Specialiştii români în seismologie s-ar putea perfecţiona în Japonia

Specialiştii români în seismologie s-ar putea perfecţiona în Japonia, prin sesiuni de pregătire organizate în baza unui parteneriat între autorităţile de cercetare din cele două ţări, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Specialiştii români în seismologie s-ar putea perfecţiona în Japonia

Specialiştii români în seismologie s-ar putea perfecţiona în Japonia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Parteneriatul a fost discutat, miercuri, de ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, şi ministrul japonez pentru politici ştiinţifice şi tehnologice, Ichita Yamamoto, cu ocazia Forumului Ştiinţei şi Tehnologiei în Societate, care se desfăşoară în oraşul japonez Kyoto.

Propunerea de cooperare a fost primită cu deschidere şi presupune schimburi de informaţii ştiinţifice, expertiză şi specialişti, respectiv sesiuni de pregătire pentru fizicienii români, arată MEN, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Cu acelaşi prilej, Costoiu a vizitat Japan Meteorological Agency, instituţie specializată în studierea fenomenelor meteorologice, cu predilecţie a celor seismice şi vulcanice, şi implementarea de soluţii tehnice privind avertizarea populaţiei cu privire la posibilitatea producerii unor cataclisme.

În cadrul acestei vizite, ministrul delegat român s-a întâlnit cu directorul general al Departamentului de Seismologie şi Vulcanologie, Toshihiko Hashida, care a făcut o prezentare a Centrului naţional de date şi a sistemelor de alertă antiseismică în situaţii de cutremure sau tsunami din Japonia.

Mihnea Costoiu a apreciat programele de educaţie a populaţiei derulate de Japonia, precum şi sistemele de alertare prezentate de experţii niponi, exprimându-şi dorinţa ca acestea să fie adoptate ca exemple de bună practică în ţară noastră, propunerea de colaborare fiind agreată, potrivit MEN.

Subiectul seismelor este unul de actualitate în România, în contextul seriei de cutremure din judeţul Galaţi, dar şi al celui de 5,5 grade pe scara Richter produs duminică dimineaţă în Vrancea, cel mai mare din ultimii patru ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici