Stelian Fuia, ajutat de un executor, "a îndestulat" firma surorii şi cumnatului său cu aproape 180.000 lei

Fostul ministru Stelian Fuia a fost ajutat în procedura ilegală de licitaţie în cazul imobilelor Staţiunii de Cercetare Fundulea de un executor judecătoresc şi "a îndestulat" firma surorii şi cumnatului său cu aproape 180.000 de lei, potrivit procurorilor.

Urmărește
507 afișări
Imaginea articolului Stelian Fuia, ajutat de un executor, "a îndestulat" firma surorii şi cumnatului său cu aproape 180.000 lei

Stelian Fuia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Numitul Fuia Stelian, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, funcţie pe care a deţinut-o în perioada 1 martie 2005 - 15 decembrie 2008, cu ştiinţă, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedura de licitaţie organizată de învinuitul Constantin Oprişan (executor judecătoresc faţă de care este deja începută urmărirea penală) la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, în valoare de 243.950 de lei şi la îndestularea în acest mod a creditorului SC Procera Agrochemicals România SRL cu suma totală de 174.631 de lei", se arată în ordonanţa procurorilor DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Agriculturii.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, miercuri, că Stelian Fuia este urmărit penal abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, faptă care ar fi fost comisă când a fost directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi sora şi cumnatul acestuia, Alexandrina şi Daniel State, asociaţi la SC Procera Agrochemicals, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.

Potrivit procurorilor, Stelian Fuia, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice (SCDPAM) Fundulea, "a omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită", fapt ce a permis vânzarea ilegală, printr-o licitaţie din 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiţi societăţii la care sora acestuia era asociat.

Stelian Fuia, deşi ştia că împotriva Staţiunii de Cercetare Fundulea s-a declanşat, ca urmare a unei sentinţe civile din decembrie 2004, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, nu a făcut contestaţie la executare, conform Codului de procedură civilă, şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului, au precizat procurorii în documentul citat.

Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de Cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele. După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de societatea la care sora şi cumnatul lui erau asociaţi, respectiv Procera Agrochemicals.

"Avantajele patrimoniale obţinute de SC Procera Agrochemicals, după executarea silită, s-au reflectat, în mod direct, în patrimoniul învinuiţilor State Alexandrina şi State Daniel (soră şi cumnat ai lui Fuia Stelian), asociaţi la SC Procera Agrochemicals. Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut şi au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisă mai sus", se mai arată în documentul citat.

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că dosarul "nu are legătură" cu activitatea sa politică, că este "mai vechi, de peste opt ani" şi că în 2012 s-a dispus în cazul său neînceperea urmăririi penale.

Fuia a precizat că are "o hârtie" de la Ministerul Finanţelor care certifică faptul că activele la care se face referire în dosar sunt şi astăzi în domeniul public al statului.

"Acest dosar nu are legătură cu activitatea mea politică. Dosarul este unul vechi de peste opt ani şi, din câte ştiu eu, a fost închis printr-o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale în 2012. Surprinzător este că apare acest dosar, nu ştiu ce elemente noi au apărut pentru a se schimba rezoluţia, vom vedea. Important este că pentru activele supuse executării eu am făcut tot ce e posibil ca ele să rămână în domeniul public al statului. Eu am atacat în justiţie, ca director, actul de execuţie şi, la ora actuală, dacă cineva este curios să verifice situaţia activelor de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, putea vedea că şi astăzi aceste active sunt în domeniul public", a explicat Fuia.

În octombrie 2008, Agenţia Naţională de Integritate sesiza Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul lui Stelian Fuia, atunci deputat PDL de Călăraşi, solicitând să facă verificări pentru fals în declaraţia de interese.

Agenţia Naţională de Integritate arăta atunci că Fuia, în calitate de director al Staţiunii de Cercetare Fundulea, a încheiat un contract cu firma Procera Agrochemicals Romania SRL, la care deţinea 50 la sută din acţiuni, nerespectând dispoziţiile legale privind conflictul de interese.

În urma verificărilor prealabile, ANI a constatat neconcordanţe referitoare la acţionariatul SC Procera Agrochemicals Romania SRL, firmă la care Fuia ar fi fost acţionar, conform declaraţiilor de interese depuse de acesta.

Potrivit datelor înregistrate atunci la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, SC Procera Agrochemicals Romania SRL nu avea asociaţi persoane fizice.

Procurorii Parchetului instanţei supreme au dispus, în 3 martie 2010, netrimiterea în judecată a lui Fuia, pentru fals în declaraţia de interese.

Decizia a fost contestată de ANI la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 30 aprilie 2010, plângerea fiind respinsă ca nefondată în 23 iunie 2010.

În februarie 2012, Stelian Fuia, atunci deputat şi preşedinte al PDL Călăraşi, era propus la conducerea Ministerului Agriculturii, în Cabinetul Ungureanu. El a condus ministerul Agriculturii din 9 februarie 2012 până la sfârşitul lunii aprilie a aceluiaşi an.

Stelian Fuia a fost, între anii 2004 şi 2006, vicepreşedintele PD Călăraşi, apoi timp de un an a fost secretar general al filialei, iar din 2007 până în 2008 a îndeplinit funcţia de prim-vicepreşedinte al PD Călăraşi. În ianuarie 2011 a fost ales preşedinte al Organizaţiei Judeţene Călăraşi a PDL. Stelian Fuia a demisionat din PDL la jumătatea anului 2012.

Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2012, depusă când era deputat, Fuia are un teren agricol de 50 de hectare în Fundulea, cumpărat în 2005, o casă cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, tot în Fundulea, cumpărată în 1990, şi un apartament de 65 de metri pătraţi în Bucureşti.

În declaraţia de avere şi în cea de interese, Stelian Fuia nota că este asociat unic la SC Synchem Agroindusries şi, totodată, acţionar la SC Procera Biofuels şi la SC Fuia Management.

Fuia a mai scris în declaraţia de avere din iunie 2012 că a vândut, în 2011, un teren în Fundulea, de 2.187 de metri pătraţi, surorii şi cumnatului său, Alexandrina şi Daniel State, pentru 50.000 de euro.

Din indemnizaţia de deputat, Fuia a încasat 52.893 de lei, iar de la Procera Agro, ca cercetător ştiinţific, a primit 51.250 lei. Soţia sa a obţinut 72.000 de lei ca manager la Procera Agro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici