- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Societatea civilă cere Guvernului să respingă proiectul de lege privind consilierea înainte de avort
Peste 20 de organizaţii neguvernamentale solicită Executivului să respingă propunerea legislativă privind înfiinţarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, care, în opinia reprezentanţilor societăţii civile, îşi propune "manipularea deciziilor personale ale pacientelor".
Societatea civilă cere Guvernului să respingă proiectul de lege privind consilierea înainte de avort (Imagine: Shutterstock)
Proiectul de lege condiţionează accesul femeilor la serviciile medicale de întrerupere voluntară a sarcinii de participarea la şedinţe de consiliere şi îşi propune, în mod evident, manipularea deciziilor persoanele ale pacientelor, consideră reprezentanţii a 22 de ONG-uri, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri.
Societatea civilă avertizează cu privire la "corectitudinea proiectului de lege care a fost iniţiat de parlamentarii Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu, co-semnat de alţi 48 de parlamentari şi care introduce consilierea obligatorie înainte de procedura de întrerupere a sarcinii şi o perioadă de gândire de cinci zile".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. Cel puțin 167 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
-
Ordonanţa trenuleţ. Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa Socială este îngrijorată de proiect
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia
-
Piloţii avionului prăbuşit în Coreea de Sud au emis un semnal de alarmă
"Vă supunem atenţiei faptul că, această propunere legislativă numeşte consiliere (ce poate fi oferită de un medic, de un psiholog sau de un asistent social) printre altele, vizionarea de materiale foto şi video şi parcurgerea unui set de informaţii care arată “că avortul înseamnă încetarea unei vieţi, deoarece fătul este o fiinţă vie chiar din momentul concepţiei sale.
Organizaţiile semnatare consideră că acest tip de consiliere nu face decât să inducă sentimente de vină şi să manipuleze luarea unei decizii. De asemenea, perioada de gândire de 5 zile creează întârzieri nejustificate ce cresc riscurile pentru sănătatea pacientei", spun reprezentanţii ONG-urilor.
În opinia contestatarilor proiectului, propunerea legislativă depusă în martie încalcă solicitările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii adresate statelor, inclusiv României, în sensul în care informaţiile transmise de personalul medical femeilor care solicită întreruperea sarcinii trebuie să fie oferite într-o manieră nediscriminatorie, lipsită de constrângere sau influenţare a deciziei.
"Proiectul Barbu - Dugulescu ignoră aceste obligaţii. Totodată, proiectul de lege încalcă unul din principiile fundamentale ale Legii Drepturilor Pacientului 46/2003, acela că pacientul are dreptul de a lua o decizie de tip medical în absenţa presiunii sau coerciţiunii. Prin introducerea de către acest proiect de lege a consilierii obligatorii, dreptul la informare îşi pierde caracterul de drept, transformându-se în obligaţie căreia pacienta ajunge să nu i se poate sustrage, anulându-i-se practic printr-o lege, dreptul de a decide ea însăşi pentru propria situaţie", mai spun reprezentanţii societăţii civile.
ONG-urile precizează că, în afara solicitării adresate guvernului, au cerut iniţiatorilor să retragă proiectul de lege, precum şi tuturor parlamentarilor să nu îl susţină.
Cele 22 de organizaţii neguvernamentale care contestă propunerea legislativă sunt ECPI – Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, IPP – Institutul pentru Politici Publice, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, SECS – Societatea de Educaţie Sexuală si Contraceptivă, Fundaţia Pro Women, CPSS - Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănǎtate, APFR - Asociaţia de Planificare Familială din România, Filia – Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de gen, Asociaţia Mame pentru Mame, CJI - Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundaţia Tineri pentru Tineri, AnA - Societatea de Analize Feministe, CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publică, ASUR – Asociaţia Secular-Umanistă din România, Asociaţia FRONT, CED – Centrul Euroregional pentru Democraţie, Romani CRISS – Centru Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii, APADOR – Comitetul Helsinki, CRJ – Centrul de Resurse Juridice, ALEG – Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, Fundaţia pentru Tineri si Femei şi Liga Pro Europa.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO