- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.07.2015, 12:18)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sorin Oprescu: Preţul la energia termică în Capitală ar putea să crească necontrolat, începând din toamnă
Primarul general Sorin Oprescu a declarat, joi, că dacă guvernanţii nu vor aproba trecerea ELCEN în administrarea Primăriei Capitalei, preţul la energie termică ar putea creşte necontrolat, începând din toamnă, iar municipalitatea nu îşi va mai putea permite să susţină subvenţiile pentru cetăţeni.
Urmărește
1142 afișări
Oprescu:Preţul la energia termică în Capitală s-ar putea să crească necontrolat, începând din toamnă (Foto: Alexandru Mihaescu / Mediafax Foto)
Edilul Capitalei a spus că în fiecare an, în septembrie - octombrie, încep discuţiile legate de încălzire.
"Discutăm de o problemă extrem de gravă, de interes public major, şi vreau să trag un sever semnal de alarmă că situaţia nu mai poate fi amânată şi nici tolerată", a declarat Sorin Oprescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Primarul a precizat că dacă problemele legate de datoriile pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) le are către ELCEN nu vor fi rezolvate, peste 1,2 milioane de persoane care locuiesc în 570.000 de apartamente din cele 8.200 de blocuri racordate la reţeaua de termoficare a Bucureştiului ar putea rămâne în frig.
Oprescu a arătat că, din cauza penalităţilor la penalităţi pe care RADET trebuie să le achite către ELCEN, toţi banii pe care regia îi primeşte de la Primărie se varsă direct în conturile firmei, iar datoria de bază nu scade niciodată. În aceste condiţii, nu rămân bani pentru investiţii, iar instalaţiile vechi fac ca şi pierderile să fie mari, pierderi ce sunt suportate din buzunarul bucureştenilor.
Primarul general propus mai multe soluţii care ar putea fi aplicate în contextul în care Electrocentrale Bucureşti ar trece din subordinea Ministerului Energiei la Primăria Capitalei.
Sorin Oprescu a precizat că, în acest moment, ELCEN deţine peste 90 la sută din piaţa de producţie de energie pentru Bucureşti, ceea ce "face practic oraşul captiv acestui producător".
Edilul a adăugat că ELCEN livrează energia termică "în urma unui proces de producţie cu randamente şi eficienţă dezastruoase, la costuri mari, capacităţi supradimensionate, fără a demonstra costurile reale de producţie".
Sorin Oprescu a mai spus că randamentul ELCEN este de numai 40-50 la sută, în condiţiile în care în alte ţări randamentul de producţie a energiei termice este de peste 80 la sută. Edilul a adăugat că, la această situaţie, se adaugă şi existenţa unor contracte de cumpărare a gazului metan de la furnizori interni şi externi la preţuri mari şi cu "clauze oneroase".
O altă piedică invocată de primar o constituie deciziile ANRE şi ANRSC. Sorin Oprescu a acuzat în acest sens ANRE că a emis reglementări în defavoarea RADET şi a favorizat astfel ELCEN, "atât prin ultima reglementare a contractului cadru de vânzare-cumpărare a energiei termice, cât şi prin creşterea preţului de producere şi furnizare a agentului termic".
"Lovitura mortală pe care ANRE a dat-o în favoarea producătorului este un ordin din 2009 al preşedintelui ANRE, prin care ordinea plăţilor se face mai întâi în contul penalităţilor şi abia, în al doilea rând, în contul consumului curent şi respectiv al datoriei principale", a mai spus Oprescu.
Primarul Capitalei a explicat că, în acest fel, municipalitatea nu va reuşi niciodată să se achite de datorie, ci va putea doar să plătească din penalităţi.
Soluţiile propuse de Oprescu sunt transformarea RADET în societate comercială şi realizarea reparaţiilor şi investiţiilor necesare bunei funcţionări a RADET, modificarea memorandumului existent, cu păstrarea obiectivelor municipiului Bucureşti, prin punerea în aplicare a Ordonanţei de Guvern din 2003 privind transferul gratuit al unor active cu caracter social, între care şi CET-uri, către autorităţile locale, soluţie care ar elimina orice fel de aspecte de neconstituţionalitate.
O altă soluţie propusă de Oprescu o constituie depunerea proiectelor şi aplicaţiilor pentru obţinerea unei sume de peste 400 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.
Primarul general solicită reconsiderarea şi modificarea reglementărilor ANRE şi ANRSC, care la acest moment sunt "discriminatorii" şi în defavoarea distribuitorului de energie termică.
Oprescu solicită şi clarificarea, la Curtea Constituţională, a conflictului de neconstituţionalitate privind situaţia RADET - ELCEN.
"Nu poţi să compari situaţia Portului Constanţa cu situaţia RADET - ELCEN, aşa cum invoca domnul ministru al Energiei, Gerea, de parcă ar fi ministrul transporturilor şi nu al energiei. Este normal ca CC să se pronunţe separat pe această speţă", a mai spus Oprescu.
Primarul general mai solicită şi adoptarea de către Guvern a actului de reglementare privind transferul cu titlu gratuit al participaţiilor statului în Electrocentrale Bucureşti SA către municipiul Bucureşti şi declararea, prin hotărâre CSAT, "a proiectului Realizarea Serviciilor Publice de Alimentare cu Energie Termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat în municipiul Bucureşti" ca proiect strategic de interes naţional.
În cazul în care conflictul ELCEN - RADET nu va fi soluţionat, Oprescu a atras atenţia că, pe lângă facturile mari, bucureştenii ar putea rămâne şi fără încălzire, în cazul în care ţevile foarte vechi vor suferi avarii care nu vor putea fi remediate din cauza lipsei de bani.
RADET a solicitat în instanţă suspendarea executării silite cerute de ELCEN, arătând că, din cauza blocării conturilor, nu poate efectua revizii şi reparaţii la instalaţiile de alimentare cu energie termică a Capitalei.Cererea de suspendare a executării silite, acţiune introdusă pe calea procedurii ordonanţei preşedinţiale, a fost judecată în 16 iulie şi respinsă de Judecătoria Sectorului 3, decizia fiind însă contestată la Tribunalul Bucureşti.
De asemenea, RADET a formulat şi contestaţie la executare silită, tot la Judecătoria Sectorului 3, urmând să se judece în 25 august.
Suma impusă de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) prin dosarul de executare este în valoare de 118.146.981,44 de lei, din care 112.226.665,97 de sunt penalităţi de întârziere, care se actualizează în funcţie de rata inflaţiei începând din 19 decembrie 2012 până la data plăţii efective. De asemenea, din cele peste 118 milioane de lei, 1.130.382,66 reprezintă cheltuieli de judecată, 4.724.742,64 lei este actualizarea creanţei cu indicele de inflaţie (în perioada 19 decembrie 2012 - 31 mai 2015) şi 65.190,17 lei cheltuieli de executare silită, potrivit reprezentanţilor RADET.
Începând din 2014, ELCEN a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucureşti, astfel că toţi banii pe care regia îi încasează se duc la creditor.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, declara, la sfârşitul lunii iunie, că cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către ELCEN. La sfârşitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, faţă de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.
Guvernul a aprobat, în 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, şi ELCEN, care aparţine Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.
Oprescu declara în decembrie anul trecut că fuziunea se va realiza "undeva spre martie 2015", iar în februarie anul acesta afirma că ELCEN nu doreşte şi nu a dorit niciodată fuziunea cu RADET.
ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe