Video SRI monitoriza din 2005 strângerea de informaţii clasificate

SRI arată că în cadrul activităţii informativ - operative desfăşurate de Direcţia Generală de Contraspionaj a Serviciului Român de Informaţii au fost obţinute încă din anul 2005 date referitoare la derularea pe teritoriul naţional a unei operaţiuni de culegere de informaţii clasificate în favoarea unor structuri informative străine.

Urmărește
322 afișări

Serviciul Român de Informaţii a precizat, marţi, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că va asigura, conform competenţelor legale, sprijin specializat procurorilor DIICOT în derularea anchetei privind cazul de spionaj de la Ministerul Apărării Naţionale.

Urmare a măsurilor complexe întreprinse în caz, SRI a documentat informativ modalităţile concrete prin care documente cu caracter militar aparţinând Ministerului Apărării Naţionale au fost sustrase ilegal, fiind ulterior transmise reprezentanţilor unui alt stat nealiat, se arată în comunicatul citat.

Serviciul menţionează că în cadrul operaţiunii, ofiţerii SRI au stabilit cu certitudine faptul că transferul documentelor s-a realizat de către cetăţeanul străin Zikolov Marinov care acţiona pe teritoriul României ca agent de informaţii al unui serviciu special străin.

"Acesta l-a recrutat şi angrenat pe cetăţeanul român Achim Floricel, subofiţer MApN cu acces la date şi informaţii cu caracter clasificat, în culegerea şi transmiterea de informaţii. După prelucrarea datelor, acestea erau transmise printr-un sistem de legătură complex, specific serviciilor speciale, către cadre de informaţii străine", se arată în comunicat, care subliniază că "pentru activităţile desfăşurate şi în funcţie de importanţa documentelor furnizate cei doi erau recompensaţi cu diverse sume în valută".

SRI mai precizează că în momentul clarificării ameninţărilor şi a stabilirii existenţei elementelor constitutive ale unor infracţiuni la adresa securităţii naţionale, a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu care s-a acţionat în cooperare pentru stabilirea tuturor circumstanţelor în care au fost săvârşite faptele menţionate.

Un audit de securitate se desfăşoară la nivelul Diviziei 1 Infanterie, din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, în care este încadrat plutonierul Floricel Achim, acuzat de trădare prin transmitere de secrete şi arestat preventiv.

Potrivit unui comunicat al MApN remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, scopul auditului de securitate este de a stabili şi a pune la dispoziţia autorităţilor competente date despre circumstanţele în care s-a produs fapta subofiţerului.

Procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus, sâmbătă, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Floricel Achim, subofiţer în cadrul Ministerului Apărării, pentru trădare prin transmitere de secrete şi a cetăţeanului străin Marinov Zikolov, pentru spionaj.

Citeşte şi:

Audit de securitate la Divizia 1 Infanterie, unde lucra Floricel Achim

Subofiţerul acuzat de trădare a recunoscut acuzaţiile

Un subofiţer din MApN şi un cetăţean străin, arestaţi pentru spionaj

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici