- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Soluţia Guvernului pentru combaterea muncii la negru: Cutii poştale pentru sesizări anonime
Guvernul va începe combaterea muncii la negru prin amplasarea în inspectoratele de muncă a unor cutii poştale în care "persoanele interesate" să depună informaţii fără să îşi decline identitatea, obligarea angajatorilor de a încheia contracte individuale şi creşterea numărului de firme controlate.
Soluţia Guvernului pentru combaterea muncii la negru: Cutii poştale pentru sesizări anonime (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Planul de acţiuni a fost inclus în Strategia naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobată recent de Guvern.
Documentul relevă că Executivul va începe în perioada imediat următoare o serie de acţiuni pentru combaterea muncii fără forme legale, printre care folosirea în incinta inspectoratelor de muncă a unor cutii poştale unde "persoanele interesate" pot furniza informaţii privind munca nedeclarată, fără însă să îşi decline identitatea, prin controale de fond şi tip "campanii" în sectoarele de activitate cu incidenţă mare în utilizarea muncii nedeclarate, precum şi prin controale încrucişate, pe baza unor protocoale de colaborare cu alte instituţii "de linie" şi "cu practici noi de control" şi controale interjudeţene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FBI crede că atacatorul din New Orleans a acţionat singur
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
Principalele căi de acţiune indicate în vederea combaterii cazurilor de muncă nedeclarată sunt remedierea efectului direct al practicării muncii nedeclarate, prin obligarea angajatorilor de a încheia în formă scrisă contracte individuale de muncă pentru persoanele identificate că prestează muncă nedeclarată, intensificarea controalelor la angajatorii la care au fost depistate astfel de cazuri, creşterea numărului inspectorilor de muncă, ce vor fi dotaţi "cu mijloacele necesare", dar şi al angajatorilor controlaţi.
Realizarea unui contact permanent cu mass-media locală, în vederea formării unei "atitudini civice corespunzătoare şi responsabile", nefavorabile muncii nedeclarate, precum şi înfiinţarea unei linii telefonice directe destinate acestor cazuri sunt alte măsuri pregătite de Guvern.
În derularea acţiunilor de control, Inspecţia Muncii va fi ajutată de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, Autoritatea pentru Străini, Garda Financiară, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Oficiul Român pentru Imigrări, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Jandarmeria Română.
"Inspecţia Muncii are intenţia de a încheia un protocol de cooperare cu partenerii sociali, protocol care va avea ca obiectiv informarea reciprocă cu privire la cazurile de muncă nedeclarată", se mai arată în document.
Guvernul consideră că eficienţa activităţii de control desfăşurate în vederea identificării angajatorilor care folosesc munca nedeclarată trebuie să se reflecte în creşterea numărului de contracte individuale de muncă înregistrate şi implicit în creşterea contribuţiilor la sistemele de asigurare socială.
Pentru acest plan de acţiune de combatere a muncii la negru, Guvernul a pregătit un buget total de 1,4 milioane lei pentru intervalul 2010-2012.
În document se arată că în România, ca şi în ţările membre ale Uniunii Europene, munca nedeclarată, prin natura sa, este foarte greu de stabilit cu exactitate, astfel încât dimensiunea acestui fenomen poate fi doar estimată.
Cauzele identificate ca generatoare de situaţii de muncă nedeclarată sunt, printre altele, nivelul ridicat atât al impozitelor, cât şi al contribuţiilor, mentalitatea unor angajatori care vizează prin toate mijloacele posibile maximizarea profiturilor, precum şi mentalitatea angajaţilor care caută să îşi suplimenteze veniturile, aflate de cele mai multe ori la limita subzistenţei, legislaţia deficitară în ceea ce priveşte încadrarea în muncă a unor categorii specifice (ca în cazul zilierilor folosiţi cu precădere în activităţi agricole şi sezoniere), existenţa unor categorii de lucrători care prestează muncă sub limita impusă de lege de două ore pe zi şi zece ore pe săptămână, birocraţia excesivă pentru înregistrarea actelor, numărul redus de angajatori ofertanţi de locuri de muncă, ceea ce determină acceptarea prestării muncii fără forme legale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO