- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.06.2014, 20:44)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SOS Infertilitatea: Propunem modificarea Legii adopţiei. Doar 743 de sentinţe de încuviinţare în 2013
SOS Infertilitatea propune modificarea Legii privind procedura adopţiei, spre a nu mai fi necesar consimţământul rudelor până la gradul al IV-lea, după ce anul trecut au fost eliberate 1.630 de atestate de persoane ori familii apte să adopte şi s-au pronunţat doar 743 de sentinţe de încuviinţare.
Urmărește
287 afișări
SOS Infertilitatea: Propunem modificarea Legii adopţiei. Doar 743 de sentinţe de încuviinţare în 2013 (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Asociaţia "SOS Infertilitatea" prezintă, cu ocazia Zilei Naţionale pentru Adopţie (2 iunie), punctul său de vedere privind drepturile şi sănătatea copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială din România, precum şi o propuneri pentru remedierea situaţiei actuale grave în care se regăsesc copiii din acest segment.
SOS Infertilitatea arată mai întâi că, potrivit datelor statistice publicate la începutul anului, în jur de 60.400 de copii beneficiază, în prezent, de măsuri de protecţie specială. Dintre aceştia, circa 46.900 au un plan individualizat de protecţie având ca finalitate reintegrarea în familia naturală şi numai 3.700 beneficiază de planuri având ca finalitate adopţia. Pentru alţi circa 4.700, se ajunge la revizuirea planului individualizat de protecţie tardiv, în situaţia în care, pentru majoritatea, singura soluţie sustenabilă rămâne direct integrarea socio-profesională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Din cei peste 60.000 de copii aflaţi în sistemul de protecţie specială, în prezent mai puţin de 3.300 au deschisă procedura de adopţie. În termeni reali, arată asociaţia, această situaţie se traduce prin faptul că mai puţin de 5,5% din aceşti copii beneficiază de şansa de a se dezvolta în cadrul stabil al unei familii iubitoare, restul de 94,5% continuând să trăiască într-un sistem alimentat de bugetul public al României, la limita subzistenţei, acumulând în fiecare zi noi probleme de sănătate şi decalaje de dezvoltare severe, iremediabile, fiind lipsiţi de confortul şi echilibrul unei vieţi normale, de care s-ar fi bucurat dacă s-ar fi aflat în grija unor părinţi responsabili. "Dintre aceşti copii, circa 4.000 au vârste de până la doi ani (segmentul vizat cu preponderenţă de către adoptatori), însă dintre aceştia mai puţin de 800 sunt adoptabili, ceea ce arată ineficienţa funcţionării sistemului de adopţii, principala responsabilă pentru situaţia dramatică în care se regăseşte majoritatea copiilor care beneficiază de măsuri de protecţie specială. Din acest motiv, cei mai mulţi devin în scurt timp greu adoptabili, fiind lipsiţi pentru totdeauna de şansa vieţii într-o familie", precizează SOS Infertilitatea.
În ciuda numărului uriaş de beneficiari ai sistemului, în 2013 au fost pronunţate doar 743 de sentinţe de încuviinţare a adopţiei, în condiţiile în care, în cursul aceluiaşi an, au fost eliberate 1.630 de atestate de persoană/familie aptă să adopte, subliniază reprezentanţii asociaţiei.
Mai mult, dintre persoanele/familiile atestate, doar 460 au ajuns într-o procedură de potrivire practică. Pentru restul, atestatul de adopţie a rămas un document inutil, un simplu generator de inconveniente birocratice, mai arată SOS Infertilitatea.
În completarea "peisajului sumbru construit de cifrele de mai sus", în fiecare an, peste 1.000 de copii sunt abandonaţi în maternităţi şi în secţii de spital, mai avertizează sursa citată.
În acest context, SOS Infertilitatea propune, în primul rând, modificarea fundamentală a Legii 273 din 21 iunie 2004 privind procedura adopţiei, prin renunţarea la prevederea conform căreia este necesar consimţământul rudelor copilului până la gradul al patrulea pentru deschiderea procedurii de adopţie internă şi înlocuirea acesteia cu necesitatea consultării familiei (incluzând cel mult părinţii fireşti şi rudele până la gradul al doilea) în cazul unor termene rezonabile, cu respectarea strictă a acestora în aplicarea legii.
Reprezentanţii asociaţiei propun, de asemenea, facilitarea şi încurajarea adopţiilor, în toate situaţiile recomandate de cadrul legal.
O altă propunere vizează implementarea tuturor măsurilor necesare pentru aplicarea efectivă şi eficientă a prevederilor legislative în vigoare şi sancţionarea celor care ignoră sau nu aplică, în mod deliberat, aceste prevederi. "Raportul Oficiului Român pentru Adopţii aferent anului 2013 arată că nerespectarea legii a fost mai degrabă regula, nu excepţia, ceea ce indică o situaţie concretă gravă la nivelul întregului sistem", spun cei de la SOS Infertilitatea.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe