- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.03.2018, 16:19)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sporurile au creat tensiuni între medici şi asistenţi la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătăţii
Ministerul Sănătăţii a organizat, miercuri, o dezbatere publică privind regulamentul de sporuri, care a dus la tensiuni între medici şi asistenţii medicali din cauza unor inechităţi menţionate într-o anexă a acestui regulament care nu este pusă în transparenţă decizională.
Urmărește
3212 afișări
Sporurile au creat tensiuni între medici şi asistenţi la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătăţii
"Se discută despre această anexă 10, care este o aberaţie, născută din catacombele ministerului, şi nu este normal ca eu, medic primar ATI, lucrând non-stop şi în spital de urgenţă, să am o sumă fixă de 900 de lei, în loc de spor, în timp ce o asistentă gradul cinci, care lucrează într-o secţie normală, simplă, care nu face urgenţe, să aibă 1.900 de lei. Totul prin această anexă 10 care nu este în transparenţă decizională. Am ajuns să ne canibalizăm între noi. Dintr-odată nu mai sunt bani pentru medici, haideţi, să dăm bani la asistenţi că ei ies în stradă. Ne-am convins şi cu ieşitul în stradă al asistenţilor, câteva steguleţe şi ameninţări în presă. În nicio ţară din lume nu există ca asistentul să fie mai bine plătit decât medicul", a explicat medicul primar ATI Letiţia Coriu, de la Spitalul Colţea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Asistenţii de anatomie patologică prezenţi la dezbatere au spus că ei nu cunosc ce conţine această anexă 10 şi că vor spor unic de 85%, aşa cum reiese din anexa 2 a regulamentului de sporuri, precizând că nu au primit măririle salariale pe care ministrul Sănătăţii le-a prezentat.
"Nu este vorba de un salariu de 9000 de lei. Sunt 5-6 persoane la asistenţii medicali cu pregătire superioară licenţiat de laborator cu vechime maximă şi spor de 100%. Noi 99,99% suntem ceilalţi cu pregătire postliceală. Eu sunt asistent medical gradaţia 5, maximă, şi ieri am primit fluturaşul - 5600 de lei net. Eu am o pierdere faţă de luna decembrie pentru că atunci aveam aproape 5700 şi de două milioane aproape (200 de lei-n.r.) aveam bonurile de masă. Acum nu mai există aceste bonuri de masă, iar norma de hrană intră în aceste 5600 de lei. Este clar că salariul meu a scăzut. Dorim spor unic de 85%. Sporul este compensatoriu pentru noxe, pentru condiţii de muncă, pentru boli profesionale. Este vorba despre mediul de muncă periculos. Nu avem voie să stăm mai mult de şase ore într-un mediu toxic", a explicat Gela Camelia Drăgan, asistent de anatomie patologică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.
"Noua lege, care impune o limitare a sporurilor de 30%, practic face imposibil acordarea sporurilor suplimentare pentru condiţii periculoase, care sunt menţionate în propunerea de Hotărâre de Guvern de 65% până la 85%. Nu-mi pot imagina cum se poate face un calcul încât să dai spor de 85% şi să te limitezi pe instituţie la nivel de 30%. Practic nouă ne cresc salariile, dar această diferenţă faţă de secţiile care nu au condiţii periculoase păstrează personalul în aceste spitale pe care altfel nimeni nu ar vrea să lucreze. Mai ales asistenţii, infirmierii îşi pot găsi de lucru oricând pe aceeaşi bani în condiţii mult mai puţin periculoase. Sporul trebuie păstrat pentru aceste condiţii mai ales că este conectat cu Strategia Naţională de Control al Tuberculozei în România", a explicat medicul primar pneumolog, Irina Strâmbu, de la Institutul Marius Nasta.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi, că sporurile rămân plafonate la 30%, chiar dacă sindicaliştii au ameninţat cu greva generală.
"Sporurile rămân plafonate la 30%. (...) Nu cred că este cazul de grevă, deşi greva este un drept pe care sindicatele l-au câştigat. Eu cred că discuţiile pot rezolva multe probleme. Important este ca cei din sistemul de sănătate să ştie că ne interesează soarta lor şi că aceste discuţii sunt constructive spre binele tuturor", a explicat Sorina Pintea la finalul discuţiilor cu sindicaliştii.
Ministrul Sănătăţii împreună cu sindicaliştii din sistemul medical au identificat anumite "soluţii tehnice", care ar putea rezolva problema sporurilor, dar nu se va renunţa la protestele deja anunţate.
"Programul rămâne program. Aşa cum a spus şi doamna ministru, se pare că mai sunt şi alte soluţii tehnice pe care încă nu le cunoaştem, dar le aşteptăm. (...) Concret, la momentul acesta, nu avem nimic, de aceea am şi vorbit. Avem promisiunea că doamna ministru, în decursul acestei săptămâni, în întâlnirile pe care le va avea, ne va aduce soluţii stricte, tehnice care să spună că am redus cu atât şi o să vă încadraţi în procentul de 30% sau ne mai trebuiesc X procente, ne mai lăsaţi o perioadă de timp", a explicat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.
Sindicatul Sanitas a anunţat că în zilele de 10,22,17 şi 29 martie va picheta sediile ministerelor Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, urmând ca după 25 aprilie să fie o grevă generală.
Citeşte şi: Rolul lui Gabriel Oprea în negocierea cu "statul de drept": Stăteam la un pahar de vin, când m-a rugat să-l ajut (Dragnea-n.r.) să ia preşedinţia PSD
Citeşte şi: EXCLUSIV | Eduard Hellvig, Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea, audiaţi în "Black Cube", în regim de VIP/ UPDATE: SRI confirmă informaţia
Citeşte şi: Mariana Moncea, judecătoarea care soluţionează insolvenţa RealitateaTV, suspendată din funcţie de CSM
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36