SRI susţine că nu s-a implicat în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita. Ce declară avocatul lui Borboly Csaba

SRI susţine, într-un răspuns trimis Tribunalului Harghita, că nu s-a implicat în dosarul în care preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este acuzat de DNA de abuz în serviciu, instituţia fiind contrazisă de avocatul apărării, care subliniază că procurorii nu cunosc limba maghiară.

Urmărește
1067 afișări
Imaginea articolului SRI susţine că nu s-a implicat în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita. Ce declară avocatul lui Borboly Csaba

SRI susţine că nu s-a implicat în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita. Instituţia este contrazisă de avocat

În răspunsul trimis de SRI Tribunalului Harghita, care a fost luat în discuţie la termenul de luni, se arată că Serviciul nu a desfăşurat acte şi activităţi de urmărire penală în dosarul lui Borboly Csaba.

Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX, avocatul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Sergiu Bogdan, a declarat că răspunsul dat de SRI la solicitarea instanţei a surprins pe toată lumea.

”În dosar sunt traduceri care sunt făcute evident de cei de la SRI, că a zis procurorul în sală, deci... Procurorul în sală a spus că asta (n.r. traducerea) a făcut SRI-ul, că ei (n.r. procurori, poliţişti) nu ştiu limba maghiară, e simplu. Rezultă din acte. Ei aşteptau să le spună ce au făcut şi ei au spus că nu au făcut nimic”, a spus Sergiu Bogdan.

Potrivit acestuia, SRI a comunicat instanţei printr-o adresă că nu s-a implicat în dosar.

”Instanţa a întrebat ce acte au făcut pentru că din dosar rezultă evident că au făcut acte, de altfel şi procurorul a zis că au făcut acte (...) Răspunsul a fost că nu au făcut”, a mai spus Sergiu Bogdan.

Acesta a subliniat că în perioada respectivă 2010 – 2012, parchetul nu avea echipamentele necesare pentru supraveghere tehnică, respectiv interceptări.

”Nu avea parchetul atunci niciun echipament. Nici dacă ar fi vrut nu ar fi putut face. Este de-a dreptul evident. Există hârtii la dosar că ei le-au făcut. Cu numele lor, U.M. şi aşa mai departe. Nu este vreo îndoială în sensul acesta. Discuţia era ce acte au făcut, nu dacă au făcut şi am primit răspuns că nu au făcut niciun act”, a afirmat Sergiu Bogdan.

Întrebat ce va solicita în acest caz judecătorului, apărătorul preşedintelui CJ a refuzat să răspundă.

”Judecătorul cauzei, care a pus această întrebare (n.r. către SRI), nu s-a hotărât ce va face cu acele probe. Poate să le excludă, că aşa zice legea, sau poate să nu le excludă. Până nu le exclude nu vreau să pun presiune pe el şi să zic da,<excludeţi-le că sunt ilegale>. Evident că sunt ilegale dar el va decide”, a afirmat acesta.

În 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Mureş l-au trimis în judecată pe Borboly Csaba, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 1.888.914,20 de lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean.

Anchetatorii mai arătau că, în perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod "nelegal şi nejustificat" decontarea sumei de 672.051,59 de lei în favoarea SC Stravia Group SRL şi a sumei de 496.632,84 de lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie care nu existau în fapt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici