fracturi la picioare. După ce a fost operat şi i s-a montat o tijă la genunchi de către medicii ortopezi, pacientul a ajuns la Secţia Terapie Intensivă a spitalului băcăuan.

La o săptămână de la internare, tânărul a fost transferat la Spitalul de Pneumologie din Iaşi şi apoi la Clinica de Ortopedie a Spitalului de Urgenţă din Iaşi, unde, de altfel, s-a descoperit infecţia cu stafilococul auriu, în urma unor analize de laborator.

"Din raportul de expertiză medico-legal, rezultă că reclamantul a suferit o intervenţie chirurgicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, iar la 15 zile de la traumatism, pe timpul internării la Spitalul de Urgenţă Iaşi, s-a constatat o secreţie purulentă confirmată la examenul bacteriologic ca infecţie cu stafilococ auriu", se arăta în hotărârea instanţei de fond - Tribunalul Bacău -, menţinută şi de Curtea de Apel Bacău.

În acelaşi raport de expertiză făcut de medicii legişti se arăta că "întreaga evoluţie a pacientului a fost influenţată de apariţia infecţiei cu stafilococ auriu, care s-a cronicizat şi a dus la infirmitatea fizică permanentă a tânărului, cu deficienţă locomotorie medie şi scăderea capacităţii de muncă la 60 la sută".

După externarea din spitalul ieşean, Ovidiu Istrati a suferit numeroase internări şi intervenţii chirurgicale, inclusiv la clinici din străinătate.

"Leziunile pe care pacientul le avea (fără existenţa stafilococului auriu - n.r.) s-ar fi vindecat în aproximativ patru-şase luni, fără a mai fi necesare internări şi intervenţii chirurgicale ulterioare", se mai arăta în raportul de expertiză.

În februarie 2011, la doi ani şi jumătate de la contractarea stafilococului auriu, tânărul a dat în judecată SJU Bacău, solicitând daune morale şi materiale de 750.000 de euro.

Tribunalul Bacău a acceptat, în parte, cererea lui Ovidiu Istrati şi a acordat despăgubiri materiale şi morale de 521.600 de euro, în urma unei sentinţe date în decembrie 2012.

Hotărârea a fost atacată cu apel atât de spital, cât şi de tânărul de 27 de ani, însă Curtea de Apel Bacău a respins ambele cereri, printr-o hotărâre dată în octombrie 2014.

Şi această sentinţă a fost atacată cu recurs atât de Ovidiu Istrati, cât şi de Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, însă ICCJ a respins cererea SJU Bacău şi a admis-o în parte pe cea a tânărului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici