Şoferii vor putea cere despăgubiri asiguratorilor care nu îndeplinesc obligaţiile RCA

Şoferii vor putea cere despăgubiri companiilor de asigurări care nu îndeplinesc obligaţiile ce decurg din poliţele RCA sau o fac defectuos, iar penalităţile vor fi de 0,2% pe zi din valoarea despăgubirii cuvenite, informează Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Urmărește
1354 afișări
Imaginea articolului Şoferii vor putea cere despăgubiri asiguratorilor care nu îndeplinesc obligaţiile RCA

Şoferii vor putea cere despăgubiri asiguratorilor care nu îndeplinesc obligaţiile RCA (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Potrivit legislaţiei, despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei, solicitat în scris de către asigurător, sau de la data la care asigurătorul a primit o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.

În situaţia în care dosarul de daună conţine toate elementele necesare stabilirii dreptului la despăgubire şi cuantificării daunei, despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la completarea dosarului, dar nu mai târziu de trei luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat.

"Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementărilor cu privire la RCA a fost motivată de volumul de sesizări şi reclamaţii legate de plata despăgubirilor pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. Aceste schimbări, corelate cu o monitorizare riguroasă a evoluţiilor şi tendinţelor înregistrate pe segmentul RCA, vizează obţinerea unui nivel optim de protecţie a asiguraţilor şi păgubiţilor, prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de asigurători", a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Totodată, pentru poliţele RCA emise începând cu 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica şi asiguraţilor persoane juridice.

"Acestea sunt unele dintre principalele modificări aduse legislaţiei secundare cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA) auto, aprobate de Consiliul CSA în şedinţa desfăşurată în data de 29 noiembrie", se mai spune în comunicat.

Potrivit noilor reglementări, autorizarea pentru vânzarea poliţei RCA a devenit permanentă, companiile de asigurări nemaifiind obligate să depună la sfârşitul fiecărui an documentaţia necesară avizării.

"Asigurătorii RCA au însă obligaţia să respecte permanent condiţiile prevăzute pentru autorizare", se mai spune în comunicat.

Prin modificările aduse legislaţiei, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii dacă, în termen de cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat păgubitului respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii.

De asemenea, termenul în care asiguratorul are obligaţia de a comunica asiguratului/păgubitului intenţia de a desfăşura investigaţii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucrătoare.

În cazul daunelor pentru care valoarea reparaţiilor este posibil să depăşească valoarea vehiculului avariat, asigurătorul RCA are obligaţia de a comunica păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, valoarea maximă a despăgubirii ce poate fi acordată.

Potrivit CSA, începând cu anul 2012, pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri va fi de un milion de euro (de la 750.000 de euro în acest an), echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

Pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri va fi de cinci milioane de euro (de la 3,5 milioane de euro în acest an), echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

În situaţia în care din motive tehnice baza de date CEDAM, privind poliţele RCA nu poate fi interogată sau datele oferite sunt în neconcordanţă cu documentele prezentate de asigurat, asigurătorul trebuie să ţină cont de documentele puse la dispoziţie de asigurat, în vederea stabilirii bonusului sau malusului.

Modificările prezentate vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

Potrivit CSA, volumul primelor subscrise din poliţe RCA în 2010 a fost de 2,46 miliarde de lei, ân creştere cu 14,1% faţă de anul precedent, în timp ce numărul contractelor a urcat cu 7,7%, la 6,55 milioane.

Ponderea subscrierilor din poliţe RCA încheiate pentru vehiculele aparţinând persoanelor fizice s-a ridicat la 51,9%.

Veniturile RCA au o pondere de circa 30% în totalul primelor subscrise la nivelul pieţei ân 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici