Statul plăteşte chiria celor relocaţi din clădirile cu risc seismic, proiect adoptat de Cameră

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, decizional, un proiect de lege care modifică o Ordonanţă a Guvernului şi care prevede că finanţarea chiriei pentru proprietarii relocaţi din clădirile cu risc seismic, în perioada lucrărilor de consolidare, va fi asigurată prin bugetele locale.

Urmărește
491 afișări
Imaginea articolului Statul plăteşte chiria celor relocaţi din clădirile cu risc seismic, proiect adoptat de Cameră

Statul plăteşte chiria celor relocaţi din clădirile cu risc seismic, proiect adoptat de Cameră

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1994 pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, iniţiat de deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, a fost adoptat de deputaţi cu 260 de voturi "pentru" şi o abtinere.

"Locuinţele de necesitate care satisfac exigenţele minimale prevăzute de Legea locuinţei nr. 114/1996, precum şi utilităţile pentru aceste locuinţe vor fi asigurate prin grija autorităţilor administraţiei publice locale. Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind mutarea persoanelor evacuate în şi din locuinţele de necesitate şi, după caz, plata chiriei pe perioada execuţiei lucrărilor de intervenţie se vor asigura din bugetele locale. De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale vor asigura spaţiile necesare depozitării, în condiţii de siguranţă şi cu asigurarea accesului proprietarilor, a bunurilor materiale care nu pot fi mutate în locuinţele de necesitate", se arată în textul iniţativei legislative.

"La aproape doi ani şi jumătate de la momentul în care am depus proiectul, Camera Deputatilor a votat azi legea privind reducerea riscului seismic pentru cladirile care prezinta pericol de prabusire. Este un mare pas înainte pentru protejarea romanilor în cazul unui cutremur major. Câteva dintre modificările pozitive: posibilitatea finanţării chiriei pentru proprietarii care trebuie să fie mutaţi pentru consolidarea clădirilor; oferirea unor termene limită pentru ca primăriile să acţioneze, atât în faza de documentaţie, precum şi în cea de execuţie, dacă proprietarii nu fac acest lucru, precum şi acordarea de către autorităţile administraţiei publice locale a unor facilităţi financiare pentru proprietarii spaţiilor publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din clădirile supuse consolidării în vederea realizării măsurilor de intervenţie. Din momentul promulgarii acestei legi, autorităţile locale, în frunte cu doamna Gabriela Firea, nu mai au nicio scuză pentru a nu acţiona ferm în direcţia consolidării clădirilor cu risc seismic. Au legi - să îşi facă treaba!", a afirmat liberalul, Ovidiu Raeţchi, pe Facebook, după adoptarea joi a proiectului de către deputaţi.

Camera Deputaţilor a votat joi proiectul, în calitate de for decizional, prin urmare iniţiativa urmează să ajungă la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici