- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.05.2018, 10:11)
- Bianca Ciocotisan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
La 106 ani de la primul studiu, au început irigaţiile din canalul Siret-Bărăgan
Ministrul agriculturii Petre Dea a declarat, miercuri, la inaugurarea staţiei de pompare a apei SRP5 Haret din canalul Siret-Bărăgan că investiţiile făcute la staţie au fost de aproximativ un milion de lei şi că vor fi irigate, „pentru început”, 3.000 de ha de teren agricol din judeţul Vrancea.
Urmărește
1845 afișări
Staţia SRP5 Haret care va iriga culturile din bazinul canalului Siret-Bărăgan, pusă azi în funcţiune
„E un început acum, până la 3.000 de ha. Canalul are o lungime de 7km. Am mers să îl curăţim, să îl reabilităm, să îl imprearmibilizăm pe o lungme de 3,5 km, pentru că aici s-au înfiinţat cele două asociaţii de utilizatorilor de apă care deja organizându-se pot să irige. Este un moment istoric, practic apa de irigat din Siret ajunge la plante astăzi”, a precizat ministrul agriculturii.
Petre Daea a mai precizat că investiţia a fost de aproximativ un milion de lei, iar programul urmăreşte ca în final să se ajungă pe partea dreaptă a Canalului Siret.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Ministrul Petre Daea a mai adăugat că sistemul de irigaţie din Canalul Siret-Bărăgan este foarte important pentru judeţul Vrancea, deoarece este zona cu cea mai imporantă pondere în viticultură, însă este foarte secetoasă şi se confruntă cu căderi de grindină.
„Vrancea este o zonă extrem de secetoasă. Aici este practic un pol al secetei. Din nefericire aici se întâlnesc şi seceta şi fenomenele extreme, căderile de grindină. Nu întâmplător aici există şi unitatea de comandă privind combaterea grindinei în zonă, ştiindu-se că Vrancea este zona cu ponderea cea mai importantă în viticultură”, a spus ministrul.
Miercuri a fost lansată în funcţiune staţia SRP5 Haret din Amenajarea Complexă Rugineşti-Pufeşti-Panciu, care va iriga culturile din bazinul canalului Siret-Bărăgan. La evenimentul de lansare a participat şi premierul Viorica Dăncilă.
„Amenajarea Complexă Rugineşti-Pufeşti-Panciu face parte din planul de amenajare hidroameliorativă a spaţiului Siret-Bărăgan, având ca sursă de apă Canalul Magistral Siret-Bărăgan”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Staţia de repompare SRP 5 Haret este situată pe partea dreaptă a drumului naţional DN2 (E85), pe direcţia Focşani-Adjud, şi asigură nivel de apă pentru două canale - CD 4 şi CD7 - prin preluarea apei direct din Canalul Siret-Bărăgan, fiind amplasată la Km 5+200.
Proiectul Canalului Siret-Bărăgan a fost aprobat de Nicolae Ceauşescu în 1986, iar în anul următor a început execuţia primului tronson. Conform proiectului, canalul ar trebui să aibă 198 de kilometri, o lăţime la bază de 20 de metri şi o adâncime de 7 metri. Canalul este proiectat să aibă următorul traseu: Călimăneşti-Mărăşeşti-Focşani-Râmnicu Sărat-Buzău-Urziceni-Dridu, între Acumularea Călimăneşti de pe Siret şi lacul Dridu, situat la nord de Bucureşti, pe râul Ialomiţa.
Primul tronson al Canalului este amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea şi are o lungime de 50 de kilometri, iar numai întreţinerea canalului, pe zona funcţională, costă în jur de un milion de lei pe an. Al doilea tronson are 140 de kilometri şi traversează judeţele Buzău şi Ialomiţa, până la Dridu, fiind şi cel mai costisitor.
Potrivit Ministerului Agriculturii, realizarea Canalului Siret-Bărăgan ar permite irigarea a 500.000 până la 700.000 de hectare de teren din Câmpia Română şi obţinerea unor economii de 50% la energie, deoarece transportul apei în sistemele de irigaţii se va face preponderent gravitaţional şi mai puţin prin pompare.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe