Spitalele de psihiatrie de maximă siguranţă, supraglomerate. Ministerul Sănătăţii: Grad de ocupare de 170%

Un control al inspectorilor de sănătate publică arată că toate spitalele de psihiatrie de maximă siguranţă sunt supraglomerate, în Iaşi fiind cea mai mare problemă, în timp ce în secţiile de acuţi gradul de ocupare este de maxim 60%, a transmis, marţi, Ministerul Sănătăţii

Urmărește
784 afișări
Imaginea articolului Spitalele de psihiatrie de maximă siguranţă, supraglomerate. Ministerul Sănătăţii: Grad de ocupare de 170%

Spitalele de psihiatrie de maximă siguranţă, supraglomerate. Ministerul Sănătăţii: Grad de ocupare de 170%

Inspectorii sanitari din cadrul direcţiilor de sănătate publică au finalizat controlul dispus în unităţile sanitare de psihiatrie de către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Controlul a vizat calitatea actului medical şi a condiţiilor igienico-sanitare din unităţile de psihiatrie.

„Este primul control de acest fel în sensul că pentru prima dată s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcţiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară”, a declarat, marţi, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Potrivit reprezentanţilor MS, inspectorii sanitari au verificat patru spitale de maximă siguranţă, cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi şi 91 de secţii de psihiatrie din cadrul spitalelor judeţene, cu 5.427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul ţării.

„Verificarea normelor privind asigurarea condiţiilor de igienă generală a vizat starea igienico-sanitar a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcţionale, microclimatul, depozitarea materialelorsterile, asigurarea materialelor de curăţenie şi dezinfecţie”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Ministerul Sănătăţii.

Sorina Pintea a mai precizat că unele rapoarte au ajuns la parchet, pentru verificări.

„Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a mai spus Sorina Pintea, în timpul conferinţei.

Potrivit comunicatului MS, în unele secţiile şi compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că nu se respectă normele de amplasare a paturilor, nu se respectă numărul de paturi în secţie conform structurii, starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor şi a uşilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul şi pereţii prezintă infiltraţii. De asemenea, clădirile prezintă pereţi degradaţi, cu infiltraţii şi igrasie; în salile de mese, precum şi în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte şi nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare. Totodată, starea de igienă la nivelul unităţilor era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător, nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienţi, motivul invocat fiind specificul secţiei.

Deficienţele constatate ţin şi de faptul că nu există camere de izolare a pacienţilor.

În spitalele de maximă siguranţă s-a constatat că gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare aglomerare se găseşte a Spitalul de maximă siguranţă Grajduri, jud Iaşi, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173%. La Spitalul de maximă siguranţă Stei, gradul de ocupare a fost, în medie de 115%, pe tot parcursul anului 2018 la sectia de bolnavi cronici, la Spitalul de maximă siguranţă Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secţia de bolnavi cronici.

De asemenea, în timpul controalelor s-a constatat că toate spitalele de maximă siguranţă sunt supraglomerate, la secţiile de bolnavi cronici, în timp ce în aceleaşi spitale, secţiile de acuţi au un grad de ocupare de maximum 60% .

„De asemenea, în cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate se constată că în secţiile de bolnavi cronici există un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depăşeşte 100%. Exemple: Vaslui-114.20%, Olt -109,06%, Neamt -103,22%. În aceste spitale s-a constatat că distribuţia spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-judeţean, existănd o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în oraşele foarte mari, cum ar fi: Bucureşti-Ilfov, Iaşi, Timisoara şi Oradea în schimb sunt 14 judeţe din Romania în care nu există niciun spital de psihiatrie ci secţii cu număr mic de paturi în spitalele generale. Exemple de judeţe fără spitale: Tulcea, Constanţa, Dâmboviţa, Bacău, Sibiu, Mureş, Gorj, Caraş-Severin, Sălaj, Satu-Mare,Bistriţa-Nasaud”, se mai arată în comunicatul MS.

Potrivit sursei cictate, conform raportului de control privind calitatea actului medical şi a condiţiilor igienico sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost applicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aprox. 144 000 lei şi 67 de avertismente. În toate unitatile sanitare s-au dat termene de remediere până la sfârşitul anului, pentru rezolvarea problemelor ce ţim de izolator, unde sunt duşi pacienţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici