Slănic: Proprietarii evacuaţi se pot întoarce la proprietăţi / Care ar fi fost cauza surpării

Se permite întoarcerea proprietarilor evacuaţi la proprietăţi, precum şi reluarea activităţii economice pentru operatorii şi instituţiile publice de pe strada 23 August, se arată într-o hotărâre adoptată marţi de CJSU Prahova, pe tema situaţiei din Slănic.

Urmărește
2249 afișări
Imaginea articolului Slănic: Proprietarii evacuaţi se pot întoarce la proprietăţi / Care ar fi fost cauza surpării

Slănic: Proprietarii evacuaţi se pot întoarce la proprietăţi

Potrivit hotărârii, se reia furnizarea în regim normal a utilităţilor către toţi beneficiarii de către operatorii care asigură utilităţile publice.

„Pe baza analizei rapoartelor expertului A1 se permite întoarcerea proprietarilor evacuaţi la proprietăţi, precum şi reluarea activităţii economice pentru operatorii şi instituţiile publice de pe strada 23 August”, se arată în document.

Aceasta arată că se menţine interdicţia accesului pietonal şi auto, pe zona afectată până la aplicarea soluţiilor de stabilizare. Autorităţile locale vor lua măsuri pentru delimitarea zonei de interdicţie, conform Raportului de expertiză tehnică de punere în siguranţă şi a Proiectului de urmărire specială.

Monitorizarea consumului din sistemul de alimentare cu apă în raport cu volumul eliminat în sistemul de canalizare pentru evitarea oricăror pierderi, continuarea urmăririi instrumentale topografice a clădirilor, din vecinătatea surpării în raport cu martorii amplasaţi, reluarea periodică şi prelucrarea datelor din electrometrie şi a celor din foraje sub forma de profile transversale spre construcţiile din vecinătatea surpării, pentru a se putea aprecia prezenţa şi intensitatea umezelii în terenul de fundare, continuarea de foraje de adâncime de până la 40m în zonă, pentru a se putea aprecia potenţialul de producere a altor sufoziuni al apelor subterane.

De asemenea, în hotărâre se precizează că se continuă urmărirea potenţialului de infiltrare din reţeaua de apă şi canalizare publică şi urmărirea potenţialului de infiltrare către zona evenimentului, din lacurile saline aflate la cote superioare şi din cursurile de apă din vecinătate.

„Se impune o supraveghere permanentă, cel puţin pentru o perioadă de timp, a zonei conului de surpare de pe strada 23 August şi efectuarea unor studii complexe hidrogeologice, geoinginereşti, geofizice, geochimice şi biogeofizice”, se mai arată în hotărâre.

Conform acesteia, se propune amenajarea cursului de apă Gorganul prin impermeabilizarea canalului de curgere şi se recomandă utilizarea sistemelor de monitorizare automată a imobilelor care au posibilitatea avertizării în timp real, în cazul producerii unor fenomene de instabilitate ce ajută autorităţile locale să intervină, pentru limitarea pagubelor şi evacuarea persoanelor în pericol.

„Îndeplinirea de către autorităţile locale a tuturor recomandărilor şi măsurilor dispuse prin Raportul nr. 473 din 14.05.2024 al Institutului Geologic al României şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, din Raportul Final de expertiză tehnică de punere în siguranţă privind fenomenele de instabilitate produse în localitatea Slănic, judeţ Prahova, str. 23 August, în zona nr. 10-12, Prof. Dr. Ing. Manole-Stelian ŞERBULEA şi din Proiectul de urmărire specială al Departamentului de Geotehnică şi Fundaţii- Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti”, mai precizează documentul citat.

Care a fost cauza surpării

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Prahova, „surparea pare fi cauzată de un fenomen natural de sufoziune mecanică ce a afectat depozitele nisipoase din acest areal, iar momentul în care s-a produs surparea este asociat cedării stratului impermeabil de argilă care a antrenat şi pătura de sol de deasupra dar şi structura de asfalt a străzii”.

„Apariţia acestui con de surpare nu este legată de o posibila dizolvare treptată a părţii superioare a lentilei de sare care forma zăcământul de sare de la Slănic, respectiv de posibile tasări datorate acestui fenomen de solubilizare, însă această posibilitate nu trebuie exclusă pe termen mediu sau lung în oraşul Slănic. Institutul Naţional de Fizica a Pământului exclude o cauză seismică pentru surparea din Slănic, iar în urma măsurătorilor seismice efectuate cu staţii portabile, nu s-au înregistrat microseisme datorate activităţilor naturale asociate acestui fenomen”, se arată în comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici