Sorin Cîmpeanu, despre subiectele date la Evaluarea Naţională 2021: „Voi insista ca profesorii să le rezolve încă o dată, să nu aibă vicii de formulare”

  • Sorin Cîmpeanu: „Voi insista să fie rezolvate, şi la limba română, şi la matematică, încă o dată acele subiecte care vor fi extrase, pentru a nu avea vicii de formulare.”
  • Ministrul educaţiei spune că se aşteaptă ca rezultatele Evaluării Naţionale 2021 să fie mai bune decât anul trecut.
  • La Evaluarea Naţională 2021 vor lipsi 16.473 de elevi, care nu s-au înscris la examenul de capacitate.
Urmărește
447 afișări
Imaginea articolului Sorin Cîmpeanu, despre subiectele date la Evaluarea Naţională 2021: „Voi insista ca profesorii să le rezolve încă o dată, să nu aibă vicii de formulare”

Sorin Cîmpeanu, despre subiectele date la Evaluarea Naţională 2021: „Voi insista ca profesorii să le rezolve încă o dată, să nu aibă vicii de formulare”

CITEŞTE ŞIEvaluare Naţională 2021.  Subiecte publicate la proba de Limba şi literatura română. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a VIII-a EXCLUSIV

Înainte ca elevii să susţină examenele din cadrul Evaluării Naţionale 2021, Sorin Cîmpeanu a declarat că se va asigura personal că nu vor exista „vicii de formulare” în privinţa subiectelor, conform Digi24

„Mâine dimineaţă (marţi - n.r.), foarte, foarte devreme, voi merge la Centrul Naţional de Evaluare şi voi sta cu profesorii de limba română pentru a se extrage subiectele şi, la fel cum am mai făcut, voi insista să fie rezolvate, şi la limba română, şi la matematică, încă o dată acele subiecte care vor fi extrase, pentru a nu avea vicii de formulare, pentru a avea un barem cât se poate de clar şi pentru a îndeplini toate celelalte condiţii în interesul elevilor. Voi fi alături de colegii mei în fiecare dimineaţă înainte de probele de examen, la Evaluare şi Bacalaureat”, a dat asigurări ministrul educaţiei, Sorin Câmpeanu, luni seara, la Digi24.

„Subiectele sunt mai aproape de modalitatea de testare PISA, au făcut obiectul unor multiple teste de antrenament, sunt cunoscute, tematica de examen de asemenea a fost cunoscută. Din perspectiva gradului de dificultate, nu sunt nici mai simple, nici mai complicate”, menţionează ministrul educaţiei.

  • La Evaluarea Naţională 2021 au loc schimbări importante

Subiectele probelor scrise sunt formulate mult mai aproape de stilul testelor PISA.

„Este o generaţie care a făcut teste de antrenament pe model PISA, sunt câteva motive de optimism, alături de foarte multe motive de îngrijorare”, spune ministrul.

„La Evaluarea Naţională 2021 am încercat să flexibilizăm cât de mult s-a putut, de la timp suplimentar alocat pentru completarea datelor de identificare până la posibilitatea de a realiza construcţii pe foaia de concurs de matematică sau sublinieri pe cea de la limba şi literatura română, fără să fie considerat semn particular, pentru că toţi vor avea dreptul să facă aceste sublinieri”, a remintit Sorin Cîmpeanu. „E o modalitate de a sprijini elevii”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Spre deosebire de anul trecut, „a fost eliminat stresul generat de termometrizare şi triajul epidemiologic”.

Însă acest lucru nu înseamnă că nu vor fi respectate regulile sanitare care ţin de pandemie, a mai spus ministrul educaţiei. La intrarea în centrul de examen, ei vor primi o mască nouă, la fel şi la ieşire, dacă vor dori.

CITEŞTE ŞI: Evaluare Naţională 2021 22 iunie-4 iulie. Tot ce trebuie să ştie elevii de clasa a VIII-a, înaintea probelor scrise

Întrebat dacă printre profesorii supraveghetori sau profesorii corectori este posibil să fie şi nevaccinaţi, ministrul a spus că statistic - da, dar purtarea obligatorie a măştii de protecţie este un factor suplimentar de preîntâmpinare a unui eventual risc. „Pericolul  nu poate fi eliminat complet, există”, a recunoscut însă ministrul.

El spune că se aşteaptă ca rezultatele Evaluării Naţionale 2021 să fie mai bune decât anul trecut. Calculele arată că în jur de 90.000 dintre absolvenţii claselor a VIII-a vor merge la liceu. Locuri vor fi suficiente în licee, dă asigurări ministrul educaţiei. Numărul lor nu diferă prea mult faţă de 2020, când promoţia a fost cu peste 30.000 de elevi mai mare. 

  • Numărul de elevi înscrişi la Evaluarea Naţională 2021, mai mic. Mulţi copii au rămas corijenţi

Generaţia care a făcut clasa VIII-a în acest an şcolar numără 147.650 de copii, dar dintre aceştia, de la Evaluarea Naţională 2021 vor lipsi 16.473 de elevi, care nu s-au înscris la examenul de capacitate, pentru că în cea mai mare parte sunt corijenţi. Este, în parte, şi o consecinţă a şcolii online, spune ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„N-au reuşit să încheie situaţia şcolară, chiar dacă Ministerul Educaţiei a flexibilizat procedurile şi au fost necesare doar două note pentru a încheia situaţia şcoalară, n-a mai fost necesar un număr de note egal cu numărul de ore alocat săptămânal acelei discipline. Chiar şi aşa, rezultatele pandemiei se văd, sunt mulţi elevi care nu au reuşit să-şi încheie situaţia şcolară”, a spus ministrul, luni seara, la Digi24.

De asemenea, această generaţie de elevi, care susţine anul acesta evaluarea naţională, este prima care a făcut clasa pregătitoare şi şi-a petrecut, practic, nouă ani la şcoală.

„Generaţia de anul acesta este mai mică, pentru că în urmă cu opt ani, ea a fost splitată (unii au mers direct în clasa I, alţii au făcut clasa pregătitoare -n.r.). Este generaţia care, pentru prima oară, dă examenul de Evaluare Naţională după ce a făcut clasa pregătitoare. Este un moment de bilanţ pentru a face o analiză între profilul absolventului de gimnaziu proiectat în urmă cu 9 ani, în anul 2012, şi profilul absolventului de gimnaziu realizat în anul 2021. Rezultatele vor fi importante, chiar dacă vor fi viciate de un an şcolar total atipic”, a spus ministrul educaţiei.

CITEŞTE ŞI: Evaluare Naţională 2021. A început prima probă, la Limba şi literatura română. Examenul se desfăşoară în 3.850 de centre

  • Absenteismul în cadrul Evaluării Naţionale 2021

„Cele mai mari emoţii le am cu privire la numărul celor care se vor prezenta efectiv în raport cu cei 131.177 de elevi înscrişi. Cea mai mare parte, cu 26 de excepţii, sunt promoţia curentă. Este important să vedem câţi dintre aceştia vor veni. Sper să fie un număr cât mai aproape de cei 131.177. Chiar dacă au mediile încheiate, există riscul să nu se prezinte. Atâta vreme cât au fost ţinuţi departe de şcoală o lungă perioadă de timp, cât au pierdut contactul cu şcoala, este un motiv de îngrijorare cu privire la dorinţa de a se prezenta, chiar dacă au situaţia încheiată”, a punctat Sorin Cîmpeanu. 

El se declară optimist, totuşi, cu privire la rezultatele Evaluării Naţionale 2021, chiar dacă este îngrijorat de prezenţă. „Sunt înscrişi acum peste 131.000 de elevi. La simulare au participat peste 110.000 şi au avut rezultate bune: 65,6 la sută procent de promovare, faţă de procente de circa 40 la sută în anii 2016, 2017, 2018, 2019. Dincolo de eforturile pe care le-au făcut, îmi place să cred că este şi un rezultat al introducerii clasei pregătitoare. Sunt primii copii care au făcut clase pregătitoare”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici