Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, de o săptămână fără vaccin antirabic şi antitetanos. Pacienţii, pe liste de aşteptare

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău a epuizat de o săptămână stocurile de vaccin antirabic şi antitetanos, astfel încât pacienţii care se prezintă la unitatea medicală cu diverse plăgi sunt trecuţi pe liste de aşteptare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
197 afișări
Imaginea articolului Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, de o săptămână fără vaccin antirabic şi antitetanos. Pacienţii, pe liste de aşteptare

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, de o săptămână fără vaccin antirabic şi antitetanos. Pacienţii, pe liste de aşteptare

Bolnavii care ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău cu plăgi muşcate, înţepate, zgâriate sau tăiate nu mai beneficiază de tratamentul antirabic sau antitetanos, după ce unitatea medicală a epuizat în totalitate vaccinurile pentru astfel de terapie obligatorie.

Reprezentanţii unităţii medicale, prima ca mărime din ţară după clinicile universitare, susţin că nu s-a mai făcut aprovizionarea cu cele două vaccinuri încă din luna octombrie, iar ultimele doze au fost terminate săptămâna trecută.

În aceste condiţii, pacienţii care ajung la spital muşcaţi de animale sau cu răni provocate de înţepături sau tăieturi beneficiază doar de curăţarea plăgii şi apoi sunt trecuţi pe o listă de aşteptare, urmând a fi imunizaţi atunci când se rezolva criza de vaccin.

"Suntem într-o situaţie fără ieşire. Conducerea spitalului a făcut numeroase demersuri scrise şi telefonice la Ministerul Sănătăţii, dar fără niciun rezultat. Acum două zile, managerul a informat şi cabinetul ministrului, însă tot fără răspuns. Furnizorul are pe stoc vaccinurile, însă există un blocaj acolo sus pentru că nu-i semnată reglementarea de preţ", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SJU Bacău, Mirela Romaneţ.

Potrivit sursei citate, unitatea medicală nu s-a confruntat, în ultima săptămână, cu cazuri grave de bolnavi muşcaţi de animale sau cu răni infectate. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, pacienţii ar trebui direcţionaţi către o unitate medicală de categorie superioară, în cazul de faţă Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală a rămas fără vaccinurile antirabic şi antitetanos, după ce producătorii acestor produse au refuzat preţurile stabilite de Ministerul Sănătăţii, încă de la începutul anului 2015, conform legislaţiei.

"Avem bani, vaccin există în depozite, dar nu îl putem cumpăra, pentru că există discuţii în privinţa preţului. Situaţia ţine de aproximativ două luni, dar până acum au mai fost produse pe stoc", explicau, luni, oficiali ai spitalului.

Ministerul Sănătăţii preciza că producătorii au contestat preţurile stabilite legal prin Ordinul 75 al ministrului Sănătăţii, cu completările şi modificările ulterioare, aflat în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

"Respectivele vaccinuri există în depozite, dar nu pot fi cumpărate pentru că producătorii nu acceptă preţurile stabilite legal de Ministerul Sănătăţii prin Ordinul 75 cu modificările şi completările ulterioare, în care preţul oricărui medicament trebuie să fie preţul minim din 12 ţări europene. Ministerul Sănătăţii nu face altceva decat să aplice legea şi nu poate face rabat de la aplicarea acesteia. Această reglementare este valabilă din ianuarie 2015 a fost aplicată pentru toate produsele farmaceutice", explica, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Preţul cel mai mic pentru vaccinul antirabic este în Slovacia - 218,15 lei, iar la antitetanos, în Franţa - 6,76 lei pe cutie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici