Sportivele românce au adus României mai multe medalii olimpice decât bărbaţii

Sportul este, încă, o lume dominată de bărbaţi. Doar 37% din totalul sportivilor legitimaţi în prezent sunt femei. Procentul acestora este şi mai mic atunci când vine vorba despre funcţiile de conducere în instituţiile reprezentative ale sportului românesc şi internaţional. Acest subiect important este dezbătut pe larg într-o lucrare complexă despre sportul feminin românesc - “Forţa femeilor în sport” - coordonată de Andreea Paul. Lansarea cărţii va avea loc pe 9 octombrie 2023, cu sprijinul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Urmărește
160 afișări
Imaginea articolului Sportivele românce au adus României mai multe medalii olimpice decât bărbaţii

Sportivele românce au adus României mai multe medalii olimpice decât bărbaţii

„În prezent, sportul feminin este mai puţin popular decât cel masculin, în pofida rezultatelor fenomenale în sportul de elită internaţional; în al doilea rând, nu există niciun motiv pentru care această situaţie să continue. Dacă acceptaţi aceste premise, sportul feminin oferă pieţei o mulţime de noi oportunităţi de creştere a calităţii vieţii, oportunităţi comerciale şi noi performanţe sportive, o mulţime de noi perspective pentru reimaginarea mediului sportiv românesc”, spune coordonatorul cărţii, Andreea Paul.

Contextul actual face chiar mai evidentă puterea femeilor din industrie şi determinarea lor de a reuşi. Sportivele românce au adus 156 de medalii olimpice României, mai multe decât bărbaţii, din 1956 încoace. Sportivii români au câştigat un total de 309 medalii, dintre care cele mai multe au fost obţinute la gimnastică. Şi cele mai multe medalii de aur au fost obţinute de către femei, 60, faţă de 30 obţinute de către sportivii bărbaţi.

Mărturiile a peste 80 de femei care au avut performanţe remarcabile în sport sau au fost legate într-un fel sau altul de sportul feminin autohton, sunt adunate în cartea Forţa femeilor în sport. Andreea Paul a extins perspectiva lumii sportive feminine şi a inclus în volumul coordonat, pe lângă mărturii ale sportivelor şi mărturii ale antrenoarelor şi chiar jurnalistelor sportive. Mărturiilor culese li se adaugă date istorice despre evoluţia sportului românesc, statistici şi informaţii care crează un tablou complet şi complex.

Forţa femeilor în sport este al patrulea volum din seria dedicată de Andreea Paul româncelor contemporane. În prima parte a cărţii aflăm poveştile unor românce cu rezultate excepţionale în gimnastică, atletism, canotaj, scrimă etc., de la Nadia Comăneci la Elisabeta Lipă, de la Iolanda Balaş la Gabriela Szabó, de la Ana Maria Brânză la Andreea Răducan. În a doua parte privim lucrurile din punctul de vedere al unor importante antrenoare ce, de-a lungul timpului, au modelat copii talentaţi care au ajuns apoi sportivi de performanţă. Partea a treia e dedicată jurnalistelor din presa sportivă de la noi, multe dintre ele scriind pentru prima dată la persoana întâi, despre propria carieră şi despre experienţele lor profesionale, perspectivă ce întregeşte imaginea femeilor fără de care sportul românesc ar fi fost mult mai sărac.

„Îmi doresc ca aceste poveşti ale campioanelor din sportul românesc să devină inspiraţie pentru generaţiile următoare. Au demonstrat că nimic nu se poate realiza în viaţă fără pasiune, muncă, perseverenţă şi iubire pentru ceea ce faci”, Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care sprijină acest proiect.

Unul dintre atuurile României în tabloul european şi global îl constituie rezultatele obţinute în sport. România ocupă locul doi (după Ungaria) ca număr de medalii câştigate de o ţară care nu a fost gazdă a Jocurilor Olimpice. Poziţionarea noastră în topurile lumii se datorează extrem de mult şi contribuţiilor feminine.

Volumul “Forţa femeilor în sport” va fi lansat luni, 9 octombrie 2023, de la ora 15:00, la Muzeul Sportului. Alături de Andreea Paul vor vorbi şi Elisabeta Lipă şi Mihai Covaliu. Evenimentul nu se va încheia fără o sesiune de autografe.

După acest eveniment va urma o nouă dezbatere în cadrul Female Empowerment Summit, organizat la Ambasada SUA, în data de 17 octombrie 2023.

Despre autor:

Andreea PAUL s-a născut pe 10 septembrie 1978, în Zalău. Este doctor în economie, conferenţiar universitar la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi fondatoarea şi preşedinta organizaţiei neguvernamentale INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate. Timp de opt ani s-a axat pe cercetare în cadrul Institutului de Economie Naţională al Academiei Române, a ocupat postul de consilier în Administraţia Prezidenţială şi în Parlamentul European câte trei ani, apoi a fost trei ani consilier pe probleme economice a doi premieri în Guvernul României şi patru ani deputat în Parlamentul României. La Editura Polirom a mai coordonat volumele Forţa politică a femeilor (2011), Forţa economică a femeilor (2016) şi Forţa civică a femeilor (2018).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici