Spitalul de Copii Iaşi va fi modernizat cu 19 milioane euro, bani de la CJ şi Ministerul Sănătăţii

Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi, care deserveşte toată regiunea Moldovei şi care nu a mai fost reabilitat de când a fost inaugurat, în 1970, va fi modernizat complet în urma unei investiţii de aproximativ 19 milioane de euro, banii urmând a fi asiguraţi de CJ şi de Ministerul Sănătăţii.

Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului Spitalul de Copii Iaşi va fi modernizat cu 19 milioane euro, bani de la CJ şi Ministerul Sănătăţii

Spitalul de Copii Iaşi va fi modernizat cu 19 milioane euro, bani de la CJ şi Ministerul Sănătăţii (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi, că unitatea medicală, unica de acest gen din Moldova, va fi complet modernizată, investiţia, care se ridică la aproximativ 19 milioane de euro, urmând a se derula în următorii patru ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Va fi o reabilitare generală, practic, vom avea un spital nou. Vom întocmi un protocol între Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii, prin care vom stabili contribuţia financiară a fiecărei părţi. Am discutat deja cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, am căzut de acord, urmează doar să decidem câţi bani alocă CJ-ul şi care este contribuţia Ministerului Sănătăţii", a afirmat şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.

El a spus că unitatea medicală se află în subordinea Consiliului Judeţean, însă Spitalul de Copii din Iaşi deserveşte pacienţi din întreaga regiune a Moldovei, astfel că doar o parte din bani vor fi alocaţi de către CJ Iaşi.

La rândul său, managerul Spitalului de Copii "Sfânta Maria", medicul Radu Terinte, a spus că licitaţia pentru desemnarea firmei care va executa lucrările va fi iniţiată anul acesta şi că speră ca, la începutul anului 2016, constructorul să înceapă lucrul.

Potrivit acestuia, activitatea medicală în cadrul spitalului nu va fi afectată, pacienţii din saloanele care intră în reparaţii urmând să fie mutaţi în alte secţii din aceeaşi unitate medicală.

Pe de altă parte, şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a spus că problema cu aglomerarea holurilor spitalului de către părinţii care vin cu copiii la consultaţie în ambulatoriu va fi rezolvată până la sfârşitul acestei luni, când va fi dată în folosinţă o nouă clădire, în curtea aceleiaşi unităţi medicale.

"Cabinetele de consultaţie nu vor mai fi împrăştiate pe diverse etaje, ca acum. Ambulatoriul va fi mutat într-o nouă clădire, care se amenajează în prezent în curtea spitalului şi care va fi gata până la sfârşitul acestei luni", a afirmat Adomniţei.

În 3 februarie, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost apostrofat, la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi, de un bărbat nemulţumit că pacienţii aşteaptă şi câte şase ore la uşa cabinetelor medicale, iar lipsa scaunelor îi determină pe părinţi să-şi ţină copiii pe jos, pe holurile spitalului. Bărbatul era nemulţumit că aştepta de câteva ore să intre la consultaţie la un medic şi că, din cauză că nu există scaune sau bănci pe holuri, părinţii îşi aşază copiii pe jos.

"Păi ce facem, domnu' ministru, astea-s condiţii? Noi stăm aici de la şase dimineaţă. Ăsta nu-i director, dacă îi lasă pe copii să stea pe jos", i-a spus bărbatul ministrului Nicolae Bănicioiu.

Ministrul nu i-a răspuns bărbatului, apoi a vizitat o secţie din cadrul spitalului, după care a intrat în biroul directorului unităţii medicale. După ce a discutat cu directorul spitalului, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat presei că nu-i place "absolut deloc" ceea ce a văzut în acest spital şi că ministerul se va implica în remedierea problemelor cu care se confruntă unitatea medicală.

Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi are o suprafaţă de 23.000 de metri pătraţi, iar de la construcţia sa, în anul 1970, nu a avut parte de nicio reabilitare generală.

Spitalul are 652 de paturi, iar anul trecut a înregistrat 105.000 de pacienţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici