„Smogul de plastic” plutitor sufocă oceanele. Ce arată datele colectate timp de 40 de ani

  • Nivelurile de poluare cu plastic sunt mult mai ridicate, arată un nou studiu.
  • Oamenii de ştiinţă spun că nivelurile de poluare cu plastic din oceane sunt mult mai mari decât se credea iniţial: 171 de trilioane de particule de plastic plutesc acum în oceanele lumii, provocând distrugeri pentru viaţa subacvatică.
Urmărește
850 afișări
Imaginea articolului „Smogul de plastic” plutitor sufocă oceanele. Ce arată datele colectate timp de 40 de ani

FOTO blueoceansociety

Un nou studiu publicat în revista ştiinţifică cu acces liber Plos One a descoperit un „smog de plastic” care afectează oceanele. Acesta este alcătuit din 171 trilioane de particule de plastic şi se crede că are o greutate totală de aproximativ 2,3 milioane de tone.
 
Datele au fost colectate din aproape 12.000 de situri din oceanele Atlantic, Pacific şi Indian, precum şi din Marea Mediterană şi au fost analizate de o echipă de oameni de ştiinţă internaţionali între anii 1979 şi 2019.
 
Ceea ce au descoperit a fost şocant. O creştere „rapidă şi fără precedent” a poluării cu plastic din 2005 încoace, arată cercetarea.
 
„(Poluarea n.red.) este mult mai mare decât s-a estimat anterior”, a declarat pentru CNN Lisa Erdle, director de Cercetare şi inovare la Institutul 5 Gyres şi unul dintre oamenii de ştiinţă care au realizat studiul.
 
Producţia de plastic, în special de plastic de unică folosinţă, a crescut rapid în ultimul deceniu. Anul trecut, Coca-Cola a fost desemnată cel mai mare producător de poluare globală cu plastic. Această singură companie creează 200.000 de sticle de plastic pe minut, acumulând trei milioane de tone pe an.
 
Tehnologia de gestionare a deşeurilor nu mai poate ţine pasul cu acest fenomen. De fapt, se crede că doar 9% din plasticul global este reciclat în fiecare an. În schimb, aceste deşeuri ajung în oceane. Majoritatea deşeurilor provin de pe uscat şi, după ce sunt transportate în râuri de ploaie, vânt, de revărsarea canalelor de scurgere a apelor pluviale şi de gunoiul menajer, acestea ajung în mare.
 

De la plastic, la microplastice şi „plasticoză”

 
Odată ajuns în mare, plasticul nu se descompune cu uşurinţă; acesta se descompune în microplastice minuscule care sunt foarte greu de îndepărtat, provocând daune necontrolate vieţii noastre marine. 
 
De exemplu, „plasticoza” este o boală fibrotică recent descoperită, întâlnită la păsările marine. Se crede că această boală este cauzată de ingerarea de către păsări a plasticului transportat de ocean, care provoacă apoi cicatrici excesive în stomac, deteriorându-le sistemul digestiv.
 
Pe lângă dezastrul ecologic provocat, plasticul afectează şi clima. Combustibilii fosili, cum ar fi uleiurile şi gazele, sunt materiile prime necesare pentru fabricarea plasticului, astfel încât o creştere mare a producţiei de plastic înseamnă o creştere mare a poluanţilor care încălzesc planeta.
 
Erdle declară că „oceanul este un loc complex. Există o mulţime de curenţi oceanici [şi] există schimbări în timp datorită vremii şi datorită condiţiilor de la sol”. Acest lucru a făcut ca determinarea exactă a cantităţii de plastic din ocean să fie o sarcină dificilă, punctează specialista. Cercetătorii au colectat dovezi atât din lucrări publicate, cât şi nepublicate şi revizuite de colegi, pentru a construi o imagine extinsă atât din punct de vedere temporal, cât şi geografic. Cele mai multe mostre utilizate în studiu au provenit din oceanele Atlanticului de Nord şi Pacificului de Nord; aici există majoritatea datelor din studiile anterioare. Mai sunt necesare date din Marea Mediterană, Oceanul Indian, Oceanul Atlantic de Sud şi Oceanul Pacific de Sud.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici